Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice / Itinerarii spirituale

    Vestigiile rupestre de la Sinca Veche, judeţul Braşov

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Intrarea in complexul de vestigii rupestre, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.


    Sinca Veche este o localitate in judetul Brasov aflata la 45 de km de orasul Brasov. Este inconjurata de muntii Persani si muntii Fagaras. Datele arheologice arata locuirea zonei inca din neolitic. In perioada stapanirii romane, Sinca Veche se afla pe drumul care unea localitatea antica Cumidava (Rasnov) de Dacia Superioara.

    Langa Sinca Veche, in dealul Plesu, se afla o grota cu mai multe incaperi. Grota a fost sapata de mana omului. Pe peretii grotei, inca se mai vad urmele lasate de uneltele folosite la sapatul in piatra. Pana acum, nu s-a putut data exact perioada cand a fost realizata aceasta grota. Unii cercetatori sustin ca aceste vestigii sunt din perioada dacica sau chiar predacica, deoarece pe unii pereti se pot vedea inscriptii necrestine, intr-o limba necunoscuta.

    Alti cercetatori spun ca ar fi de origine proto-crestina deoarece altarul este excentric si lipseste crucifixul. Este interesant ca in nici una dintre incaperi nu exista vreun semn al crucii.

    Localnicii au numit aceste vestigii Templul Ursitelor. Din cele mai vechi timpuri, tinerii din zona arunca pe dealul Plesu (unde se afla grota), o roată pe care leagă paie carora le dau foc. Ei cred astfel ca isi vor afla ursita si se vor casatori. Acest obicei are loc de mai multe ori pe an cu ocazia anumitor sarbatori crestine.

    Cum se ajunge

    La Sinca Veche se poate ajunge:

    - DN1 - Brasov - Ghimbav - Codlea - Persani si se face la stanga inainte de Baile Persani (104A) catre Sinca Veche. Lungime traseu aproximativ 48 km

    - DN 73 - Rasnov - Zarnesti - Poiana Marului - Sinca Noua - Valcea - Sinca Veche. Lungime traseu aproximativ 48 km.

    Vestigiile rupestre se afla la doi kilometri de localitatea Sinca Veche - toti localnicii cunoscand drumul si putand sa va ofere indrumarile necesare.

    Coordonate GPS

    45°45′46″Nord
    25°10′21″Est

    Ce se mai poate vedea in zona

    • Castrul Roman care dateaza din timpul imparatului roman Tiberius

    • Moara cu apa aflata in localitatea Ohaba

    • Manastirea Bucium, Muzeul de arta populara Radocea si Biserica Ortodoxa aflate in localitatea Sercaita.

    Imagini din zona vestigiilor rupestre de la Sinca Veche



    Intrarea in complexul de vestigii rupestre, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Intrarea in complexul de vestigii rupestre, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Peretii inca mai poarta urme de unelte, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Una dintre incaperi, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Incapere transformata in sanctuar crestin ortodox, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Incapere transformata in sanctuar crestin ortodox, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Hornul interior sapat in roca, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Iesirea hornului, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Se consideră că Mânăstirea Hemis a existat înainte de secolul al XI-lea și este legată de Naropa, discipolul yoghinului mahasiddha Tilopa și învăţătorul lui Marpa Lotsawa. Se crede că Naropa și Tilopa s-au întâlnit la Hemis.
    Manastirea Ciolanu este situata in vecinatatea localitatii Magura, judetul Buzau. Este atestata documentar din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, una la intrare, numita Biserica din Vale si o alta, mai veche, la cativa zeci de metri mai sus, numita Biserica din Deal.
    Bisericuţa lui Iosif reprezintă cea mai importantă şi mai bine conservată dintre sihăstriile din zona satelor Aluniş-Nucu. Cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere săpată în stâncă. Prezenţa peştelui ca simbol deasupra intrării conduce la opinia existenţei aici a unui loc de cult paleocreştin încă din secolul 3 sau 4.
    Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este un loc plin de istorie şi cu o bogată încărcătură religioasă. Schitul Cetăţuia Negru-Vodă, vechea denumire a mănăstirii, nu se ştie exact cînd a fost construit, dar tradiţia locală vorbeşte despre ctitorul Negru Vodă.
    Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al 12-lea, monument de importanţă excepţională pentru Serbia şi parte a Patrimoniului Mondial, situată în Valea Regilor, numită aşa după numeroasele mănăstiri, sanctuare şi structuri sacre construite de regii medievali sârbi.
    Mănăstirea Aladja este situată în parcul Nisipurile de Aur, în apropierea țărmului Mării Negre. Grotele mănăstirii au fost locuite de sihaștri începând din secolul al IV-lea. Aceștia le-au săpat în uriașul perete vertical de stâncă cu înălțimea de 40 m iar pentru acces foloseau o scără de frânghie pe care o ridicau în caz de pericol.