Jurnale de călătorie |
Vacanţă în Vourvourou, Grecia
GH. MĂNOIU
Am continuat cu explorarea Greciei turistice pe următorul braț al peninsulei Halkidiki, Sithonia. Este o destinație potrivită pentru cei care caută liniștea.
Vignetă pentru Bulgaria am luat-o on-line, pe o lună, a costat 27 leva. Trebuie și printată, pentru mai multă siguranță și ținută în torpedou.
Plecarea am stabilit-o în jurul orei 21 seara, pentru a evita aglomerația pe podul Giurgiu-Ruse. Pe pod se plătește taxa de 15 lei (taxa de pod Giurgiu-Ruse).
Traseul a fost Ruse - Sofia - Kulata, apoi Promachonas în Grecia. Am luat motorină în Bulgaria, aproape de granița cu Grecia, la 2,64 leva pe litru, mai ieftin ca în România.
În Grecia nu există vignetă, ci puncte de taxare pe autostradă. După Promachonas este un astfel de punct unde se achită o taxă de 1,9 euro. E bine să ai monede pregătite.
Cazarea am avut-o în localitatea Vourvourou, aproape de plajă, ca să nu depindem de mașină.
Satul Vourvourou este una dintre destinațiile preferate de turiștii care vin pe Sithonia. Este situat la o distanță de 10 km de Agios Nikolaos și 120 km de aeroportul din Salonic. Este aproape și de capitala provinciei, Nikiti, la 10 km.
O altă localitate mai mare din Sithonia este Sarti, la 40 km. Există o șosea principală care merge de la Nikiti la Sarti și mai departe, înconjurând tot brațul Sithonia și care trece pe lângă sat, și o șosea care ocolește prin centrul satului, aproape de plajă, și iese iar în șoseaua principală.
Este o localitate liniștită, fără cluburi, fără agitație noaptea.
În Vourvourou găsim supermarketuri, Dionysos aflat foarte aproape de cazarea noastră și încă două pe șoseaua spre Nikiti.
Supermarketurile astea seamănă mai mult cu niște magazine mari de țară, dar găsești cam tot ce îți trebuie. Noi nu am avut mic dejun la cazare și am cumpărat ce am avut nevoie de aici. Mai sunt două, trei magazine cu suveniruri și haine.
Dacă vrei mai multe magazine, mergi în Sarti, sau pentru supermarketuri adevărate, în Nikiti.
În Agios Nikolaos veți găsi un post de poliție, un spital, farmacii, poștă și bancomate. De aici am cumpărat miere de pădure, tare bună, și pâine specifică zonei. Tot aici am mâncat bine la un local.
Plaja Vourvourou este o panglică de nisip de-a lungul golfului, chiar în sat. Are ape de culoarea smaraldului, mai mereu calme pentru că sunt protejate de arhipelagul cu nouă insulițe. Este dotată cu centre de închirieri echipament pentru sporturi nautice și cu taverne situate în apropiere.
O altă plajă faimoasă în zonă este plajă Karidi, în capătul estic al satului. Țărmurile îi sunt scăldate de ape calme și foarte puțin adânci. Pe timp de vară, poate deveni destul de aglomerată, și câteodată apa poate fi tulbure din cauza vântului ce suflă în golf.
Alte plaje pe care le puteți găsi în apropiere de Vourvourou ar fi plaja Livari între extremitatea sudică a satului Ormos Panagias și Vourvourou, în satul Livari, de fapt o limbă cu nisip fin înconjurată din trei părți de apă puțin adâncă, o plajă neamenajată.
Plaja Fava, la baza zonei rezidențiale din Vourvourou, trei plaje ascunse, acoperite cu nisip, pietriș și pietre și protejate de stânci.
Ormos Panagias este și el o mică stațiune, cu câteva plaje, printre care Trani Ammouda, posibilități de cazare, restaurante bine cotate și port de unde se pleacă în croaziere. Nu este o stațiune cu renume, așa că este liniștită și cu cazare pentru toate buzunarele.
Vourvourou este de asemenea un punct de plecare pentru o croazieră cu barca pe insula Diaporos care, după spusele localnicilor, este cea mai fascinantă parte a unei vacanțe în Vourvourou. Aici sunt mici plaje sălbatice, apele sunt limpezi, se vede nisipul sau stâncile de pe fund, se văd bancuri de pești.
Pentru închirierea unei bărci cu motor mic, până în 30 cp nu este nevoie de permis. Încap 4‑6, chiar 8 persoane. Celui care va condece barca i se face un instructaj dimineața.
Tarifele variază de la 100 la 120 și 150 euro pentru o zi, adică de la ora 9 la 17:30. Aici nu intră costul benzinei. Se consumă cam de 40‑50 euro.
Trebuie să îți iei apă și mâncare, că nu ai de unde să cumperi pe insule. Ți se dă o ladă frigorifică în care să ții mâncarea. Să întrebi de vestele de salvare.
Să ții bine contractul de închiriere, fiindcă trebuie să îl arăți dacă te oprește paza de coastă. Nu poți să mergi oriunde cu barca, ai o hartă cu zona permisă și cu zonele periculoase, cu adâncime mică, cu stânci sau bancuri de nisip.
Dacă vorbim de Diaporos, trebuie să amintim de Laguna Albastră, (Blue Lagoon), despre care vorbesc toate firmele ce fac excursii pe mare în zonă. Aici, în apa albastră și limpede, toate bărcile opresc și lumea înoată.
Pentru cadouri pentru cei de acasă ar fi de făcut un drum la Sarti, unde sunt multe magazine, dar și localuri unde se poate mânca. Dar este foarte aglomerat seara.
De la Sarti se continuă drumul spre plajele minunate mai îndepărtate, Klimataria beach, Tigania beach, Golden beach. De aici se vede mai bine Muntele Athos de pe braţul celălalt.
La intoarcere spre Vourvourou, te poți opri la taverna 5 Steps să iei masa.
Până în Sarti, neapărat o zi ar trebui rezervată pentru Orange beach, după noi, una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia.
După o zi la plajă la Orange beach, poți să mergi în Sykia, un sat de munte aflat până în Sarti. Poți lua o masă bună și ieftină la taverna Mimoza.
Și Vourvourou și Ouranoupolis, unde am fost data trecută, sunt destinații pentru cei care vor o vacanță liniștită, fiecare dintra locaţii cu plusuri și minusuri.
Vourvourou este un sat mai mult întins de-a lungul șoselei ce îl străbate, fără un centru definit, pe când Ouranoupolis este întins și pe deal, are un centru cu o piață centrală, este mai mult un orășel.
În Vourvourou sunt doar două sau trei magazine pentru turiști și trei supermarketuri, dar în Ouranoupolis sunt în centru magazine de haine, de bijuterii, cu alimente, cu suveniruri pentru turiști, cu produse făcute pe Muntele Athos.
În Ouranoupolis ai doar trei plaje, dar găsești alte trei pe insula Ammoulliani sau pe insula mai mică, Drenia. Și aici poți să ajungi cu o barcă închiriată din portul Ouranoupolis, dar distanța este mai mare față de Diaporos.
Nouă ni s-au părut mai interesante insulele de la Ouranoupolis decât Diaporos, unde plajele sunt parcă prea mici. Ar mai fi plajele de pe partea cealalalta a brațului, dar sunt plajele localităților Nea Rodă, Ierissou, nu plajele acelea sălbatice, cum este Orange beach.
În Vourvourou ai mult mai multe posibilități în ce privește plajele, chiar dacă ai nevoie de mașină să ajungi la cele mai frumoase. Ai și satele de munte, unde găsești arhitectură veche, străzile tipice localităților de munte, dar și localuri unde se poate mânca bine și mai ieftin ca lângă plaje.
În Ouranoupolis ai zona portului, unde sunt localuri, dar mai găsești și în oraș. Ai o piață centrală, unde se organizează uneori spectacole, concerte. În Vourvourou nu ai ceva organizat, există localuri fie pe lângă plaje, fie de-a lungul șoselei ce îl străbate.