Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Tropaeum Traiani, Adamclisi, judeţul Constanţa

    Foto: CĂTĂLIN KISLINGER

    Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman ridicat în cinstea împăratului Traian, între anii 106-109 d.Hr., pentru comemorarea victoriei romanilor asupra dacilor.

    Construcția este situată lângă comuna Adamclisi, la 60 km de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric.

    Complexului arheologic Tropaeum Traiani este format din Cetatea Tropaeum Traiani, Bazilica, Necropola, Ansamblul de apeducte, Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, Altarul roman, Tumul roman, Termele cetăţii şi Locuinţele extramurane.

    Monumentul Tropaeum Traiani

    Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu.

    Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală.

    La partea superioară se află trofeul bifacial, înalt de 10,75 m, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi.

    Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,48 ‐ 1,49 m.

    Dintre cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.

    Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și un mausoleu, cu trei ziduri concentrice.



    Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi, judeţul Constanţa.



    Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi.


    Partea superioară a monumentului este reprezentată prin trofeul bifacial, înalt de 10,75 m, care înfăţişează un trunchi simbolic de ostaş îmbrăcat în armură clasică, având sculptat pe el arme de luptă. La baza trofeului se află reprezentate trupurile a trei captivi, un bărbat (în picioare, cu mâinile la spate) şi două femei, aşezate. Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi.



    Metope care redau luptele dintre romani şi aliaţii regelui dac Decebal. Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi, judeţul Constanţa.



    O parte a monumentului original. Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi.

    Cetatea Tropaeum Traiani

    La 2 km vest de monumentul triumfal a fost întemeiată de Traian cetatea romană Tropaeum Traiani, care este menționată pentru prima dată ca municipiu în anul 170.

    Cetatea romană a fost întemeiată de Traian pe locul vechii așezări geto-dacice. Făcea parte din sistemul limesului ofensiv creat de Traian la Dunărea de Jos.

    Cetatea se află pe o prelungire joasă a dealului pe care a fost construit monumentul, de care se leagă printr-o limbă de pământ îngustă. Platoul este înconjurat pe toate celelalte laturi de pante mai mult sau mai puțin abrupte, care constituie o protecție naturală. Incinta închide o suprafață de aproximativ 10 ha.



    Cetatea Tropaeum Traiani. În fundal se vede Monumentul Tropaeum Traiani. Complexului arheologic Tropaeum Traiani, Adamclisi.



    Cetatea Tropaeum Traiani. În fundal se vede Monumentul Tropaeum Traiani. Complexului arheologic Tropaeum Traiani, Adamclisi.

    Bazilica

    La sud-vest de punctul central al intersecției celor două axe principale de circulație s-a construit o basilică civilă numită forensis. Basilica are o suprafață de 18 x 50 m, cu axul lung orientat nord-sud și cu două rânduri de coloane de mari dimensiuni. S-au păstrat doar câte 18 baze de coloane pe fiecare aliniament.

    Mormântul tumular


    Locul unde se afla mormântul tumular, Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi, judeţul Constanţa.



    Placa informativă a mormântului tumular. Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi, judeţul Constanţa.



    Vestigii ale mormântului tumular. Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi, judeţul Constanţa.



    Harta amplasament a complexului arheologic Tropaeum Traiani. Monumentul Tropaeum Traiani, Adamclisi, judeţul Constanţa.

    Muzeul Arheologic Adamclisi

    În Complexul muzeal Tropaeum Traiani pe lângă "Monumentul triumfal Tropaeum Traiani" și "cetatea Tropaeum Traiani", care datează din secolul al II-lea, se află și muzeul sitului arheologic, înfiinţat în 1910.

    Clădirea muzeului, inaugurată în 1977, cuprinde numeroase vestigii arheologice descoperite în cetate și în împrejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioară și cea superioară, pilaștrii, crenelurile și blocurile de parapet ale stilului attic festonat. În centrul sălii este expusă statuia colosală a trofeului, inscripția și friza cu arme.

    Celelalte exponate sunt constituite de colecțiile ceramice (vase aparținând culturii Hamangia, ceramică getică, amfore grecești, romane și bizantine), opaițe, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptură şi documente epigrafice.

    Program de vizitare: 8:00 - 20:00 (vara); 9:00 - 17:00 (iarna).


    Surse şi referinţe

    • Muzeul Arheologic Adamclisi
    • Wikipedia, ediţia în limba română
    • Europeana.eu
    • Institutul Național al Patrimoniului, București
    • The Titi Tudorancea Bulletin




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muzeul Alberina se afla situat in apropierea palatului Hofburg, in centrul Vienei. Detine in prezent peste 65000 de desene si aproximativ un milion de lucrari de grafica, de la marii maestri din trecut la artistii moderni ai secolului XX: Durer, da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Cezanne, Schiele, Klimt etc.
    Grădina Luxemburg sau "Luco", cum o numesc localnicii, este un parc intins pe 25 hectare aflat in fata Palatului Luxembourg. Parcul cuprinde peste 200 de statui, gradini cu plante, arbori, sculpturi si un bazin cu apa. Este un loc de relaxare atat pentru parizieni cat si pentru turisti veniti din intreaga lume.
    London Eye este o roată de observaţie gigantică, pe Malul Sudic al fluviului Tamisa. Este cea mai înaltă din Europa şi a treia la nivel mondial.
    Templul lui Zeus Olimpianul mai este cunoscut si ca Olympieion sau Coloanele lui Zeus Olimpianul. Constructia a inceput in anul 515 i.e.n. si a fost finalizata 700 de ani mai tarziu de imparatul roman Hadrian. Din cele 104 coloane originale, s-au pastrat numai 16.
    Fortareata Hohensalzburg (Festung Hohensalzburg) domina Salzburgul si este cea mai imortanta atractie turistica a orasului, alaturi de casa unde s-a nascut Mozart.
    Burgtheater din Viena este al doilea teatru ca vechime din Europa, dupa 'Comedie Francaise'. In fiecare sezon, impreuna cu teatrele afiliate, Akademietheater, Kasino si Vestibul, are aproape 400000 de spectatori in aproape 800 de reprezentatii.