Lumea întreagă la un click distanță
    Destinaţii / Bulgaria

    Tiulenovo (Tyulenovo) Bulgaria

    CĂTĂLIN KISLINGER


    Tiulenovo, Bulgaria


    Tiulenovo este un sat din Bulgaria aflat la aproximativ 40 km de localitatea Vama Veche și la 86 km de Varna.

    Localitatea este cunoscută pentru peisajul marin stâncos unde stâncile sunt risipite prin mare de-a lungul falezei înalte. Apa mării este limpede și curată.

    Faleza aproape verticală abundă în grote și scobituri, iar peșteri se găsesc și sub nivelul mării. Acest lucru a făcut ca Tiulenovo să fie o destinație turistică pentru pasionații de scufundări și plimbatul cu caiacul.


    În Tiulenovo trăiesc aproximativ 60 de locuitori permanenți, dar pe timpul verii locuiesc aici aproape 200 de persoane.

    Localitatea dispune de mici hoteluri și pensiuni, un port de pescuit și o mică plajă. Delfinii pot fi văzuți de pe coastă și, de obicei, se apropie de țărm dimineața devreme sau după-amiaza târziu.

    Până în anii 1980 se putea vedea populația de foci care trăia în apropierea țărmului mării și după care a fost numită așezarea, "tiulen" = "focă" în limba bulgară, Tiulenovo însemnând ”Satul focilor”.

    Se spune că Regina Maria a României, care avea un palat de vară în orașul din apropiere, Balcic, a eliberat o pereche de foci pe care le crescuse timp de câțiva ani.

    Între Tiulenovo și localitatea Kamen Bryag există un complex megalitic numit Mănăstirile din piatră. Acest complex megalitic este compus din morminte săpate în stâncă și pietre de sacrificiu folosite de populațiile antice care practicau cultul Soarelui.

    Mai multe informații despre întreaga zonă pot fi găsite la centrul turistic din satul Balgarevo unde sunt expuse și artefacte recent descoperite din așezarea eneolitică Durankulak, aparținând uneia dintre cele mai timpurii civilizații ale lumii.

    În vecinătatea lui Tiulenovo există grote care au fost locuite din cele mai vechi timpuri, iar în pereții și tavanele lor se pot vedea deschideri rotunde și triunghiulare săpate de mâna omului.

    Regiunea a fost locuită și de traci. S-au descoperit tumuli funerari și de asemenea obiecte din Evul Mediu.

    Actualul sat Tiulenovo a purtat iniţial numele turcesc Calacichioi (Kalaç-köy, "satul sabiei"), nume păstrat şi în vremea administraţiei româneşti (1913-1916, 1919-1940).

    Tiulenovo este locul în care s-a descoperit prima dată petrol în Bulgaria, la 31 mai 1951. În apropiere se afla mai multe obiective turistice, printre care: Capul Shabla (Şabla), Capul Kaliakra, Yailata și golful și plaja Bolata.

    Tiulenovo în imagini


    Tiulenovo, Bulgaria



    Izvor de apă minerală (nepotabilă), Tiulenovo, Bulgaria



    Tiulenovo, Bulgaria



    Tiulenovo, Bulgaria



    Tiulenovo, Bulgaria



    Tiulenovo, Bulgaria



    Tiulenovo, Bulgaria




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Shabla este un oraş şi o staţiune turistică pe litoralul nordic al Bulgariei. Atracţia principală o constituie plaja vastă cu nisip alb, situată la 5 km de oraş. Pe alocuri, faleza este verticală şi uneori stâncoasă. În zona plajei există o parcare, un restaurant şi multe bungalouri vechi. În antichitate, Shabla a fost o aşezare antică tracică fondată în secolul 6-5 î.e.n., care şi-a căpatat numele de astăzi în secolele 16-17.
    Albena este o staţiune pe litoralul nordic bulgăresc la Marea Neagră. Se află la 83 km de Mangalia şi la 30 km de Varna. Este o staţiune liniştită, situată lângă o rezervaţie naturală, într-o vale marginită de doi munţi de calcar. Plaja este excelentă, lungă de 5 km şi foarte lată, curată şi cu nisip fin.
    Biala este o mică staţiune pe coasta bulgară a Mării Negre, situată la 60 km de oraşul Varna. Localitatea atrage prin atmosfera pastorală şi peisajul pitoresc. Faleza este înaltă, iar plaja nisipoasă este lungă şi relativ îngustă. Apa mării este caldă şi curată, iar fundul mării avanseaza lent.
    Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, renumită pentru combinaţia unică de mare, munte şi ape minerale.
    Veliko Tărnovo, pitorescul oraş medieval din nordul Bulgariei, este o frumoasă destinaţie turistică la care se ajunge relativ uşor, fiind foarte aproape de România. Atracţia principală este cadrul natural deosebit, peste care se suprapune oraşul medieval cu un specific arhitectural aparte, oraş situat pe cele trei dealuri Tsarevets, Trapeziţa şi Svieta.
    Nessebar, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice: un cadru natural de excepţie, plaje lungi şi late, cu nisip fin, apa marii foarte curată şi bineînţeles, cetatea-muzeu cu o vechime de peste trei milenii, Vechiul Nessebar, situată în peninsula Nessebar.