Destinaţii / Grecia |
Thassos, Grecia
CĂTĂLIN KISLINGER
Tassos este cea mai nordică insulă a Greciei, dar şi cea mai apropiată de România. Acest lucru o face o destinaţie turistică foarte populară pentru români.
Thassos sau Tasos are de toate: munte, mare, ape limpezi, plaje pentru toate gusturile şi preţuri rezonabile.
Se poate ajunge relativ uşor din România, într-o zi, insula fiind la numai 580 km distanţă de Bucureşti şi la 12 km de partea continentală a Greciei. Are o suprafață de 398 km2, fiind a douăsprezecea, ca mărime, din Grecia.
Același nume este purtat actualmente şi de cel mai mare oraș de pe insulă (denumit și Limenas Thasou, „portul insulei Thasos”), precum şi de municipalitatea corespunzătoare, care coincide cu teritoriul insulei. Aceasta aparţine administrativ regiunii Macedonia de Est şi Tracia din Grecia.
Atracţiile insulei Thassos
• Thassos Limenas. Este capitale insulei, cunoscută și sub numele de Thassos Town. Orașul oferă panorame impresionante, ruine arheologice, printre care Acropola, şi centrul vechi unde se află teatrul Odeon şi sanctuarele dedicate lui Zeus și Zeiței Artemis. În aproprierea orașului se află plaja Makryammos.
• Panagia. Este un sat de munte foarte animat, situat la 300 m altitudine chiar pe şoseaua principală.
• Golden Beach. Este o plajă foarte populară, apreciată pentru nisipul auriu şi apa limpede, pădurile de pini, dar şi pentru numeroase taverne, baruri şi unitaţi de cazare din zonă.
• Kinira. Este un sat mai retras, cu două plaje mai mici, căutat de cei care doresc mai multă linişte.
• Plaja Marble (Saliara). Sau Plaja de Marmură, datorită datorita pietricelelor de marmură din care este formată plaja, pietricele aduse special de la cariera de marmură din apropiere.
• Skala Potamia. Aceast sat are o plajă superbă, iar drumul din sat ajunge până în vârful Muntelui Ipsarion la 1208 m, cel mai înalt vârf de munte din Thassos, de unde se poate vedea un peisaj impresionant al insulei.
• Skala Rachoni. Este un sat renumit pentru plajele superbe, pădurile de pini, peşteri şi formaţiuni stâncoase.
• Skala Prinos. Este una dintre cele mai dezvoltate staţiuni de pe insula Thassos. Atracţia principală este plaja satului Dasilio Prinos, sat situat în apropriere, cât şi numeroasele restaurante şi taverne cu preparate tradiţionale greceşti.
• Skala Sotiros. Este o staţiune renumită pentru plaja sa şi ambianţa exotică. În aceată localitate există cea mai veche fabrică de ulei de măsline din Thassos.
• Theologos. Este un sat foarte cunoscut, renumit pentru stilul caselor şi peisajul unic din regiune.
• Aliki. Este un sat aşezat pe o peninsulă considerată una dintre cele mai frumoase atracţii turistice ale insulei Thassos, cu peisaj minunat, plaje, ruine şi temple antice.
• Astris (Satul Stelelor). Este un mic sat liniştit al cărui nume se datorează nopţilor din timpul culesului măslinelor, când stelele de pe cer sunt foarte vizibile. Astris este cunoscut pentru atmosfera aparte datorată plantaţiilor de măslini, caselor tradiţionale, păduri de platani, pini şi smochini. În apropierea satului se află numeroase plaje şi golfuri foarte frumoase, şi un oraş antic.
• Potos. Este o staţiune foarte populară, mai ales pentru tineri, foarte aglomerată în lunile de vară. Staţiunea este cunoscută pentru viaţa de noapte intensă, plaja cu o mare puţin adâncă şi sporturile nautice.
• Pefkari. Este o staţiune liniştită şi pitorească, aşezată printre pâlcuri de pini (pefkos), a cărei plajă este renumită pentru calitatea nisipului şi a apei.
• Limenaria. Este al doilea oraș ca mărime de pe insulă. Are o promenadă lungă de nisip mărginită de restaurante, magazine cu suveniruri, cafenele şi baruri. Chiar în sezonul de vârf plaja nu este aglomerată. Limenaria mai are supermaket-uri, bănci, cabinete medicale, etc. In apropiere sunt plajele Trypiti, lungă de 2 km, Metalia şi Rossogremos care impresionează prin frumuseţea lor.
• Skala Maries. Este un mic sat turistic a cărui atracţie o constituie un mic port şi golfurile cu plaje minunate.
• Skala Kallirachi. Este o staţiune cunoscută pentru peisajele impresionante şi plaje liniştite.
Cum ajung în Thassos
Din Bucureşti sunt aproximativ 580 km până în Thassos, urmând cel mai scurt drum prin Makaza, noul punct de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia.
De la Russe, traseul se poate parcurge în aproximativ 6-7 ore, dar practic, cu opriri şi trecerea frontierelor, poate sa dureze şi 12 ore.
București – Giurgiu – Russe – Veliko Târnovo – Gurkovo (D.N 55) – Maglij – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardjali – Makaza – Komotini – autostrada Egnatia Odos – Chrisoupoli – Keramoti – Limenas (cu feribotul).
Taxele de drum
• Taxa de pod: La vama Giurgiu - Ruse se plăteşte o taxă de pod: pentru autoturisme taxa este de 13 lei sau 3 euro la trecerea din Romania în Bulgaria şi 4 leva sau 2 euro la întoarcere. Nu se acceptă lei la vama Ruse (Bulgaria), pentru taxa de pod, pentru trecerea în România.
• Vigneta de Bulgaria: La intrarea în Bulgaria trebuie cumpărată vigneta pentru Bulgaria. Pentru autoturisme, vigneta costă 10 leva (5 euro) pentru 7 zile sau 25 leva (13 euro) pentru o lună.
De regulă, la ghişeele de după punctul de frontieră este mai aglomerat. Deoarece în Russe se poate circula fără vignetă, aceasta se poate cumpăra mai convenabil cu cardul de la majoritatea benzinăriilor din oraş, mai ales că combustibilul pentru autoturism este mai convenabil la preţ decât în România.
• Taxa de autostradă în Grecia: aproximativ 2,40 euro.
• Taxă feribot Keramoti:
— 16 euro pentru mașini cu lungimea mai mică de 4,25 metri,
— 20 euro pentru mașini cu lungimea mai mare de 4,25 metri,
— 3,00-3,50 euro pentru fiecare adult şi 1,50 euro pentru copii.
Interval plecări feribot: 30-35 de minute, între orele 6:30-22:30 (în zilele impare) şi între orele 5:45-21:00 (în zilele pare). Taxa de feribot se plăteşte numai cu numerar.
Imagini din Thassos