Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Templul lui Zeus Olimpianul, Atena, Grecia

    CATALIN KISLINGER


    Templul lui Zeus Olimpianul. In partea inferioara, in stanga imaginii, se vede Arcul (Poarta) lui Hadrian. Vedere de pe Acropole. Atena, Grecia.


    Templul lui Zeus Olimpianul mai este cunoscut si ca Olympieion sau Coloanele lui Zeus Olimpianul. Constructia a inceput in anul 515 i.e.n. si a fost finalizata 700 de ani mai tarziu de imparatul roman Hadrian. Din cele 104 coloane originale, s-au pastrat numai 16.

    In timpul perioadei romane a Atenei, era considerat cel mai mare templu din Grecia. In interior existau doua statui colosale din aur si fildes: una a lui Zeus, o replica a celei din Olimpia (una dintre cele Sapte Minuni ale Antichitatii) si cealalta a imparatului roman Hadrian.

    In anul 131 e.n., ca semn de recunostinta pentru finalizarea constructiei Templului lui Zeus Olimpianul, atenienii au construit Arcul (Poarta) lui Hadrian. Pe partea vestica a Arcului, imparatul Hadrian a poruncit sa se scrie: "Aceasta (parte) este Atena, orasul stravechi al lui Teseu", iar pe partea estica : "Aceasta (parte) este orasul lui Hadrian, nu al lui Teseu".

    Cum ajung la Templul lui Zeus Olimpianul

    Templul lui Zeus Olimpianul se afla in apropierea Noulul Muzeu Acropole, zona Plaka si Acropole (500 m sud-est). Intrarea spre Templul lui Zeus Olimpianul se face trecand prin Arcul lui Hadrian.

    La Templul lui Zeus Olimpianul se poate ajunge cu metroul, statia Acropolis (linia 2). Biletul costa 1 euro pentru adulti (pentru copii este 0,5 euro) si cu el se poate calatori timp de 2 ore pe orice mijloc de transport (metrou, autobuz, troleibuz).

    Programul si taxa de vizitare

    Programul de vizitare al Templului lui Zeus Olimpianul:

    - zilnic, intre orele 08:30–19:00 (vara)
    - zilnic, intre orele 08:30–15:00 (iarna).


    Taxa de vizitare

    2 euro - daca se viziteaza numai Templul lui Zeus Olimpianul.

    12 euro - daca se viziteaza:

    1. Acropole
    2. Agora, Porticulul lui Attalos si Templul lui Hefaistos
    3. Biblioteca lui Hadrian
    4. Kerameikos (cimitirul antic)
    5. Templul lui Zeus
    6. Teatrul lui Dionysos si Teatrul (Odeonul) lui Herod Atticus

    Biletul este valabil 4 zile.

    • Din noiembrie pana in martie, in fiecare duminica, intrarea este gratuita.
    • De ziua nationala a Greciei (25 martie) intrarea este libera.
    • Tinerii sub 19 ani au intrarea libera.
    • Studentii si soldatii au intrarea libera, daca prezinta carnetul de student sau legitimatia militara.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Fortareata Hohensalzburg (Festung Hohensalzburg) domina Salzburgul si este cea mai imortanta atractie turistica a orasului, alaturi de casa unde s-a nascut Mozart.
    Burgtheater din Viena este al doilea teatru ca vechime din Europa, dupa 'Comedie Francaise'. In fiecare sezon, impreuna cu teatrele afiliate, Akademietheater, Kasino si Vestibul, are aproape 400000 de spectatori in aproape 800 de reprezentatii.
    Templul lui Poseidon a fost construit in anul 444 i.e.n pe ruinele unei constructii mai vechi, din anul 490 i.e.n., fiind dedicat cultului zeului marii, Poseidon. Este realizat din marmura gri extrasa din cariera Agrileza aflata la cativa kilometri departare.
    Centrul Vechi, sau Centrul Istoric, reprezintă un reper important pe harta Bucureştiului. Obiectivele turistice, terasele şi localurile amplasate aici fac deliciul turiştilor români şi străini deopotrivă. În Centrul Vechi, istoria invită la un moment de relaxare şi de meditaţie.
    Rathaus (Primaria Vienei) se afla in Districtul 1 (Orasul Vechi) al Vienei. Cladirea a fost construita intre anii 1872-1873 dupa planurile arhitectului Friedrich von Schmidt. Este construita in stil gotic, cu multe turnuri si turnulete, cu o fatada bogat decorata. Are 152 m lungime si 127 m latime, 1575 camere si 2065 ferestre. A costat aproximativ 14 milioane guldeni.
    In 1814 Napoléon Bonaparte a fost exilat pe insula Elba, nu departe de Corsica, locul său natal. După mai puţin de un an, cu intenţia de a-l detrona pe Ludovic al XVIII-lea, a debarcat în apropiere de Cannes, începînd aventura de 100 de zile care urma să se încheie la Waterloo.