Infoland TV

Tanger, Maroc

Un documentar de BOGDAN FLORIN PAUL

Daca sunteti in sudul Spaniei, una dintre excursiile pe care le puteti face este in Tanger, Maroc.

Va puteti imbarca pe un feribot rapid din porturile spaniole Algeciras sau Tarifa, si in aproximativ o ora puteti traversa stramtoarea Gibraltar pentru a pune piciorul pe un alt continent si a intra pentru scurt timp in atmosfera Marocului.

Daca traversati cu un feribot rapid tip Catamaran si marea nu este foarte agitata, nu aveti motive sa va temeti de raul de mare, iar privelistea este spectaculoasa.

Daca nu aveti un ghid, este o idee buna sa angajati unul la sosirea in Tanger. Nu este nevoie sa ii cautati, este suficient sa acceptati unul dintre cei care asalteaza turistii, oferindu-si serviciile, dar asigurati-va ca cel pe care il alegeti are o licenta guvernamentala pentru a presta astfel de servicii. Poate fi o idee buna sa ii notati numele si seria cartii de identitate, pentru orice eventualitate.

Dupa cum spunea ghidul nostru, in Maroc oamenii nu sunt la fel, exista oameni buni, si exista oameni care nu sunt buni. Sigur, veti spune, cum am spus si noi, ca peste tot in lume, dar cand veti intelege ce vroia el sa spuna, este bine sa aveti un ghid pe aproape.

Chiar inainte de a iesi din port, intre primele lucruri pe care le veti vedea vor fi tunurile si ruinele unui foste fortarete portugheze. Insa mirosul neplacut pe care il veti simti nu are nici o legatura cu tunurile: canalizarea orasului se varsa in mare chiar langa port, si zona miroase ca atare.

Tangerul, cu culorile si mirosurile sale, este un oras interesant, un amestec de exotism, soare si caracter oriental specific. Piata Grasocco este una dintre atractiile turistice ale orasului si unul dintre cele mai frumoase locuri din Tanger.

Tangerul are o lunga istorie in lumea spionajului international, care dateaza din timpul celui de-al doilea razboi mondial, si probabil ca este o traditie ca toti spionii care vin aici sa aiba la ei o camera video sau cel putin un aparat foto, deci daca veniti in Tanger cu asa ceva trebuie sa le tineti bine ascunse, altfel veti fi acuzat imediat de spionaj de vreun locuitor vigilent.

Si daca tot suntem la capitolul sfaturi de calatorie, atentie la buzunare in piete si in alte zone aglomerate.
Uneori ghizii sunt in legatura cu anumiti comercianti, deci daca nu doriti sa cumparati nimic, cel mai bine este sa nu intrati in magazine. Odata ce ati intrat intr-un magazin, poate fi dificil sa plecati fara sa cumparati nimic.

Pe de alta parte, daca doriti sa cumparati ceva, este bine sa va targuiti, deoarece, ca peste tot in Orient, vanzatorii cer la inceput preturi mult mai ridicate decat acelea la care sunt oricum dispusi sa-si vanda marfa.

Multe dintre magazinele de suveniruri sunt in Medina, vechea cetate locuita de arabi si evrei. Copacul urias pe care il vedeti in film, situat intr-una dintre putinele zone verzi din Medina, este un banyan multisecular adus din India.

Nu e chiar indicat sa va planificati o calatorie in Maroc sau in alte tari musulmane in perioada Ramadanului. In aceasta perioada localnicii tin post de dimineata devreme pana seara tarziu, si din aceasta cauza unii pot fi mai irascibili decat in alta perioada a anului.


Text/camera/montaj: BOGDAN FLORIN PAUL
Muzica: "Arab Opium" de KEVIN MACLEOD
A Titi Tudorancea Studios Production © 2008




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Privelistea din varful stancii iti taie rasuflarea. Spre sud, peste stramtoare, se vad muntii Atlas din Africa, catre vest se vede intreg golful Gibraltar, iar catre nord puteti admira lanturile muntoase din Cordiliera Baetica.
In cadrul Centrului Pompidou din Paris se află Atelierul Brâncuşi. Acesta este un muzeu special amenajat pentru operele celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuşi, aşa cum s-au regăsit ele în locuinţa sa din Paris.
Parcul Herăstrău are o suprafata de 187 ha si este situat în partea de nord a orașului București. A fost construit în 1936 pe malurile lacului cu acelaşi nume. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală.
Satul Medelic este situat la 50 km de orasul Buzau. Zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile cu apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti muntii. Pe platoul Medelic inca se mai pot vedea ruinele fundatie palatului care ar fi urmat sa fie construit de Regina Elisabeta a Romaniei.
Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) au fost descoperiti in 1867 cu ocazia unor prospectiuni petroliere. Se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania. In anul 1924, aceasta zona a fost declarata rezervatie naturala.
Situată la 50 km de Buzau, zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile de apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti munti.