Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Strada Graben (Der Graben), Viena

    CATALIN KISLINGER


    Strada Graben vazuta din capatul nord-vest (strazile Kohlmarkt si Tuchlauben) spre sud-est (Stephansplatz). In fundal se vad fantana Josefbrunnen si monumentul Pestsäule (Coloana Ciumei). Viena.


    Der Graben, in traducere "Santul" este una dintre cele mai renumite strazi din centrul Vienei.

    Strada Graben isi are originea in vechiul amplasament militar roman Vindobona. Zidul din sud-vestul amplasamentului se intindea pe locul din ziua de azi al strazilor Graben si Naglergasse. Inaintea zidului era sapat un sant (germ. graben).

    De-alungul timpului, acest sant a ramas in fata zidurilor Vienei medievale. In jurul anului 1220, datorita extinderii orasului de catre ducele Leopold VI (1176-1230), santul a fost astupat si nivelat. Astfel, Graben a devenit prima strada din noua extindere a orasului medieval.

    In secolul al 13-lea s-au mai construit inca cinci strazi la sud de Graben: Obere Bräunerstraße (astazi Habsburgergasse), Untere Bräunerstraße (Bräunerstraße), Färberstraße (Dorotheergasse), Laderstraße (Spiegelgasse), Reifstraße (Seilergasse).

    In aceasta perioada, casele de pe aceste strazi erau construite in special din lemn. Nu erau inca locuite de nobili ci de svabi, veniti la Viena in timpul lui Rudolf I (Rudolph de Habsburg) (1218-1291). Pe 23 martie 1327, un foc izbucnit la una dintre case se raspandeste cu repeziciune la toate casele de pe strada Graben. Totul a fost distrus.

    Intreaga zona este reconstruita, insusi regele Frederick cel Frumos (1289-1330) participa la refacerea strazilor. Singura cladire care s-a mai pastrat din aceasta perioada este casa Freisingerhof.

    In secolul al 14-lea se mai construiesc cladiri la ambele capete ale strazii. Aceste modificari o fac sa arate mai mult a piata decat a strada. De-a lungul timpului, unii demnitari locali si o parte din burghezia bogata incep sa locuiasca pe strada Graben.

    De asemenea, strada Graben a servit pentru defilari triumfale, in particular pentru sosirea arhiducilor si imparatilor sau pentru manifestari publice prin care oficialii isi aratau supunerea fata de conducatori. O astfel de manifestare a fost mentionata in 1620 in timpul lui imparatului Ferdinand II (1578–1637).

    In cursul secolului al 18-lea folosirea strazii Graben ca piata a fost oprita. In scurt timp, Graben devine o strada a promenadei si modei, fiind strada principala pentru plimbare a elitei orasului Viena.

    Dezvoltarea moderna a strazii Graben a inceput cu prima parte a secolului al 19-lea. Strada devine mai mult un loc al magazinelor de lux. Datorita cresterii traficului, strada devine foarte circulata de persoane in cautare de afaceri sau de cumparaturi. In 1835, Erste österreichische Sparkasse (Prima banca de economii din Austria) isi demoleaza vechile cladiri de pe strada si isi construieste noul sediu care exista si in prezent.

    Intre anii 1860 si 1866 cladirile Grabengasse si Schlossergassl sunt demolate. Ca urmare, strada Graben se va uni cu zonele Stock-im-Eisen-Platz si Stephansplatz. In aceasta perioada, aproape toate casele de pe strada Graben vor fi demolate cu exceptia cladirii Palais Bartolotti-Partenfeld. Chiar si cladirea Trattnerhof este demolata in anul 1911 si inlocuita cu doua noi cladiri.

    O data cu cresterea traficului de masini, strada Graben devine foarte circulata astfel incat, dupa un timp, traficul este limitat numai la jumatatea partii de sud.

    Pe 4 decembrie 1950, Graben este prima strada din Viena iluminata cu neoane.

    Pe 22 noiembrie 1974, strada Graben devine temporar prima strada din Viena pentru plimbare (zona pietonala). Pe durata construirii metroului (U-Bahn), strada Graben a fost reconstruita si zona pietonala extinsa.

    Cladiri si monumente de pe Graben ce merita a fi vazute

    Cladirea Freisingerhof - este prima cladire construita pe strada Graben. Este mentionata oficial in anul 1273.

    Cladirea Trattnerhof - a fost construita intre anii 1773-1776 de catre nobilul Johann Thomas Trattner.

    Casa Anker - a fost construita intre anii 1894-1895 de arhitectul Otto Wagner (1841–1918). Cladirea poarta numele firmei de asigurari Der Anker. Din anul 1971 cladirea a fost locuita de artistul Friedensreich Hundertwasser (1928-2000).

    Palatul Bartolotti-Partenfeld este construit in secolul al 18-lea de baronii Bartolotti von Partenfeld. Este singura cladire in stil baroc care s-a mai pastrat pana in prezent pe strada Graben.

    Cladirea Generalihof a fost construita intre anii 1794-1795 si reconstruita in anul 1831. In anul 1894, firma Assicurazione Generali a cumparat casa.

    Cladirea Grabenhof, cunoscuta si sub numele Thienemannhof, a fost construita intre anii 1873-1874 de Otto Thienemann and Otto Wagner. A fost reconstruita in 1947. Din 1991 este destinata evenimentelor culturale.

    Erste österreichische Sparkasse (Prima banca de economii din Austria). Dezvoltarea Erste österreichische Sparkasse a facut ca in anul 1825, sediul bancii sa se mute pe strada Graben. Intre anii 1835-1839, sediul se extinde cu alte noi cladiri care au ramas pana in prezent.

    Pestsäule (Coloana Ciumei) din Viena. Este un monument baroc dedicat Sfantei Treimi. A fost inaugurat in anul 1693 dupa eradicarea Marii Epidemii de Ciuma (Bubonica) din Viena din anul 1679 cand au murit aproape 100000 de oameni. Monumentul evoca piosenia imparatului Leopold I (1640–1705), sugerand faptul ca eliberarea Vienei din asediul otoman (1683) s-a datorat evlaviei si rugaciunilor monarhului.

    Fantanile Josefbrunnen si Leopoldsbrunnen de pe strada Graben. Prima fantana, Josefbrunnen, situata in nord-vestul strazii, era deja mentionata in 1455. Era folosita in special in caz de incendiu si era decorata cu patru capete de leu, de aceea in perioada respectiva, se numea Löwenbrunnen (Fantana leului). A doua fantana, Leopoldsbrunnen, este situata in sud-estul strazii si a fost probail construita in anul 1561. In anul 1638, datorita unor noi reguli pentru prevenirea si stingerea incendiilor, cele doua fantani au fost reconstruite.

    Astazi, strada Graben este una dintre strazile cele mai importante pentru promenada si cumparaturi din Viena. Din Graben se ajunge la strada Kohlmarkt si de aici la palatul imperial Hofburg din Michaelerplatz. Sau, din celalalt capat, se ajunge in Stephansplatz la Stephansdom, una dintre cele mai inalte catedrale din lume.



    Strada Graben in anul 1890. Viena. Foto: Exhibition Catalogue of the Vienna Museum: Eye-catchers of a trip to Vienna.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Monte-Carlo este unul dintre cartierele orasului-stat Monaco, fiind cel mai renumit, in special datorita cazinoului Monte-Carlo. Este una dintre cele mai renumite destinatii turistice din Europa, turistii fiind atrasi de viata de noapte tumultoasa, hotelurile de lux si restaurantele scumpe.
    Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau. Situat intr-o zona mirifica, inconjurat de paduri de basm, lacul este strabatut de-a lungul malului de un drum spectaculos, DN10 Buzau-Brasov, ce trece prin doua viaducte, Giurca si Teherau. O calatorie in zona lacului Siriu va ramane o amintire de neuitat.
    Gamzigrad este un sit arheologic şi UNESCO World Heritage Site din Serbia, situat la sud de Dunăre, în apropiere de oraşul Zaječar. Este locaţia vechiului complex roman de palate şi temple Felix Romuliana, construit de împăratul Galerius.
    A fost înfiinţat în 1834 de Mihalache Ghica, frate al domnitorului Alexandru Ghica, sub numele de "Museul Naţional din Bucuresci". A pornit la drum cu colecţiile donate de cel ce l-a înfiinţat: monede greceşti, romane şi bizantine, minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, opere de artă.
    Place Massena este cea mai mare piata publica din Nisa. Este situata in centrul orasului si este inconjurata de magazine si restaurante. Piata este decorata cu fantani, statui, arbori, straturi de flori etc. O fantana enorma, Fantana Soarelui, decorata cu sculpturi de bronz ce reprezinta planetele sistemului nostru solar, este locul favorit de intalnire pentru turisti.
    Akros poli (Orasul de sus) din Atena este situat pe o stanca, la 156 m fata de nivelul marii. Are 300 m lungime si 150 m latime. Constructiile care se mai pot vedea in prezent in Acropole, dateaza in principal din secolul al V-lea i.e.n, in timpul Epocii de Aur a lui Pericle.