Infoland TV |
Stanca Gibraltarului
Un documentar de BOGDAN FLORIN PAUL
Situata pe un promotoriu in sud-estul Peninsulei Iberice, la intrarea dinspre Marea Mediterana a Stramtorii Gibraltar, intr-o locatie care permite controlul asupra rutelor maritime intre Oceanul Atlantic si numeroase destinatii din Mediterana, si, partial, asupra rutelor care traverseaza stramtoarea, intre Europa si Africa, stanca Gibraltarului a avut si continua sa aiba o importanta strategica deosebita.
In urma cu un sfert de secol, economia Gibraltarului, un mic teritoriu britanic care cuprinde stanca si zonele adiacente de la baza acesteia, era dominata de activitatile portuare destinate bazei navale militare, dar in prezent acestea au scazut in importanta, asigurand doar 7% din economia locala.
Acum, economia Gibraltarului se bazeaza in special pe servicii financiare si turism, fiind o escala populara pentru vasele de croaziera si pentru feriboturile Catamaran care asigura legatura cu Marocul si cu Ceuta, teritoriu spaniol pe coasta Africii.
Stanca este o atractie turistica importanta, in special pentru britanici si pentru turistii aflati in statiunile din sudul Spaniei.
Regimului favorabil de impozitare a facut ca un numar de companii internationale din domenii diverse, de la shipping la jocuri de noroc online sa se relocheze aici.
Stanca Gibraltarului este un monolit de calcar si are o inaltime de 426 de metri. In timp, apa de ploaie corodeaza calcarul, si stanca are peste 100 de pesteri. Studiile geologice spun ca stanca s-a format acum aproximativ 200 de milioane de ani, in perioada Jurassicului, cand placa tectonica Africana s-a lovit de cea Eurasiatica, comprimand si ridicand depuneri de calcar situate initial sub nivelul marii.
Daca vizitati Gibraltarul si aveti noroc de vreme buna, e o idee buna sa urcati pe stanca. Exista o sosea, insa este atat de ingusta incat poate fi riscant sa urcati cu masina.
Cea mai facila modalitate de a urca pe stanca este cu telecabina. Partea de sus a stancii este rezervatie naturala, iar tariful telecabinei include si taxa de acces in rezervatie. Telecabina ofera privelisti splendide ale versantului vestic si asupra orasului, situat intre stanca si golful Gibraltar.
Flora si fauna din rezervatia naturala a stancii superioare sunt protejate de lege, si includ, intre altele, o specie de maimute si cateva specii de pasari si plante.
Daca privelistea din telecabina este splendida, ei bine, atunci privelistea din varful stancii iti taie rasuflarea. Spre sud, peste stramtoare, se vad muntii Atlas din Africa, catre vest se vede intreg golful Gibraltar, din Algeciras pana in Linea de la Concepcion, iar catre nord, dincolo de Linea, puteti admira lanturile muntoase din Cordiliera Baetica.
Gibraltarul este unul dintre cele mai dens populate teritorii din lume, cu 4920 locuitori pe kilometru patrat, o populatie totala de aproximativ 28000 locuitori si o suprafata de numai 6,8 kilometri patrati.
In partea superioara a stancii sunt amenajate locuri de belvedere pentru turisti.
Pentru pasionatii de fotografie, pe stanca este un adevarat paradis - de la pescarusii care se rotesc necontenit in jurul stancii, si imaginile cu Costa del Sol si pana la stanca propriu-zisa, veti gasi subiecte pentru a face fotografii ore in sir.
Principalul element de atractie al rezervatiei naturale il constituie maimutele. Sunt aproximativ 240, si este o experienta unica sa te plimbi pe o alee sau sa urci niste scari pe langa maimute in libertate, care merg pe langa tine si se comporta normal, singura grija fiind sa nu le calci pe picioare - sau pe maini.
Maimutele de aici sunt obisnuite cu turistii, dar sa nu aveti la Dvs. pungi de plastic, pentru ca ele le asociaza cu mancarea si pot deveni violente incercand sa vi le smulga. Afisele din rezervatie avertizeaza sa nu le dati de mancare, pentru ca tin regim, si dupa cat se scarpina, probabil ca nu e o idee buna sa le atingeti.
Exista dovezi ca Gibraltarul a fost locuit inca de pe vremea omului de Neanderthal, acum aproximativ 30.000 de ani.
Pentru vechii greci, Gibraltarul era considerat a fi una dintre coloanele lui Hercule, care, in geografia lor, marcau capatul lumii. Primele asezari de Homo Sapiens au fost cele ale fenicienilor in 950 i.e.n., urmati de cartaginezi si apoi de romani, in antichitate locul fiind cunoscut ca Mons Calpe. Dupa destramarea imperiului roman, Gibraltarul a fost stapanit pentru scurt timp de vandali, dupa care a facut parte din Regatul Vizigot Hispania.
Din lunga istorie militara a Gibraltarului, plina de asedii si de razboaie, probabil cea mai importanta zi a fost data de 30 aprilie 711. In acea zi, corabiile generalului berber Tariq ibn Ziyad, conducand primul val din armata califului Umayyad Al-Walid, au traversat stramtoarea si au incercat sa debarce in Algeciras, dar fara succes. Apoi insa Tariq ibn Ziyad si-a indreptat corabiile spre stanca Gibraltar, unde a reusit sa-si debarce trupele fara a fi observat de vizigoti. Acesta este punctul de unde a pornit invazia musulmana a Europei, care avea sa schimbe soarta unei mari parti a continentului pentru aproape 800 de ani. In numai opt ani, maurii aveau sa cucereasca cea mai mare parte a peninsulei iberice si regiuni din Franta de astazi, la nord-est de Pirinei.
Numele actual al Gibraltarului este derivat din denumirea araba Jabal Tariq, "Muntele lui Tariq", sau poate din Gibr Tariq, "Stanca lui Tarik". In 1309, Gibraltarul avea sa fie ocupat pentru scurt timp de trupele castiliene. Recucerirea definitiva a avut loc insa 150 de ani mai tarziu, in 1462, de catre Ducele de Medina Sidonia, care avea sa-l cedeze Coroanei Spaniei.
Dar lungul sir de batalii la care Gibraltarul a fost martor era departe de a se fi incheiat. In 25 aprilie 1607, in timpul Razboiului de Optzeci de Ani, o flota olandeza avea sa scufunde aici o intreaga flota spaniola intr-o batalie care avea sa ramana cunoscuta in istorie drept Batalia Navala de la Gibraltar.
Pe 4 august 1704, in timpului razboiului pentru succesiunea spaniola, Gibraltarul este ocupat de trupele britanice si olandeze, aliate ale pretendentului austriac la coroana Spaniei, Arhiducele Charles.
Trupele franco-spaniole nu au reusit sa reocupe orasul, si Tratatul de la Utrecht din 1713 care a pus capat razboiului avea sa recunoasca suveranitatea britanica asupra sa. Toate incercarile ulterioare ale Spaniei de a recuceri Gibraltarul au esuat.
In prezent Gibraltarul este un teritoriu al Marii Britanii, iar seful statului este Regina Elizabeth II, fiind reprezentata de Guvernatorul Gibraltarului. Apararea, relatiile externe, securitatea interna si stabilitatea financiara sunt asigurate de Marea Britanie. Responsabilitatile guvernatorului includ apararea si securitatea; de asemenea, el are un rol ceremonial de reprezentant al sefului statului, si numeste primul ministru si membrii guvernului, in urma unor alegeri.
La caderea serii, privelistea din varful stancii capata un aer ireal, si numai faptul ca e ultima telecabina care coboara ne face sa nu mai zabovim. Plecam din locul despre care vechii greci credeau ca este capatul lumii cu dorinta de a reveni si cu regretul ca in geografia moderna lumea nu mai are capat.