Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Schitul rupestru "La Chilii", comuna Tataru, județul Prahova

    CĂTĂLIN KISLINGER

    Schitul rupestru ”Chiliile” din comuna Tătaru, este o încăpere săpată în stâncă având aproximativ 24 mp, care, acum circa 500 de ani, sfârșitul sec. 16 - începutul sec. 17, a fost locuită de călugării veniți să răspândească creștinismul pe aceste meleaguri.



    Masivul stâncos în care se află chilia. Schitul rupestru "La Chilii", comuna Tătaru, județul Prahova


    Călugării trimiși de Sf. Vasile cel Mare din Capadocia Imperiului Roman de Răsărit, aveau ca misiune să determine populația de aici să adopte crezul credinței ortodoxe stabilit la Niceea în anul 325 de sinodul I ecumenic. Acești călugări basileni mai aveau și misiunea de a organiza viața monahală după regulile ascentismului.

    Cum se ajunge la schitul rupestru "La Chilii"

    Schitul rupestru "La Chilii" se află la 40 km de Ploiești, fiind amplasat pe Valea Sărățica în extravilanul satului Podgoria, comuna Tataru.

    Există două drumuri de acces la schitul rupestru "La Chilii":

    Din localitatea Podgoria. Este modalitatea mai ușoară, deoarece se poate ajunge cu autoturismul până în apropiere. Autoturismul poate fi parcat în mica parcare din fața proprietății particulare "La Bibliotecă". De aici, se continuă pe jos timp de 10 minute.

    După ce se termină termină porțiunea asfaltată, drumul continuă prin pădure cu o cărare care ajunge pe coama masivului stâncos. De aici, se coboara la baza peretelui și mergând de-a lungul peretelui se ajunge la scara de acces în chilie. Întrucât nu sunt indicatoare, cel mai bine ar fi să se întrebe un localnic pentru localizarea precisă.

    Din localitatea Dobrota. Această variantă este mai solicitantă ca efort fizic. După ce se parcurge satul Dobrota drumul continuă prin padure terminându-se în vecinătatea unui mic bazin neamenajat de apă sărată și mineralizată (Baia-Sărățica), unde se poate parca autoturismul.

    De aici, se continuă pe jos, pe potecă, aproximativ 30 minute până se ajunge la baza masivului. Se escaladează masivul ajungându-se pe coamă. De aici, se coboara la baza peretelui și mergând de-a lungul peretelui se ajunge la scara de acces în chilie. Întrucât nu sunt indicatoare, cel mai bine ar fi să se întrebe un localnic pentru localizarea precisă.

    Alte obiective turistice în zonă:


    Baia-Sărățica, un mic bazin neamenajat de apă minerală sărată, apa și nămolul având proprietăți medicinale.

    Baia-Sărățica. Acest mic bazic (neamenajat) cu apă minerală este elimentat de izvoare de apă ce conțin iod, sulf, sulfură de fier, oxid de fier și multă sare. Apele şi nămolul depus pe fundul bazinului au proprietăţi de vindecare a mai multor afecţiuni, în special a bolilor reumatice şi cardiace.

    Din broşura Valea Minunată a Dobrotei editată în anul 1926, reiese că apele şi nămolul depus pe fundul bazinului sunt mult mai bune calitativ decât cele din lacul Techirghiol, județul Constanța.

    Vârful Ciortea. Acest vârf cu o înălțime de 604 m face parte dintr-o culme care se prelungește în masivul Istrița. Vârful este un punct de belvedere impresionant atât către câmpie cât și către munți.

    Culmea vârului Ciortea și masivul Istrița au și o încărcătură istorică. La poalele lor, pe câmpia dintre localitățile Fântanele și Vadu Săpat s-a dat celebrul atac de noapte al lui Vlad Țepeș, din 17/18 iunie 1462 împotriva sultanului Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

    Vlad Țepeș l-ar fi omorat pe sultan dacă, întâmplator, acesta nu lipsea din cort. Înspăimântat, sultanul s-a retras în grabă la Brăila și apoi cu discreție la Adrianopol.

    Grota lui Vasile Șerban. Un localnic din satul Podgoria, pe nume Vasile Şerban (64 de ani), inspirat de chiliile călugărilor care au trăit în zonă în secolul al 16-lea, a săpat în stâncă timp de 12 ani un adăpost cu mai multe camere. Chilia a terminat-o în 2018, cu un an înainte de a muri.

    Chilia lui Ambrozie

    Schitul rupestru "La Chilii" în imagini



    Vedere de pe masivul stâncos. Schitul rupestru "La Chilii", comuna Tătaru, județul Prahova



    Intrarea în chilie. Schitul rupestru "La Chilii", comuna Tătaru, județul Prahova



    Interiorul chiliei. Schitul rupestru "La Chilii", comuna Tătaru, județul Prahova



    Intrarea în chilie. Schitul rupestru "La Chilii", comuna Tătaru, județul Prahova



    Interiorul schitului rupestru "La Chilii", comuna Tătaru, județul Prahova



    Interiorul chiliei. Schitul rupestru "La Chilii", comuna Tătaru, județul Prahova



    Intrarea în chilie se afla la o înălțime de aproximativ 4 metri. Schitul rupestru "La Chilii", comuna Tătaru, județul Prahova



    Izvor de apă minerală. Baia-Sărățica, Dobrota, comuna Tătaru, județul Prahova



    Mici acumulari de apă minerală ce conţine iod, sulf, oxid de fier și multă sare. Baia-Sărățica, Dobrota, comuna Tătaru, județul Prahova



    Baia-Sărățica, un mic bazin neamenajat de apă minerală sărată. Vara, locuitorii din zonă fac băi şi se ung cu noroi, apa și nămolul având proprietăţi de vindecare a mai multor afecţiuni, în special a bolilor reumatice şi cardiace. Dobrota, comuna Tătaru, județul Prahova




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Unul dintre cele mai bine conservate castele europene se află pe insula Funen (Fyn) din Danemarca, în apropierea orașului Odense. Pentru vizita la Egeskov e bine să-ți rezervi o zi întreagă. Este o alegere perfectă pentru petrecerea timpului în familie.
    Fluviul Sena izvoraste din platoul Langres aflat in nord-estul Frantei. Puncul de plecare este localitatea Source-Seine (470 m altitudine), aflata la 30 kilometri de Dijon. Sena, traveseaza Franta de la Est la Vest si se varsa in Marea Manecii in dreptul localitatii Le Havre.
    Bryggen este zona portuară istorică din oraşul norvegian Bergen, ce include 61 de clădiri tradiţionale din lemn, construite în perioada pre-hanseatică şi hanseatică. Găzduieşte muzee, magazine, restaurante şi baruri.
    Apeductul Pont du Gard este o mare atractie turistica. El impresioneaza atat prin marime, cat si prin tehnica realizarii, uimitoare pentru acele vremuri. Apeductul a fost construit de romani acum doua mii de ani.
    Alhambra este un palat şi fortăreaţă din Granada, Andalusia, Spania. Numele ei, Al-Hamra, înseamnă "cel roşu", culoarea argilei din jur din care s-au făcut zidurile fortului.
    Muzeul Naţional de Istorie a României a fost înfiinţat în 1970. Aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, dar şi o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică, deoarece securitatea şi vizibilitatea publică puteau fi asigurate în egală măsură.