Lumea întreagă la un click distanță
    Destinaţii / Grecia

    Santorini, Grecia

    CĂTĂLIN KISLINGER


    Insula Santorini (dreapta) şi Caldera (craterul acoperit de apa mării). Vedere din orăşelul Oia. Santorini, Grecia.


    Santorini este considerată destinaţia turistică numărul unu a Greciei, atracția principală fiind peisajul unic datorat craterului vulcanic acoperit de apa mării (Caldera), înconjurat de stânci înalte și abrupte pe care se află oraşe cu case albe cu o arhitectură aparte.

    Foarte mult promovate, sunt apusurile soarelui, unele dintre cele mai spectaculoase din lume.

    Santorini (Thira) este o insulă vulcanică din grupul Insulelor Ciclade. Este localizată între insulele Ios şi Anafi, la aproximativ 200 km de Grecia continentală. A fost numită astfel în secolul al 13-lea, după numele vechii catedrale din Perissa, Saint Irene.

    Arhipelagul Santorini este format din cinci insule

    Thira, principala insulă, are o suprafață de 79 kmp şi peste 13000 de locuitori. Cel mai înalt punct de pe insulă este masivul calcaros de Profitis Elias, cu o înălțime de 567 m.

    Thirasia, a doua insulă ca marime, are aproximativ 9 kmp şi numai 100 de locuitori.

    Aspronisi, este o insulă mică nelocuită. Numele înseamnă insula albă, provenind de la stratul gros de 50 m de rocă albă vulcanică.

    Palea Kameni, care înseamnă vechiul ars. Insula a apărut din apa mării în anul 197 î.e.n. Este nelocuită, cu excepţia unui pustnic.

    Nea Kameni, care înseamnă noul ars. Insula a apărut prima dată la suprafaţa mării în anul 1570. După mai multe erupţii vulcanice, în anul 1950 a căpătat dimensiunea şi forma actuală.

    Fira, capitala insulei Santorini (Thira)

    Fira, capitala insulei Santorini (Thira), se află situată pe creasta vechiului vulcan, la o înălţime de peste trei sute de metri. Oraşelul, de un alb strălucitor, este un amestec de arhitectură veneţiană şi cicladică. Străzile pietruite sunt înguste şi pline de magazine, taverne, hoteluri şi cafenele.

    Turiştii sosiţi în port au de înfruntat cei peste trei sute de metri de coastă extrem de abruptă, strabatută de un drum îngust şi pietruit, cu multe bucle.

    Pentru ajunge sus în oras, turiştii au de ales între trei variante:

    transportul cu telecabina, care face legatura direct între port şi oras.

    transportul călare pe un catâr sau măgar. Sute de catâri şi măgari, împreună cu stăpânii lor, aşteaptă turiştii în port pentru a-i transporta la oraşel.

    pe jos, pentru cei care au timp, condiţie fizică foarte bună, şi bagaje puţine. Ei au de urcat, printre catâri şi magari, cele 588 de trepte.


    Oraşelul Oia este cea mai înaltă localitate de pe insula Santorini. La amurg, în oraşel se strâng mulţimi de oameni pentru a vedea apusul soarelui.

    Apusurile văzute din Oia sunt considerate printre cele mai frumoase din lume.

    Santorini nu are resurse naturale de apă. Pana în anii 1990, apa era adusă cu vaporul din Creta.

    În prezent, cele mai multe hoteluri şi case au acum acces la apa furnizată de o instalaţie locală de desalinizare. Această apă este potabilă, dar destul de sărată, de aceea este recomandat sa se consume apa îmbuteliată.

    Atracţiile insulei Santorini

    Vulcanul din insula Nea Kameni. Turiştii coboara pe insulă şi merg până la marginea craterului vulcanic.

    Izvoarele termale din insula Palaia Kameni. Aici, apa mării este cu 5°C mai caldă decât în restul mării. Vaporaşele opresc în acest loc pentru ca turiştii sa facă baie în apa mării, care aici are o culoare gălbuie.

    Insula Therassia. Pe aceasta mică insulă se pot vedea sate şi clădiri autentice greceşti.

    Atracţiile de mai sus se viziteză în cadrul excursiilor cu vaporul, cu plecare de pe insula Santorini, numite Excursii la vulcan.

    Satele construite pe marginea Caldera: Fira, Firostefani, Imerovigli (sau Merovigli), Oia.

    În Fira, capitala insulei, se găsesc cele mai multe hoteluri, magazine, bănci, cafenele, restaurante, muzee, baruri şi cluburi. Firostefani, care este aproape unit cu Fira, oferă mai multe locuri pentru admirat peisajul şi mai multă linişte. Imerovigli este situat pe cel mai înalt punct al Calderei, oferind imagini impresionante, iar Oia este destinaţia cea mai romantică. Este renumită pentru fascinantele apusuri de soare.

    Așezarea preistorică Akrotiri. Între secolele 20-17 î.e.n. a fost unul dintre cele mai importante centre urbane din Marea Egee. Se află situată la 15 km de Fira.

    Thera antică. A fost fundată în secolul 9 î.e.n. de către dorieni. Se afla situată pe Muntele Mesa, deasupra localitaţilor Kamari şi Perissa. Priveliştea din acest loc este spectaculoasă.

    Drumeţiile. Cele mai recomandate sunt: Fira-Firostefani-Imerovigli-Oia, Thera antica-Perissa şi Profitis Elias-Thera antica.

    Navigând în Caldera. Caldera este de fapt craterul vechiului vulcan acoperit de mare. Oferă o experinţă vizuală memorabilă asupra insulei.

    Pyrgos şi castelul medieval. Castelul Pyrgos a fost unul dintre cele cinci castele construite în secolul al 15-lea de către veneţieni.

    Satele insulei Santorini: Akrotiri, Vothonas, Karterados, Emporio, Exo Gialos, Megalohori, Finikia, etc. Fiecare sat are propriile sale atracţii: vederi spendite asupra mării, mănastiri vechi, case-grotă, biserici, podgorii unde se pot degusta vinurile insulei.

    Plajele. Plajele din partea de est şi de nord a insulei oferă mai multe facilităţi: sezlonguri şi umbrele, baruri pe plaja, sporturi nautice, restaurante, etc. Aceste plaje se afla în localităţile Kamari (plajă cu pietriş negru), Perivolos, Perissa (plajă cu pietriş negru), Vlychada, Monolithos, Kokkini (plajă cu roca roşie) şi Aspri (plajă cu pietriş alb).

    Turiştii care doresc mai multă intimitate pot merge în locuri mai izolate, cum ar fi Kantharos, Almyra, Exo Gialos, Gialos, Balos, Mesa Pigadia, Pori, Culumbos şi Baxedes-Paradeisos.

    Muzeele. Cele mai importante muzee sunt situate în Fira: Muzeul Arheologic, Muzeul Preistoric Thera, Santozeum. În Oia se află Muzeul Maritim. În Pyrgos, Colectia Ecleziastică şi Satul Cultural "Santorini al trecutului". În Kontohori, lângă Fira se află Muzeul de artă populară Emmanuel Lignos.

    Potgoriile. Toate podgoriile se pot vizita pentru a degusta vinurile insulei. Cel mai renumit este Vinsanto, un vin dulce care a luat multe premii.

    Produsele insulei: roşii cherry uscate, numite anydro, mazare (fava), capere, vinete albe, katsouni (un fel de castravete mic) şi preparate din bucătăria tradiţională, cum ar fi mingii de tomate (pseftokeftedes).

    Zonele din afara oraşelor. Regiunile rurale sunt foarte frumoase, iar tradiţiile încă se mai pastrează. Casele-grote, unele abandonate, altele locuite, grădini, podgorii şi mici bisericuţe aşteaptă să fie descoperite.

    Clima

    Insulele Santorini şi Anafi sunt singurele locuri din Europa care au climă deşertică fierbinte.

    Sezonul începe pe 1 aprilie. Perioada decembrie-martie este în afara sezonului şi este marcată de temperaturi scăzute, ploaie şi vânt.

    Deşi temperaturile sunt rareori reci, vremea nefavorabilă scade mult din farmecul insulei. Majoritatea restaurantelor, hotelurilor şi pensiunilor sunt închise.

    Perioada optimă de vizitare a insulei Santorini, când vremea este potrivită, preţurile scăzute, şi nu este aglomeraţie, este în lunile aprilie-iunie şi septembrie-octombrie (vezi vremea la Santorini).

    Cum ajung în Santorini

    cu avionul:

    Aeroportul Naţional Santorini (Thira), se află în partea de nord a localităţii Kamari. Exista curse regulate între Atena şi Santorini, iar durata unei călătorii este de 30 de minute.

    În sezonul turistic, exista curse charter directe între oraşe din Europa si Santorini. De exemplu, cursa Bucureşti-Santorini dureaza 1,5 ore.

    Pe timpul verii, există curse aeriene între Santorini şi celelalte insule populare cum ar fi Creta (Heraklion), Rhodos şi Mykonos. În lunile iulie şi august, se poate ajunge cu avionul şi din Thessaloniki.

    De la aeroport, exista autobuze către Fira, capitala insulei Santorini, de unde se pot lua alte autobuze către alte localităţi din Santorini. Există şi taxiuri la aeroport, dar deoarece acestea sunt în număr mic, este dificil de găsit un taxi liber.

    Multe hoteluri oferă transport către aeroport, dar de regulă la un preţ mult mai mare decăt ar costa o cursă de taxi.

    cu vaporul:

    Cursă de feribot: Piraeus - Paros - Naxos - Santorini. În timpul sezonului de vara: Creta (Heraklion) - Santorini. Cursa rapidă de catamaran (hydrofoils) are durata de 2,5 ore.

    Catamaran (curse de viteză): Piraeus - Santorini (durata 4,5 ore)

    Atenţie: Transportul pe mare depinde întotdeauna de vreme. Dacă condiţiile meteorologice nu sunt corespunzătoare, unele curse pot întârzia sau pot fi anulate.

    Coordonate GPS

    36° 25′ 00″ Nord
    25° 26′ 00″ Est


    Transportul în Santorini

    Autobuzul. Insula are transport public de autobuz, costul unei călătorii fiind între 1,60 - 2,20 euro. La autobuzele particulare se poate plăti pentru o zi de călătorie, indiferent de numarul de călătorii.

    Vaporaşele. Vaporaşele circulă între principalele oraşe de la malul mării.

    Taxiul. În timpul sezonului nu există suficiente taxiuri pe insulă, de aceea se recomandă rezervarea curselor. De regulă în insulele Ciclade, taxa călătoriei se împarte între pasageri, de aceea este posibil ca taximetristul să ia şi alţi pasageri din drum.

    Autoturismul. Maşinile pot fi închiriate cu preţuri începând cu 30 euro/zi fără casco, şi 40 euro/zi cu casco.

    Scutere şi ATV. Scuterele şi ATV-urile se pot închiria cu preţuri între 15-30 euro/zi. Pentru ATV este necesară prezentarea permisului de conducere.

    Traversarea cu maşina a insulei Santorini (de la Vlichada la Oia) dureaza circa 50 de minute.

    Bicicleta/bicicleta cu motor. Insula este suficient de mică, astfel încat poate fi explorată cu bicicleta, cu autobuzul, sau chiar pe jos. Poate datorită faptului că insula este deluroasă, majoritatea firmelor de închiriat biciclete închiriază de fapt biciclete cu motor.

    Pe jos. Pentru mersul pe jos este recomandat drumul spectaculos de la Fira la Oia (în sens invers este mult mai dificil de parcurs), precum şi drumul peste Stânca Perissa care duce la Perissa, Kamari şi Pyrgos.

    Internet şi telefonie

    Exista internet cafe în Kamari, Perissa, Thira (de asemenea Wi-Fi) şi în Oia.
    Codul internaţional pentru Grecia: +30.
    Codul local pentru Santorini: +30 22860

    Telefoane de urgenta

    National Grecia: 166
    Numarul european de urgenta: 112

    Băncile

    Băncile sunt localizate în special în centrul capitalei Fira, sau pe drumul spre aeroport.

    Programul de lucru al băncilor:

    Luni - joi: 08:00 - 14:30,
    Vineri: 08:00 - 14:00.

    Bancomate se găsesc peste tot. Cardurile sunt acceptate la majoritatea magazinelor şi restaurantelor.

    Aspecte privind siguranţa călătoriei în Santorini

    • Pe insula Santorini nu există practic criminalitate si este puţin probabil să fiţi victima furturilor sau hoţilor de buzunare. Dar, s-ar putea să simţiţi ca aţi fost furat la unele facturi de la restaurant sau bar.

    • Este recomandat să nu cumparaţi de la magazinele care nu au preţurile afişate. La fel, la restaurante, este recomandat sa nu comandaţi daca nu au preţurile afişate.

    • Este bine sa aveţi la îndemână loţiune de protecţie împotriva razelor de soare. Pe insulă, preţurile pentru un flacon pot începe de la 20 euro.

    • Chiar dacă explorarea grotelor poate fi un lucru distractiv, nu este recomandat să vă abateţi de la trasee, deoarece rocile sunt instabile şi va pot pune viaţa în pericol.

    De retinut

    • Santorini este printre primele destinaţii din lume pentru festivităţile de nunţi. De regulă, în Oia pot fi văzute mirese la sedinţele foto.

    • Sunt aproape 600 de biserici pe insulă, dintre care 50 sunt consacrate Fecioarei Maria. Cupola bisericilor vopsită în albastru este o tradiţie din timpul ocupaţiei turcilor, care au interzis folosirea culorilor drapelului Greciei. Localnicii nu au ţinut cont de această regulă şi au vopsit bisericile în alb şi cupolele în albastru.

    • Datorită peisajului, cazarea pe partea cu Caldera este mult mai scumpă decât în restul zonelor insulei.

    • Santorini este o destinaţie turistică aparte, foarte bine promovată, acest lucru făcând ca preţul unui sejur pe insulă sa fie considerabil mai mare decât un sejur similar pe alte insule.

    • Pentru turiştii care doresc o vacanţă liniştită, pe o insulă cu plaje nisipoase aurii, Santorini s-ar putea sa nu fie cea mai potrivita alegere.

    Imagini din Santorini


    Fira, capitala insulei Santorini, văzută din Caldera. Jos se află Portul Skala Thiras. Pe coasta abruptă se vede drumul care urcă la orăşel.



    Oraşelul Oia. Santorini, Grecia.



    Plaja cu rocă roşie. Santorini, Grecia.



    Casă-grotă de pe insula Santorini, Grecia.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Tassos este cea mai nordică insulă a Greciei, dar şi cea mai apropiată de România. Acest lucru o face o destinaţie turistică foarte populară pentru români.
    Zakinthos este o îndrăgită destinaţie turistică, renumită pentru plajele minunate, falezele spectaculoase, apele albastre şi limpezi, fiind cunoscută ca fiind principala zonă din Mediterana unde cuibăreşte ţestoasa-verde-de mare.