Destinaţii / Franţa |
Sainte-Maxime, Franta
CATALIN KISLINGER
Sainte-Maxime este o localitate invecinata cu Saint-Tropez, situata in partea de nord a Golfului Saint-Tropez. A fost fundata in jurul anului 1000 e.n. de calugarii din Insulele Lerins din apropierea localitatii Cannes. Ei au construit o manastire si au numit localitatea dupa o sfanta din ordinului lor - Maxime.
In decursul timpului localitatea s-a dezvoltat foarte mult. In secolul 20, Sainte-Maxime a atras numerosi artisti, poeti si scriitori care veneau in localitate pentru a se bucura de clima blanda, imprejurimile incantatoare si apa marii de culoare azurie.
In Sainte Maxime, principala resursa economica este turismul.
Are un climat mediteranean, cu veri calde si uscate si ierni blande si umede. Vara, temperatura maxima se situeaza in jurul valorii de 27°C (luna august). Iarna, temperatura minima nu scade sub 6 °C (luna decembrie). Alaturi de Saint-Tropez, este una dintre cele mai insorite localitati din Franta. Pentru o prognoză meteo la zi vezi Vremea la Sainte-Maxime.
Sainte-Maxime face parte din departamentul Var, regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur. Are aproape 13500 de locuitori. Se afla situata la 90 km de Nisa si la 130 km de Marsilia.
Cum ajung in Sainte-Maxime
• cu avionul: Nu exista aeroport in Sainte-Maxime. Cele mai apropiate aeroporturi sunt:
- L'Aéroport International Nice Côte-d'Azur (90 km)
- L'Aéroport International Toulon-Hyères (55 km)
- L'Aéroport Marseille Provence (145 km)
- L'Aéroport International La Môle-Saint-Tropez (20 km)
• cu trenul: Nu exista statie de cale ferata in Sainte-Maxime. Cele mai apropiate sunt:
- Statia din Saint-Raphael (24 km)
- Statia din Les Arcs/Argens (24 km)
• Cu vaporul: Exista curse regulate intre Sainte-Maxime si Saint-Tropez. Se poate plati si la bord. Oficiul de Turism vinde un card cu 10 treceri / 55 euro. Cursele sunt la interval de 15 minute.
• Cu autovehicolul:
- autostrada A8 (E80) cu indicatorul "Draguignan, Le Muy-Golfe de Saint Tropez" - Sainte-Maxime - Saint Tropez.
- RD 25
- RD 559 din Fréjus (24 km).
• cu autobuzul: Exista linie de autobuz care face legatura intre Saint-Raphael, St. Tropez, Toulon - Arcs/Argens si Sainte-Maxime.
Coordonate GPS
43°18′32″ Nord
6°38′06″ Est
Transportul in Sainte-Maxime.
Pentru transportul in comun: 1 euro biletul, valabil o zi fara limita de calatorii.
Ce se poate vizita in Sainte-Maxime
• Plajele orasului. In plus fata de acestea se pot vizita plajele: Croisette, La Nartelle, La Plage des Eléphants si La Garonette (numita si Val D'Esquieres).
• La Tour Carrée, aflat in fata vechiului oras, este un turn construit de calugari la inceputul secolului al 16-lea pentru a proteja localitatea de invadatori.
• Numeroasele magazine si restaurante din zona portului.
De retinut
• Pe 15 august 1944, plaja din Sainte Maxime a fost centrul operatiunii "Dragoon". O parte dintre trupele americane au fost parasutate, iar altele au deparcat din amfibii pe plaja din Sainte Maxime. Au fost lupte intense, din casa in casa pentru respingerea trupelor germane.
• Personalitati care au locuit in Sainte-Maxime:
- Jean de Brunhoff, autorul cartii pentru copii Histoire de Babar. La Plage des Eléphants (Plaja Elefantilor) a fost denumita dupa faimosul elefant albastru, pe nume Babar, din cartea sa.
- Familia Regala Suedeza (din dinastia Bernadotte) detine vila Mirage, aflata in centrul localitatii. A fost cumparata de Printul Bertil al Suediei in anul 1946.
- Raoul Nordling, consulul Suediei la Paris. In anul 1944, in ultima perioada a celui De-al Doilea Razboi Mondial, Raoul Nordling a salvat Parisul si locuitorii sai de la distrugere. Norling a detinut in Sainte-Maxime vila Le Mas du Gay Savoir. O parte din drumul spre Grimaud a fost numit in cinstea lui.
- Leon Gaumont, inventator, inginer si industrias francez, unul dintre pionierii industriei cinematografice. A locuit periodic in Sainte Maxime unde a detinut castelul Les Tourelles (construit in anul 1883). Resedinta sa a fost folosita ca decor in mai multe filme.
- Paul Géraldy sau Paul Lefevre (1885–1983), poet si scriitor francez, a detinut vila Toi et moi (Tu si cu mine).
- Victor Margueritte (1866–1942), romancier francez, a cumparat si dezvoltat proprietatea La Madrague.
- Michel Constantin (1924–2003), actor francez de film, a detinut o vila la Beauvallon.