Lumea la un click distanță
    Atracții turistice / Fun

    Podgoriile Vienei si localurile Heurige

    CĂTĂLIN KISLINGER


    Local Heuriger, Viena.


    Viena are 700 hectare de vita-de-vie chiar pe teritoriul orasului, fiind singura metropola din lume care are propria productie viticola. Numeroasele sortimente de vin nou, Heuriger, cramele vechi si frumoase, dovedesc ca la Viena vinul are o lunga traditie.

    Cuvantul "Heuriger" are o dubla semnificatie. Heuriger se numeste atat vinul nou din anul respectiv, in mod traditional numit astfel pana la data de 11 noiembrie (Sf. Martin), dar si localul in care se servesc vinurile Heuriger.

    Pe 17 august 1784, imparatul Joseph al II-lea a emis un decret prin care proprietarii de podgorii puteau sa-si deschida localuri pentru a vinde si servi vinuri, sucuri (de mere, pere etc.) si mancare din productia proprie.

    Astfel, localurile Heurige (pluralul de la Heuriger) au inceput sa se inmulteasca pe masura ce vienezii au descoperit ca era mai convenabil sa mearga in afara orasului pentru a bea un vin bun decat in interiorul cetatii, unde vinul era mai scump datorita taxelor.

    Pe masura ce Viena s-a extins, podgoriile au fost incluse in teritoriul orasului.

    Alte zone cunoscute pentru localuri Heurige sunt: Grinzing, Sievering, Neustift am Walde, Perchtoldsdorf, Mauer, Stammersdorf, Guntramsdorf, Gumpoldskirchen, Gainfarn, Dürnstein, Langenlois, regiunea Wachau, Rust, Königstetten, Gamlitz, si Kitzeck.

    Mai exista un si alt tip de local Heuriger, numit Mostheuriger, unde se serveste cidru de mere sau pere.

    Localurile Heurige, unele vechi de sute de ani, sunt diferite, unele avand doar o incapere simpla in partea dinspre strada a casei producatorului, sau altele pot fi localuri mari, frumos decorate.

    Un local Heuriger adevarat este deschis numai cateva saptamani pe an. In aceasta perioada, proprietarul isi vinde sortimentele de vin din productia proprie, care sunt scutite de taxe pentru consumul pe loc.

    In localurile Heurige se consuma in special acest vin nou neimbuteliat, dar pentru a satisface dorinta clientilor, se pot oferi si vinuri imbuteliate.

    Aceste vinuri imbuteliate sunt dintr-o mare varietate de soiuri, cum ar fi vinul „Junge Wiener", proaspat si aromat, soiurile Grüne Veltliner, usoare si aromate, sau Blaue Zweigelt, fructate, cu aroma de cirese.

    Localurile Heurige sunt cautate nu numai pentru vinul nou, dar si pentru posibilitatea de a manca la un pret foarte convenabil.

    Spre deosebire de restaurante, unde mancarea este comandata la chelner si adusa de acesta la masa, in localurile Heurige clientii isi cumpara ei insisi mancarea de la bufetul amenajat in local.



    Strada din Viena cu localuri Heurige (in partea stanga).



    Local Heuriger, Viena. Cladire din anul 1720.



    Local Heuriger, Viena.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Localitatea 2 Mai este un mic sat pe malul Marii Negre, care pe timpul verii, devine una dintre cele mai cautate statiuni ale litoralului romanesc. Atractia principala a acestei ministatiuni este apropierea de natura, atmosfera simpla si nonconformista, si mai ales, tarifele reduse la cazare. In plus, se poate mananca bine la preturi convenabile.
    Preturi: o ora de plimbare cu trasura costa 65 euro, 20 de minute costa 40 de euro. In trasura incap aproximativ patru-cinci persoane. Statii de trasuri: langa Biserica Sf. Stefan (Stephansdom), in fata palatului Hofburg (Biblioteca Nationala), in Michaelerplatz etc.
    Turul orasului cu un "Oldtimer" dureaza cam o ora si vedeti cam tot ce e de vazut in centrul orasului adica Muzeul de Istoria Naturii, Parlamentul, Primaria, Teatrul Orasului, Universitatea, Bursa, Cheiul Franz Josef, observatorul astronomic, biserica Sf. Stefan, Karlskirche, Opera, Albertina, cladirea Politiei, cladirea fostului Minister de Razboi, Cartierul Muzeelor si Muzeul de Istoria Artei.
    Pentru o croaziera pe Donaukanal si pe Dunare pana la marginea Vienei si inapoi, puteti merge pe Franz Josephs Kai (Cheiul Franz Joseph, statia de metrou U1/U4 Schwedenplatz - de la Catedrala Sf. Stefan mergeti pe strada Rotenturm pana la Canalul Dunarii, apoi luati-o in dreapta pe chei pana la prima statie de metrou).
    Autobuzele "Viena Sightseeing" fac trei circuite, unul se cheama Ring (centura orasului vechi, actualmente o strada in centrul Vienei), al doilea se cheama Donau si merge la Roata Mare (Prater) si Turnul Dunarii, iar al treilea circuit merge la Schonbrunn si la palatul Belvedere.
    O croaziera pe Sena este un adevarat pelerinaj istoric, in care se pot vedea, din vapoare, Turnul Eiffel, Luvrul, Notre-Dame si alte repere legendare. Majoritatea croazierelor dureaza in jur de o ora. Seara, se pot face croaziere in timpul carora se poate cina, acestea fiind foarte apreciate de romantici.