Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice / Itinerarii spirituale

    Peştera Sfântului Andrei, judeţul Constanţa

    CĂTĂLIN KISLINGER

    În apropiere de Ion Corvin, un sat din judeţul Constanţa, există o peșteră care este considerată a fi primul lacaş de cult creştin din România. Legenda locului spune că, în urmă cu două mii de ani când apostolul Andrei a ajuns în Dacia, el a locuit pentru o vreme în această peşteră.



    Intrarea în Peştera Sfântului Andrei.


    Astăzi, Peştera Sfântului Andrei face parte din complexul mănăstirii "Peştera Sfântului Apostol Andrei". În biserica din curtea mănăstirii se păstrează o lacră cu o părticică din degetul apostolului Andrei, adusă de la Mitropolia Trifiliei din Grecia.

    De-a lungul celor două mii de ani, peştera nu a suferit mari modificări. La intrare s-a construit un zid după modelul celui din 1918, iar deasupra peşterii, prin tavanul ei, s-a construit turla care are 4 metri înălţime.

    Peştera a fost descoperită în anul 1918, de Jean Dinu, un important avocat din Constanţa, în timp ce era în călătorie prin zonă. Peştera era deteriorată, înăuntru crescuseră buruieni, copacii ajungeau până aproape de intrarea în peşteră, iar intrarea era mult mai mică.

    În apropierea peşterii se află Izvorul Sfântului Apostol Andrei. Tradiţia spune că, deoarece în acest loc nu era apă, apostol Andrei a lovit cu toiagul în stâncă şi astfel a luat naştere izvorul.

    Tot tradiţia spune că apostolul Andrei, care era fratele apostolului Petru, a ajuns în cetatea Tomisului, Constanţa de astăzi, între anii 60-63. Pentru a se feri de persecuţia romanilor, apostolul s-a retras la această peşteră.

    După ce şi-a încheiat pelerinajul în ţinuturile aflate la nord de Dacia (Ucraina de astăzi), apostolul Andrei a ajuns la Patras, în Grecia, unde a fost răstignit cu capul în jos pe o cruce în forma de X.

    Localizare GPS

    44°5′27″Nord,
    27°49′32″Est

    Peștera Sfântului Andrei în imagini



    Biserica mare a Mănăstirii "Peştera Sfântului Apostol Andrei". A fost construită între anii 1998-2002.



    Curtea interioară a mănăstirii "Peştera Sfântului Apostol Andrei".



    Scările de acces către Peştera Sfântului Apostol Andrei.



    Peştera Sfântului Apostol Andrei.



    Capela bisericii din Peştera Sfântului Apostol Andrei.



    Biserica construită deasupra Izvorului Sfântului Apostol Andrei.



    Izvorul Sfântului Apostol Andrei.



    Drumul de acces din şoseaua principală către Izvorul Sfântului Apostol Andrei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Minoritenkirche, sau Biserica Minoritilor din Viena este o biserica romano-catolica foarte veche in Innere Stadt (Orasul Vechi). Mai este cunoscuta si ca Chiesa dalla torre decapitata (Biserica cu turn decapitat). Minoritenkirche se afla in apropierea palatului Hofburg, in Minoritenplatz (Piata Minoritilor). Biserica a fost numita Santa Maria Maggiore dupa basilica papala Santa Maria Maggiore din Roma.
    Ostrog, este o mănăstire creştin-ortodoxă, situată pe un fundal aproape vertical, pe stânca Ostroska Greda, cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru şi din Balcani, pentru trei religii: catolici, ortodocşi şi musulmani. Un miracol construit de natură şi oameni.
    Mânăstirea Lamayuru este formată din mai multe sanctuare și are o colecție foarte bogată de thankas și picturi murale magnifice.
    Catedrala Sfantul Stefan (Wiener Stephansdom) este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena. Forma pe care o vedem astazi, in stil romanic si gotic, a fost construita pe timpul lui Rudolf IV (1339–1365) pe ruinele a doua biserici. Este cea mai importanta cladire religioasa din Viena.
    Mănăstirea Corbii de Piatră este un ansamblu rupestru din secolul 14, reînființat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab.
    Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes.