Atracții turistice |
Peştera Postojna, Slovenia
GH. MĂNOIU
Mai bine de 20 de kilometri de galerii, săli magnifice şi coridoare, cea mai mare atracţie turistică din Slovenia şi unul dintre cele mai mari monumente carstice din lume.
Cea mai mare parte a interiorului a fost descoperită pe 14 aprilie 1818 de către lampagiul Luka Čeč. În timpul pregătirilor pentru vizita împăratului austriac, s-a rătăcit de grupul de muncitori care se ocupau de decorarea traseului şi iluminarea părţii din faţă a peşterii. Escaladând un perete, el a găsit un pasaj anterior necunoscut. Când s-a întors, a strigat la prietenii lui: "E o lume nouă aici, un paradis!"
În 1819 Arhiducele Ferdinand I a vizitat peştera devenind primul vizitator oficial. Această dată este considerată începutul oficial al turismului modern în peşteră, deşi în interior pot fi găsite semnături din secolul al 13-lea.
In anul 1872 s-au introdus mici trăsuri cu două locuri care erau împinse de ghizii peşterii. Calea ferată din peşteră a fost începută în 1924. In 1957 s-a trecut la locomotive cu baterii. In 1928 s-a construit clădirea administrativă de la intrare.
Cum ajung la Postojna
• Cu maşina. Pe autostrada A1 se face o oră de la Ljubljana. Din Trieste se ia autostrada A3 spre Divača, apoi se intră pe A1.
• Cu trenul şi autobuzul. Din Ljubljana există tren şi autobuz până la localitatea Postojna. De la gară se ia un shuttle bus (care funcţionează în iulie şi august) până la peşteră.
Adresa peşterii Postojna
Peştera Postojna este situată în sud-vestul Sloveniei, la intersecţia rutelor între Ljubljana, Portorož, Nova Gorica, Rijeka şi Trieste.
Adresa: Postojnska Jama - Tourizem, Jamska cesta 30, 6230 Postojna.
E-mail: info@postojnska-jama.si
Coordonate GPS: 45° 46′ Nord, 14° 12′ Est
Ce se poate vizita
• Peştera. Are o cale ferată dublă pe care circulă un trenuleţ prin 3,7 km de tuneluri şi pasaje. Turul de 5 km durează 90 de minute şi începe cu o călătorie pe şine în sistemul peşterii, prin mai multe camere, după care vizitatorii fac o plimbare cu ghid prin cavernele împânzite de stalagmite. Apoi se revine la suprafaţă cu trenul.
• Sala Congresului (Ballroom). Partea care iese în evidenţă cel mai mult este Sala Congresului, cunoscută anterior ca Ballroom, din cauza festivalului de Rusalii ce se ţinea aici. Tot aici a avut loc, în 1965, Congresul Mondial de Speologie.
• Marele munte (Golgota). Este o sală subterană formată ca urmare a prăbuşirii plafonului. Aici stalactitele sunt mai mici şi mai tinere, în timp ce terenul este acoperit cu stalagmite uriaşe de peste o jumătate de milion de ani. Aici se află şi Podul Rus.
• Sala tuburilor. Are stalactite albe din calcit pur.
• Camera Roşie. Îşi datorează culoarea sa roşiatică amestecului de fier şi lut.
• Sala de concerte. Este una dintre cele mai mari săli şi poate găzdui mai multe mii de persoane simultan.
• Briliantul. Cea mai frumoasă stalagmită din peşteră este numită Briliantul. Formată din calcar alb, strălucitor, are o înălţime de 5 metri.
• Râul Pivka. Unul dintre atracţiile turistice din peşteră este râul Pivka care curge cu putere în adâncuri.
În peşteră temperatura este destul de scăzută, 10°C, şi este nevoie de haine şi încălţăminte adecvate.
Aici trăieşte o salamandră numită proteus sau olm. În zonă este cunoscută ca peştele uman, din cauza aspectului pielii sale. Există şi o variantă neagră, extrem de rară.
În afară de peştele uman, alte 99 de specii de vietăţi trăiesc aici permanent şi 150 ocazional. Acestea includ păianjeni mici, gândaci cu gât mic, păduchi de apă de peşteră, lăcuste, fluturi, melci de apă, lilieci.
Programul de vizitare
Peştera este deschisă în fiecare zi. Între mai şi septembrie, tururile ghidate sunt organizate din oră în oră, între orele 9:00 şi 18:00. În perioada octombrie - aprilie, tururile ghidate sunt organizate la orele 10:00, 12:00 şi 14:00.
Taxa de intrare
Adulţi 22,9 euro. Copii sub 15 ani, 13,7 euro. Copii sub 5 ani, 1 euro.
Evenimente
În peşteră şi în vecinătate au loc de-a lungul anului o serie de evenimente: un festival de blues, un turnir cavaleresc sau concerte ţinute în subteran.
Peştera Postojna în imagini