Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Peştera Limanu, judeţul Constanţa

    CĂTĂLIN KISLINGER

    Aflată la circa 5 km de Mangalia, în apropierea localităţii Limanu, Peştera Limanu a căpătat în decursul timpului o aură de legendă. Peştera a fost locuită încă din neolitic, iar în perioada dacică a fost şi loc de refugiu pe timpul invaziilor romane. A continuat să fie locuită în perioada daco-romană şi în epoca medievală, fiind şi un loc de practicare a ritualurilor religioase.



    Intrarea în Peştera Limanu, judeţul Constanţa.


    Iniţial, oamenii locului au numit peştera "La Icoane" deoarece la intrare bolovanii erau sculptaţi în chipuri umane, cu trăsături clare: ochi, nas şi gură. Aceste figuri au fost realizate în antichitate, dar ele au fost distruse în perioada recentă.

    Peştera Limanu este una dintre cele mai labirintice pesteri din Romania, galeriile însumând aproximativ 4000 de metri.

    A fost cercetată în anii '70 de dr. Vasile Boroneant de la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, care a consemnat descoperirile sale în lucrarea Labirintul subteran de la Limanu.

    Majoritatea vestigiilor istorice descoperite, desene rupestre, sculpturi de figuri de oameni şi călăreţi, simboluri religioase creştine, litere sau cuvinte în caractere chirilice au fost distruse în urma vandalizărilor din perioada recentă.

    Se presupune că o parte dintre galerii şi camerele rectangulare ar fi fost săpate de oameni, în multe locuri fiind evidentă dăltuirea pereţilor.

    Prin modul ei de formare, Peştera Limanu are şi o importanţă speologică, fiind complet lipsită de stalactite şi stalagmite.

    Localizare GPS

    N 43° 48.491' E 28° 31.297' (WGS84)

    De reţinut

    • În afară de lilieci, în peşteră pot fi întâlnite întâmplător şi alte vertebrate: şerpi, broaşte ţestoase, vulpi, dihori.

    • Riscul rătăcirii în peşteră este extrem de mare. Mai mult, accesul către anumite secţiuni este dificil şi periculos, existând riscul prăbuşirii tavanului.

    • Peştera Limanu face parte dintr-o arie protejată aflată în administrarea Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS).

    Peștera Limanu în imagini



    Localizarea Peşterii Limanu. În fundal se vede localitatea Limanu



    Spre adâncul Peşterii Limanu, judeţul Constanţa.



    Intrarea în Peştera Limanu văzută din interior.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Situată la 50 km de Buzau, zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile de apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti munti.
    Hotelul Negresco este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa. Poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti. A fost inaugurat in 1913 in prezenta multor capete încoronate ale acelor vremuri. De-alungul timpului, hotelul a gazduit regi, prinţi şi miliardari celebri.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.
    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.
    Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.
    Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.