Lumea întreagă la un click distanță
    Destinaţii / Franţa

    Paris, Franța

    CATALIN KISLINGER


    Podul Artelor (Pont des arts) si Institutul Francez (dreapta). In fundal se vad cele doua turnuri ale Catedralei Notre Dame. Paris, Franta. Foto: Benh Lieu Song / Wikipedia


    Parisul este considerat una dintre cele mai frumoase si mai romantice destinatii turistice. Parisul atrage prin muzeele, galeriile de arta si monumentele sale, renumite in intreaga lume, dar si prin atmosfera relaxanta si plina de viata.

    Numit si Orasul Visurilor sau Orasul Luminilor, a fost considerat de-a lungul secolelor cel mai important centru al culturii. Protejati de regi si nobili, in Paris au trait artisti, scriitori, ganditori si aventurieri, care au lasat mostenire operele lor, adevarate comori ale umanitatii.

    Parisul, capitala Frantei, se afla situat in centrul regiunii Ile-de-France. Are o populatie de aproximativ 2,3 milioane de locuitori, iar zona metropolitana, una dintre cele mai mari din Europa, are 12 milioane de locuitori.

    Parisul se afla la distanta de 450 km de Londra, 287 km de Calais si 774 km de Marsilia. Este strabatut de fluviul Sena.

    Parisul este unul dintre centrele mondiale in afaceri, cultura, politica, divertisment, media si stiinta. Este vizitat de aproape 14 milioane de turisti anual.

    Cartierele Parisului

    Administrativ, Parisul este impartit in 20 de arondismente (arrondissements). Insa, din punct de vedere istoric, Parisul este impartit in cartiere, care nu sunt intotdeauna mentionate pe hartile administrative.

    Initial, Parisul se afla pe partea stanga la Senei (La Rive Gauche-Malul Stang). In jurul secolului al 10-lea, parizienii au inceput sa se mute si pe partea dreapta a Senei (La Rive Droite-Malul Drept) care, in timp, s-a dezvoltat foarte mult.


    Insulele Centrului

    • Ile de la Cite
    • Ile Saint-Louis


    La Rive Droite (Malul Drept)

    • Chatelet-Les-Halles, Beaubourg si Hotel de Ville
    Le Louvre (Luvru) si Palais Royal (Palatul Regal)
    • Opera si Tuileries
    • Saint-Honore, Place Vendome si Concorde
    • Les Champs-Élysees
    • Montmartre, Bas-de-Montmartre si Pigalle
    • Gare de l'Est si Gare du Nord
    • Le Marais si Bastilia


    La Rive Gauche (Malul Stang)

    • Saint-Germain-des-Pres si Faubourg Saint-Germain
    • Cartierele Latin si Luxembourg
    • Odeon si Bulevardul Saint-Michel
    • Invalides, Ecole Militaire, La Tour Eiffel (Turnul Eiffel) si Quai d'Orsay
    • Montparnasse si Denfert-Rochereau


    Suburbii principale

    • La Defense, zona de afaceri
    • Parc de la Villette si Cite des Sciences

    Clima

    Parisul are o clima maritima, influentata de Oceanul Atlantic, cu ierni reci si veri calde si placute.

    In iulie, temperatura medie maxima este de 23.7°C, iar minima de 17.6°C. In unele zile de vara, temperaturile pot depasi 30°C. Primavara si toamna sunt de regula reci si umede.

    Ianuarie este luna cea mai rece, temperaturile medii fiind in jurul valorii de 6°C. Rar, cateva zile din iarna, temperaturile coboara sub −5°C. Ninsorile sunt rare, iar zapada nu rezista mult timp.

    Parisul nu este un oras ploios, ploile sunt aleatoare pe durata intregului an (media 652 mm/an).

    Datorita vremii foarte placute, vara este perioada potrivita pentru vizitarea Parisului. Pentru o prognoză meteo la zi, pentru o perioada de zece zile vezi Vremea la Paris.

    Cum ajung la Paris

    cu avionul: Parisul are trei aeroporturi operationale: Aeroportul International Charles de Gaulle,
    Aeroportul International Orly si Aeroportul Beauvais (Aeroport de Beauvais Tille).

    - Aeroportul International Charles de Gaulle se afla la 23 km de Paris. Este principalul aeroport pentru majoritatea liniilor aeriene internationale.

    - Aeroportul International Orly se afla la 14 km de Paris si deserveste cursele aeriene locale si unele linii aeriene internationale.

    - Aeroportul Beauvais (Aeroport de Beauvais Tille) se afla la 70 km de Paris si deserveste liniile aeriene internationale low-cost.

    Toate aceste trei aeroporturi au legaturi cu Parisul, dar si intre ele. Aceste legaturi sunt asigurate de linii de autobuz, trenul RER, sau taxi.

    cu autocarul: Liniile de autocar sosesc la Gara Rutiera Internationala, care este legata de metrou prin statia Gallieni de pe tronsonul3.

    cu trenul: Statia de tren Gara de Nord deserveste liniile internationale de cale ferata. Gara de Nord are legatura la trei linii de metrou si la trenurile RER.

    cu autoturismul: Toate autostrazile si drumurile principale au legatura cu autostrada numita Bulevardul Periferic al Parisului (Linia de Centura). Din aceasta autostrada sunt iesiri catre centrul Parisului.

    Coordonate GPS

    48° 51′ 24″ Nord
    02° 21′ 03″ Est


    Transportul in Paris

    Parisul este un oras foarte mare, in care se poate calatori foarte bine cu mijloacele de transport in comun: metroul, autobuzul, trenul regional (RER), si vaporasele.

    Transportul in Paris este impartit in 6 zone de circulatie. Pretul biletelor si abonamentelor in Paris depinde de lungimea perioadei de circulatie, cat si de numarul de zone in care se circula.

    Majoritatea obiectivelor de interes turistic se afla in zonele 1 si 2, care cuprind Parisul cu cele 20 de arondismente. Zonele 3-6 sunt in afara Parisului.

    Pentru a avea un cost optim pentru transportul in comun, se poate alege intre:

    • Tichetul Paris Visite

    • Cardul Navigo Decouverte

    • Cardul Mobilis

    • Cardul special de weekend pentru tinerii pana in 26 de ani.

    • Biletele simple, sau cartele de 10 calatorii. Un bilet este valabil timp de o ora si 30 minute. Au reducere tinerii pana in 18 ani.

    Copii pana in 4 ani merg gratuit pe toate mijloacele de transport in comun. Copii intre 4 si 12 ani platesc 50% din toate preturile afisate.

    In Paris se poate circula cu:

    trenul local: Trenurile regionale RER circula in suburbii; program 05:00-00:30.

    metroul: Este ieftin si rapid. Circula intre orele 05:30-00:30.

    cu autobuzele: In zona 1 si 2 se pot folosi si biletele de metrou.

    cu taxiul: Daca aveti bagaje, taxiul poate fi un mijloc optim de transport. Daca trebuie sa ajungeti la destinatie la o anumita ora, e bine sa va asigurati o rezerva de timp. Asigurativa ca aparatul de taxat este pornit la inceperea cursei.

    cu vaporasele: Pentru mai multe curse in aceeasi zi se poate cumpara un abonament de 1 zi.

    cu autoturismul: Datorita traficului dens si posibilitatilor reduse de parcare, nu se recomanda folosirea autoturismului pentru deplasarea in Paris.

    Atentie: Datorita lipsei locurilor de parcare si a strazilor inguste, parcarea pe strazile din Paris este dificila. Se recomanda folosirea parcarilor subterane. In centrul Parisului, in perioadele de varf ale sezonului turistic, aceste parcari pot sa nu aiba locuri libere. De aceea, este bine sa rezervati in prealabil locurile de parcare.

    pe jos: Plimbarile pe strazile din Paris sunt placute si relaxante. Cartierul Latin, strada St. Germain, zona Arcului de Triumf, sunt cateva dintre locurile care trebuiesc parcurse pe jos.

    Ce se poate vizita in Paris

    Cele mai vizitate obiective turistice din Paris sunt Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Muzeul d'Orsay, Notre Dame, Sacre-Coeur, Arcul de Triumf, Centrul Georges Pompidou, Muzeul Brancusi, Panteonul, Cartierul Latin, Sainte-Chapelle, Institutul Francez, Gradina Luxembourg, Universitatea Sorbona, Sena, Champs-Elysees, Podul Artelor, Muzeul Picasso, Muzeul Rodin, Musee de Cluny, Muzeul Victor Hugo, Muzeul Balzac, cartierul Defence, Palatul Versailles, Musee du Quai Branly, Gradinile Tuileries, Moulin Rouge, Parcul de distractii Disneyland si multe altele.

    Vezi articolul: Ce se poate vizita in Paris.

    Aspecte privind siguranta calatoriei la Paris

    • Parisul este un oras relativ sigur, dar una dintre probleme sunt hotii de buzunare. Muzeul Luvrul, mai ales zona de intrare, care este foarte aglomerata, este un loc frecventat de bandele de hoti de buzunare.

    Alte zone frecventate de hotii de buzunare, dar si de excroci, mai sunt Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Sacre Coeur, Barbes Rochechouart, zona Moulin Rouge.

    • Este bine sa evitati discutiile cu persoane necunoscute, chiar daca vi se adreseaza in limba dvs.

    • Daca sunteti rugati sa schimbati bani (bancnote de valuare mai mare in altele de valuare mai mica, etc), e bine sa refuzati politicos acest lucru.

    • Fiti cu ochii pe bagaje si nu tineti portofelul, cardurile sau banii la vedere.

    • Nu tineti portofelul in buzunarul din spate al pantalonilor. Gentile se fie inchise si purtate in fata.

    • Purtati banii, cardurile si obiectele de valuare in buzunarul adanc din interiorul hainei, jachetei sau vestei. Nu scoateti banii din locurile ascunse cat timp sunteti in public.

    • Atentie la obiectele de valuare, la geanta sau portofel, mai ales in metrou si autobuz.

    • Este bine sa nu aveti sume mari de bani sau alte valori asupra dvs.

    • Este bine ca bagajele sa fie supravegheate, mai ales in metrou sau in locurile publice aglomerate. Nu va lasati niciodata actele in masina sau in porbagaj.

    • Evitati sa circulati neinsotiti noaptea, si evitati strazile intunecate.

    • Noaptea, este bine sa evitati zona statiilor Les Halles si St. Lazare.

    De retinut

    • Printre artistii si scriitorii romani care au trait la Paris, sau in localitati apropiate, se numara: Constantin Brancusi (1876-1957), Eugen Ionescu (1909-1994), Emil Cioran (1911-1995), Vintilă Corbul (1916-2008), Eugen Burada (n. 1946).

    • In anul 2005, Parisul a avut un PIB de 75000 euro/locuitor. In anul 2008, regiunea Parisului a avut un PIB de 558 miliarde de euro, fiind astfel un actor economic european major.

    • Restaurantele includ, de regula, taxa de servire 10-15%, in nota de plata.

    • La anumite hoteluri, la portari, se lasa de regula, 1,5-3 euro de bagaj. La cameristele se lasa, de regula, aceeasi suma de 1,5-3 euro/zi, dar la sfarsitul sejurului.



    Zona La Défense vazuta din Arcul de Triumf. Paris, Franta. Foto: Own Phto / Wikipedia




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Collioure este o mica localitate pe coasta stancoasa din sudul Frantei, la 26 km de granita cu Spania. Are un mic port adapostit intr-un golf linistit, unde Pirineii intalnesc Marea Mediterana, si un climat insorit, racorit de vantul Tramontana ce bate din nord.
    Sainte-Maxime este o localitate invecinata cu Saint-Tropez, situata in partea de nord a Golfului Saint-Tropez. A fost fundata in jurul anului 1000 e.n. de calugarii din Insulele Lerins din apropierea localitatii Cannes.
    Cannes este una dintre destinatiile celebre de pe Riviera Franceza, cunoscuta in special datorita festivalului de film care are loc aici in fiecare an. Este o statiune recunoscuta pentru serviciile de calitate pe care le ofera turistilor, pentru plajele cu nisip foarte fin si hotelurile de cinci stele de pe cheiul Croisette, pentru magazinele de lux si pentru peisajele foarte frumoase.
    Localitatea Villefranche-sur-Mer este situata intre Nisa (5 km) si Monte-Carlo (12 km). Are 6800 de locuitori. Principala activitate a locuitorilor este in turism. Alte activitati practicate de locuitorii si turistii din Villefranche, sunt navigatul si scufundarile subacvatice de mare adancime.
    Rambouillet este o localitate situata in partea nord-centrala a Frantei in regiunea Île-de-France, departamentul Yvelines. Se aflata la o distanta de 51km de Paris si 29 km de Versailles. Istoria localitatii este strans legata de istoria castelului Rambouillet.
    Statiunea La Grande-Motte se afla in sudul Frantei, pe malul Marii Mediterane, intre porturile de pescuit Sete si Le Grau-du-Roi. Este renumita pentru plaja ei foarte mare si cu nisip foarte fin.