Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Parcul Yosemite, California

    DANIEL ŞTEFĂNIŢĂ


    Intrarea în Valea Yosemite. Foto: Daniel Ştefăniţă


    Aflat în splendoarea munţilor Sierra Nevada, Parcul Naţional Yosemite a fost înfiinţat în octombrie 1890 printr-o lege a congresului american.

    Cinci zone distincte atrag aproximativ patru milioane de vizitatori în fiecare an: Yosemite Valley, Wawona şi Mariposa Grove of Giant Sequoias, Glacier Point, Tioga Road şi Tuolumne Meadows şi Hetch Hetchy.

    Parcul este deschis 24 de ore pe zi. Taxele de acces se plătesc la staţiile de intrare.

    Permisul de acces costa $20 pentru un autoturism (indiferent de numărul pasagerilor) şi este valabil şapte zile (puteţi re-intra în parc doar arătînd chitanţa).

    Vizitatorii cu autobuzul, bicicleta sau alte mijloace de transport plătesc $10 de persoana. Permise individuale de $40 sunt valabile timp de un an. Păstraţi chitanţa fiindcă trebuie sa o arătaţi la ieşire!

    Parcul poate fi accesat prin patru intrări principale:

    — Nord-Vest : Big Oak Flat Entrance prin autostrada 120
    — Est (vara şi toamna): Tioga Pass prin autostrada 120
    — Vest: Arch Rock Entrance prin autostrada 140
    — Sud: Intrare prin autostrada 41

    Cum ajungeţi în Yosemite

    Cu maşina

    Patru ore din San Francisco sau şase ore din Los Angeles. Toate drumurile de acces sunt bine întreţinute şi majoritatea sunt deschise tot timpul anului. Drumurile în parc sunt cu o singura banda pe sens, înguste şi uneori foarte sinuoase.

    Din noiembrie până în aprilie trebuie sa aveţi lanţuri pentru roţi la dispoziţie. Vremea se poate schimba pe neaşteptate şi lanţurile pot deveni obligatorii în interiorul parcului. Ca sa aflaţi starea drumurilor în parc puteţi suna la (209) 372 0200 unde sunt mesaje înregistrate.

    Cu avionul, plus maşina

    — Fresno/Yosemite International Airport: trei ore până la intrarea Sud
    — San Francisco International Airport: trei ore până la intrarea Nord-Vest
    — Los Angeles International Airport: trei ore până la intrarea Sud
    — Las Vegas Airport: opt până la nouă ore până la intrarea Est. Sunaţi înainte de a pleca pentru a afla starea drumurilor în parc.

    Cu autobuzul

    Yosemite Area Regional Transportation System (YARTS, yarts.com) oferă curse din localităţile învecinate parcului. Costul unui bilet este cuprins între $7 şi $25 şi include taxa de intrare în parc.

    În valea Yosemite, vizitatorii sunt încurajaţi să lase maşinile în parcările special amenajate şi să circule cu autobuzele navetă oferite gratuit, care opresc în 21 locaţii din toata valea. În timpul iernii navetele circula numai între valea Yosemite şi pârtiile de ski din zona Badger Pass.

    Vremea

    Yosemite se bucura în general de veri calde şi uscate, primăveri şi toamne blânde, şi ierni nu prea friguroase cu temperaturi cuprinse între -2°C şi 12°C.

    Indiferent de sezon fiţi pregatiţi pentru orice fel de vreme (vezi Prognoza meteo pentru Yosemite Lakes, California.)

    Zonele cu elevaţie ridicată, cum ar fi Tuolumne Meadows, pot fi mult mai reci decît valea Yosemite sau alte zone cu elevaţie mai joasă.

    Reguli de urmat în parc

    Este ilegal sa daţi de mîncare animalelor sălbatice.

    De asemenea sunt interzise vânatul, adunarea de obiecte arheologice cum ar fi vârfuri de săgeţi, folosirea de detectoare de metale pentru a localiza obiecte istorice, intrarea cu autovehicule pe pajişti, camparea în afara zonelor desemnate, aprinderea focului în alte locuri decît cele desemnate, folosirea armelor de foc.

    Nu lăsaţi mîncare, resturi sau cosmetice în maşină. Urşii au un miros foarte fin şi sparg maşinile pentru a caută mâncare.

    Dacă staţi în taberele de corturi, mîncarea trebuie păstrată peste noapte în containere speciale puse la dispoziţie de administraţia parcului.

    Gunoiul se aruncă de asemenea în containere metalice speciale. Pentru pescuit aveţi nevoie de permis emis de statul California.

    Dotări esenţiale pentru drumeţii

    — Harta topografică, busolă şi GPS
    — Fluier
    — Lanterne
    — Ochelari de soare
    — Alimente cu conţinut energetic ridicat
    — Cantitate suficientă de apă
    — Îmbrăcăminte corespunzătoare; preferabil să folosiţi mai multe straturi mai subţiri
    — Chibrituri impermeabile sau brichetă
    — Spray contra insectelor
    — Briceag
    — Trusă de prim ajutor
    — Încălțăminte solidă

    Ce este de văzut în parcul Yosemite

    Valea Yosemite. Numită şi “Valea incomparabilă”, valea Yosemite, este cea mai vizitată secţiune a parcului; are o lungime de 12 km şi o lăţime de 1,6 km în porţiunea cea mai largă. Pereţii văii sunt drapaţi cu cascade care de regulă au debit maxim primăvara şi la începutul verii, fiind alimentate de zăpada care se topeşte.

    Bridalveil Fall. Indienii ahwahneechee numeau acest loc Pohono, “Spiritul Vântului Pufăitor.” Rafale de vânt suflă peste marginea prăpastiei şi aruncă fuioare de apă dintr-o parte în alta a cascadei într-o cădere spectaculară. Deşi cascada Bridalveil pare mică comparativ cu pereţii canionului, are de fapt o cădere de 189 metri.

    Yosemite Falls. Este cea mai înaltă cascada din America de Nord avînd o înălţime 739 metri (în trei secţiuni), ceea ce califică Yosemite Falls ca a șasea cascadă din lume, deși cu descoperirea recentă a Gocta Cataracta, Peru, apare pe unele listele ca fiind a șaptea.

    El Capitan. Este un monolit de granit înalt de 1095 metri de la baza până la vârf. Alpinişti din toata lumea îl escaladează de primăvara până toamna.

    Half Dome. Este monumentul cel mai remarcabil din Yosemite, ridicîndu-se mai mult de 1444 m, deasupra văii, până la o altitudine de 2695m. Roca de granit are o vechime de 87 milioane de ani.

    Ridicat de forţele tectonice şi erodat de gheţari şi ape, Half Dome domină întreaga vale. La 28 martie 2009, 42000 metri cubi s-au dislocat la Ahwiyah Point. Alunecarea a deteriorat o zonă mare de sub stîncă. Nimeni nu a fost rănit, dar sute de copaci au fost doborîți și o porţiune din traseul Mirror Lake a fost îngropat.

    Alunecarea a fost înregistrată pe seismografe ca un cutremur de 2,5 grade pe scara Richter. În anii 1870, Half Dome era descris ca fiind “complet inaccesibil.” Vârful a fost în cele din urmă cucerit de George Anderson, în octombrie 1875. Astăzi, mii de excursioniști ajung în vîrf urmînd un traseu de 13.7 km de la baza văii, ultima porţiune pe cable.

    Tunnel View. Este una dintre cele mai fotografiate priveliști din lume. Poate fi admirată de la intrarea în tunelul Wawona (pe ruta 41). Este o privelişte clasică care include El Capitan, Half Dome, Sentinel Rock, Cathedral Roks şi Bridalveil Fall.

    Glacier Point. Este un punct belvedere spectacular aflat la 980m deasupra văii Yosemite, pe marginea peretelui de sud. De aici puteţi vedea întreaga vale, formaţiunile stîncoase şi cascadele sale.

    • Alte obiective turistice sunt: Wawona, Hetch Hetchy, Tioga Road, Tuolumne Meadows şi partiile de ski din Badger Pass.

    Pentru fotografii făcute în parc vezi articolul Parcul Yosemite în imagini

    Activităţi în parcul Yosemite

    — Excursii în grup cu pădurari care cunosc bine istoria, fauna şi flora locului.
    — Excursii fotografice oferite de Ansel Adams Gallery.
    — Cursuri de arta.
    — Program cultural indian în care se demonstrează obiceiurile indienilor americani din Yosemite. Demonstraţiile au loc în satul indian Ahwahnee din cadrul muzeului Yosemite.
    — Şcoala alpiniștilor oferă cursuri de alpinism şi excursii sub îndrumarea experţilor.
    — Excursii diferite, cum ar fi: turul copacilor uriaşi în Mariposa Grove, ascensiune la Glacier Point, excursii sub clar de luna plină, ski de fond până la Glacier Point, excursie de noapte pentru a vedea stelele.

    Puţina istorie

    Arheologii au descoperit dovezi indicînd ca oamenii au locuit sporadic în regiunea Yosemite încă de acum 8000 ani, după ultimele glaciaţii. Yosemite Valley nu a fost locuită în mod permanent în aproximativ ultimii 4000 de ani.

    Indienii miwok cred că sunt de aici, dar antropologii cred că strămoșii acestora au venit în zona Yosemite de la poalele munţilor Sierra Nevada aproximativ în jurul anului 1000 EN. Ei s-au numit Ahwahnichi și valea Ahwahni, un cuvînt miwok care înseamnă "loc ca o gură căscată." La un moment dat, se poate să fi fost până la câteva sute de persoane în Yosemite Valley în timpul verii.

    Yosemite provine din numele Yohhe'meti care în limba indienilor miwok înseamnă “cei care ucid”. Tribul Yosemite era compus din renegaţi din mai multe triburi.

    Descoperirea aurului în 1848 a însemnat începutul sfârşitului pentru populaţia nativă. În anul 1851, un batalion de trupe, condus de James Savage, a intrat în Yosemite cu misiunea de a pune capăt conflictului. Cu aceasta ocazie doctorul expediției s-a întors cu povești despre frumusețea și grandoarea locului.

    În 1903 preşedintele T.R. Roosevelt vizitează Yosemite împreuna cu John Muir, naturalist și avocat al conservării naturii. De la 42 de turişti în 1855, numărul acestora a ajuns recent la patru milioane anual.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Columna lui Traian este un monument inchinat triumfului imparatului roman Traian asupra dacilor. Este cel mai mare monument ridicat in acele timpuri in urma unei victorii. Columna a fost construita sub indrumarea arhitectului Apolodor din Damasc, la comanda Senatului Roman, si a fost terminata in anul 113.
    Palatul Hofburg este mostenirea puternicului imperiu austriac. Cea mai veche mentiune oficiala este din anul 1279, la inceputul domniei Habsburgilor. Forma actuala a complexului, cu 18 cladiri si 19 spatii interioare, s-a realizat in decurs de 700 de ani. Este un adevarat oras imperial. A fost resedinta suveranilor Habsburgi pana in 1918.
    Promenade des Anglais este un bulevard celebru in Nisa care se intinde de-a lungul plajei Baie des Anges, aflata la Marea Mediterana. Promenade des Anglais este renumit in special pentru faleza la Marea Mediterana, dar si pentru cladirile construite in stil "belle epoque" - palate, hoteluri, cazinouri, sau cladiri rezidentiale. Faleza are o lungime de 7 km si ofera o splendida panorama a Marii Mediterane.
    Viking Ship Museum este o parte a Muzeului de Istorie Culturală de la Universitatea din Oslo şi adăposteşte descoperiri arheologice din Tune, Gokstad, Oseberg şi din movila cimitir Borre. Muzeul este faimos pentru nava Oseberg, excavată întreagă, cea mai mare şi cea mai cunoscută navă-mormânt din lume.
    Cele trei Cornișe sunt trei drumuri de coasta, de-a lungul Marii Mediterane, foarte spectaculoase, care fac legatura intre Nisa, Monaco, Monton si Italia. Aceste drumuri, sapate in munte, se intind pe o distanta de 30 km, trecand prin localitatile Nisa, Villefranche-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Beaulieu-sur-Mer, Eze, Cap d'Ail, Monaco-Monte Carlo, La Turbie, Roquebrune-Cap-Martin si Menton.
    Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), alaturi de Teatro alla Scala (Milano), Metropolitan Opera (New York), Teatrul Bolshoi (Moscova) si Royal Opera (Londra), este una dintre cele mai importante case si companii de opera din lume. Wiener Staatsoper pune in scena un spectacol in fiecare zi a anului, timp de zece luni.