Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Parcul Naţional Triglav, Slovenia

    Parcul Naţional Triglav sau Triglavski narodni park în slovenă, este singurul parc naţional din Slovenia şi, din 2003, parte din reţeaua de rezervaţii UNESCO.



    Triglav.


    Parcul, situat în partea nord-vestică a ţării, respectiv partea de sud-est a masivului alpin, în apropiere de graniţele cu Austria şi Italia, a fost pus sub protecţie în 1924, dar abia în 1961 a fost desemnat oficial ca Parcul Naţional Triglav, după muntele cu acelaşi nume, simbol al ţării.

    A fost înfiinţat în forma sa modernă în 1981 şi s-a extins la o suprafaţă de 880 km pătrati, 4% din suprafaţa Sloveniei.

    Cum ajung la Parcul Naţional Triglav

    Cu maşina. Din Italia, prin pasul Predel şi cetatea Kluže din Bovec, de-a lungul văii Soča. Din Tolmin la jgheaburile Tolminka, în valea Bohinj de Jos, satul Polje, în valea Bohinj de Sus, satele Srednja vas, Koprivnik şi Podjelje. Din direcția Bled, la poalele Zatrnik, la Krnica în valea Radovna şi la Podhom - Vintgar Gorge. Din direcția Valea Superioară Sava la Mojstrana pe drumurile spre Valea Vrata şi la Valea Radovna cu Kot şi Krma şi la Kranjska Gora pe drumurile spre Vršič şi Planica.

    Cu autobuzul. Există o linie de autobuz între Ljubljana şi Bled, pe Bohinjska Bistrica, lacul Bohinj şi Hotel Zlatorog pe malul vestic al lacului Bohinj. În lunile de vară circulă autobuze de la Kranjska Gora pe Vršič la Bovec. Trasee de autobuz sunt, de asemenea, la Tolmin, Kobarid şi Bovec din Nova Gorica, Idrija şi Ljubljana.

    Cu trenul. De la Ljubljana la gara Lesce-Bled şi de acolo cu un autobuz local.

    Adresa : Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled
    Coordonate: 46° 20′ Nord, 13° 46′ Est

    Ce se poate vizita

    Muntele Triglav (Trei capete), 2864 metri, cel mai înalt vârf din Alpii Iulieni, se află aproape în mijlocul parcului naţional. Celelalte vârfuri mai înalte ale parcului sunt Muntele Škrlatica (2740 metri), Muntele Mangart (2679 metri), Muntele Jalovec (2645 metri), Muntele Razor (2601 metri), Muntele Kanjavec (2568 m) şi Muntele Prisojnik (2547 metri).

    Din Triglav văile se răspândesc radial, alimentând cu apă două sisteme hidrografice mari cu sursele lor: Soca şi Sava, care curg spre Marea Adriatică şi Marea Neagră.

    Cascada Boka. În văile râului Soča şi ale afluenţilor săi se găsesc cele mai multe cascade. Cea mai mare este Boka (106 m).

    Lacurile din parc sunt toate de origine glaciară. Cel mai mare dintre ele este Lacul Bohinj. Altele sunt lacurile Triglav, Lacul Krn şi Lacurile inferioare şi superioare Križ.

    Gheţarul. Triglav găzduiește, de asemenea, singurul gheţar din Slovenia, dar dimensiunea sa a scăzut mult.

    Peşterile. Se estimează că tot masivul calcaros adăposteşte aproximativ 6005 de peşteri.

    Aşezările umane. În parc se află 25 cătune, cu un total de 2352 de locuitori.

    Pădurile acoperă două treimi din parc. Parcul are specii importante de plante, unele medicinale, protejate. Animale sălbatice în parc sunt capra neagră, capra ibex, cerbul roşu, ursul brun, râsul, vidra. Dintre păsări sunt de amintit vulturul regal, cocoşul de munte, vulturul grifon, potârnichea de stâncă, cioara gulerată. Păstrăvul marmură este un peşte endemic pentru regiune.

    Vestigiile arheologice. Pe suprafaţa parcului sunt numeroase clădiri de patrimoniu şi vestigii arheologice.

    Evenimente

    Kravji Bal: are loc la mijlocul lunii septembrie, lângă Hotel Zlatorog. Celebrează întoarcerea vitelor din păşunat.

    Parcul Naţional Triglav în imagini


    Valea Tamar.



    Lacul Bohinj.



    Vintgar-Klamm, râul Radovna.



    Case tradiţionale în Trenta.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ruinele castelului Spiš din Slovacia formează unul dintre cele mai mari site-uri de castel din Europa Centrală.
    Este unul dintre cele mai mari muzee de arta din lume. Muzeul gazduieste picturi celebre: Nudul lui Helene Fourment (Rubens), Autoportret (Rembrandt), Nunta campeneasca, Vanatori in zapada (Brugel), Madona cu cirese (Titian), Fecioara cu pruncul cu o para, (Durer) si multe altele.
    Muzeul Rodin a fost înfiinţat în 1919 pentru a asigura conservarea şi prezentarea operei lui Auguste Rodin.
    Arcul de Triumf este un monument situat în Paris, în Place de l'Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées. A fost construit între anii 1806 şi 1836, la ordinul lui Napoleon Bonaparte după bătălia de la Austerlitz, pentru a comemora victoriile armatelor franceze.
    Peştera Valea Cetăţii este situată pe şoseaua Valea Cetăţii, spre Poiana Brașov. Atracţia principală o constituie Sala Mare, cu o înălțime de peste 20 m şi o suprafaţă de aproximativ 2500 mp, în care se pot vedea stalactite şi stalagmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălţime.
    Langa manastirea Ciolanu, la 20-30 km de orasul Buzau, se afla o expozitie de sculptura in piatra in aer liber. Se intinde pe o suprafata de 21 ha, fiind cea mai mare expozitie de acest fel din tara si una dintre cele mai mari din lume.