Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Parcul Naţional Lacurile Plitvice, Croaţia

    GH. MĂNOIU

    Parcul Naţional Lacurile Plitvice este cel mai vechi parc naţional din Europa de Sud-Est şi cel mai mare parc naţional din Croaţia.



    Plitvice Lakes National Park.


    A fost fondat în 1949 şi este situat în zona carstică muntoasă din centrul Croaţiei, la graniţa cu Bosnia şi Herţegovina. Aria protejată se întinde pe 296,85 kilometri pătraţi.

    Parcul naţional a devenit celebru în anii ''60-''70 prin mai multe producţii de film după romanele lui Karl May care au fost turnate aici. În 1979, Parcul Naţional Lacurile Plitvice a fost adăugat la Patrimoniul Mondial UNESCO.

    Cum ajung la Parcul Naţional Lacurile Plitvice

    Cu maşina. Cea mai scurtă distanţă dintre coasta Adriaticii şi parcul naţional este de 55 km. Din oraşul de coastă Senj, distanţa este de aproximativ 110 km.

    Cea mai rapidă conexiune rutieră nord-sud în Croaţia, autostrada A1 Zagreb-Split este situată la aproximativ 50 km vest de Parcul Naţional. Parcul este situat între Slunj şi Korenica. Alte localităţi mari din zonă sunt Ogulin, Rakovica, Otočac, Gospić şi Bihać în Bosnia.

    Se poate ajunge de la Karlovac urmând ieşirea din nord, de la Otočac ieşirea în partea de vest sau de la Gornja Ploča ieşirea în partea de sud.

    Cu avionul. Cele mai apropiate aeroporturi sunt Zadar, Zagreb şi Rijeka.

    Cu trenul. Cele mai apropiate staţii de tren sunt Josipdol, Plaški, Karlovac, deşi nu există nicio legătură directă cu autobuzul de la aceste gări, pentru lacuri.

    Cu autobuzul.Se poate ajunge cu uşurinţă cu liniile de autobuz directe din Zagreb, Karlovac, Zadar sau Split. Adresa: HR 53231 Plitvička jezera, Croaţia. Coordonate: 44° 52′ Nord, 15° 36′ Est

    Ce se poate vizita

    Parcul Naţional este faimos pentru lacurile sale dispuse în cascade. În prezent, 16 lacuri pot fi văzute de la suprafaţă. Aceste lacuri sunt rezultatul confluenţei mai multor râuri mici şi a unor râuri subterane carstice.

    Lacurile sunt toate interconectate şi urmează fluxul de apă. Ele sunt separate de baraje naturale de travertin, formate prin depunerea de muşchi, alge şi bacterii.

    Lacurile Plitvice s-au format într-o depresiune între muntele Mala Kapela în partea de vest şi muntele Pljesevica în est, în mijlocul Alpilor Dinarici.

    Ele sunt renumite pentru culorile lor ce variază de la azur la verde, gri sau albastru. Culorile se schimbă în mod constant, în funcţie de cantitatea de minerale sau organisme din apă şi unghiul sub care cade lumina solară.

    Cele 16 lacuri care pot fi văzute la suprafaţă sunt grupate în cele 12 Lacuri de Sus (Gornja Jezera) şi cele patru Lacuri de Jos (Donja Jezera).

    Cele mai mari lacuri, Prošćansko Jezero şi Kozjak, acoperă circa 80 la sută din suprafaţa totală a corpului de apă. Aceste lacuri sunt şi cele mai adânci, cu o adâncime cuprinsă între 37 şi 47 metri.

    Cele mai mari cascade sunt Cascada Mare (Veliki slap), 78 metri, la sfârşitul Lacurilor de Jos, pe care cade râul Plitvica şi Galovački Buk, 25 metri, la Lacurile de Sus.

    Datorită caracteristicilor zonei calcaroase, multe râuri se scurg în stâncă, iar când dau de rocă dură, râurile apar la suprafaţă.

    În zona parcului există 19 aşezări mici. Din cauza dezvoltării industriale slabe a acestei regiuni şi a măsurilor de protecţie introduse din timp, peisajul este aproape neatins.

    Parcul naţional Lacurile Plitvice este puternic împădurit, în principal cu fag, molid şi brad şi dispune de un amestec de vegetaţie alpină şi mediteraneană.

    O zonă unică este pădurea Čorkova Uvala, un hectar de pădure virgină, în partea de nord-vest a parcului. Copacii în acestă zonă au aproape 700 de ani.

    În pădurile de fag şi brad au supravieţuit specii rare, cum ar fi ursul brun, lupul, vulturul, bufniţa, râsul, pisica sălbatică şi cocoșul de munte, împreună cu multe specii comune. La lacurile Plitvice, toate speciile care au existat înainte de venirea omului continuă să existe şi astăzi.

    Clima

    În ianuarie, temperatura medie este de 2,2°C. În iulie şi august, temperatura creşte până la 17,4°C. Zăpada cade în noiembrie şi ţine până în martie.

    De obicei, lacurile sunt îngheţate în luna decembrie şi ianuarie. Temperatura apei la izvoare este sub 10°C. În râuri şi lacuri, temperatura apei creşte până la 20°C.

    Activităţi

    Pe Lacul Kozjak, sunt folosite bărci electrice ecologice cu zgomot redus. Înotul nu este permis nicăieri în parc.

    Taxa de intrare

    Tariful de intrare este variabil, în funcţie de sezon. Preţul include plimbări cu barca electrică pe lacul Kozjak şi plimbări panoramice cu trenul. Atât parcarea cât și camparea în zonă sunt cu plata.

    Programul

    Parcul este deschis în fiecare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 8:00 şi 19:00. Există mai multe intrări în parc: Rastovača, Hladovina, intrarea auxiliara Flora. O plimbare de la un capăt al parcului la altul în mod obişnuit durează 4 ore.

    Parcul Naţional Plitvice Lakes în imagini



    Cascadă.



    Cascada Galovački.



    Pod de lemn.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Teatrul a fost descoperit in secolul al 18-lea. Cele mai vechi vestigii dateaza din secolul al 6-lea i.e.n. indicand venerarea zeului Dionysos. Primele vestigii care atestau folosirea locului ca teatru sunt din secolul al 5-lea i.e.n. Initial, teatrul a fost realizat din lemn, iar pietrele au fost adaugate ulterior.
    Parthenonul este templul dedicat zeitei Athena Parthenos, ridicat pe Acropole ("Orasul de sus") din Atena. Parthenonul este cea mai importanta constructie care a supravietuit din Grecia antica. Se considera ca reprezinta apogeul artei dorice.
    Mai bine de 20 de kilometri de galerii, săli magnifice şi coridoare, cea mai mare atracţie turistică din Slovenia şi unul dintre cele mai mari monumente carstice din lume.
    Frederiksborg Slot, este un palat situat pe trei insule mici aflate în mijlocul lacului Slotsøen, în Hillerød, Danemarca. A fost construit ca reşedinţă pentru regele Christian al IV-lea şi acum este muzeu de istorie naţională. Este cel mai mare palat renascentist din Scandinavia.
    Muzeul de Istorie Naturala din Viena este unul dintre cele mai importante muzee din lume. Aici se poate vedea cea mai mare colectie de meteoriti din lume. Sunt expuse colectii de insecte din toate zonele globului, schelete reconstituite de dinozauri si o copie dupa o statueta veche de 20000 de ani, denumita Venus din Willendorf.
    Castelul Vianden, situat în Vianden, în partea de nord a Luxemburgului, este unul dintre cele mai mari castele fortificate la vest de Rin. Este nu numai o fortăreaţă medievală ci şi un adevărat castel-palat.