Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Parcul Herăstrău (Parcul Regele Mihai I al României), Bucureşti

    Video: PETRE MIHĂESCU, foto: CĂTĂLIN KISLINGER

    Parcul Herăstrău (sau Parcul Regele Mihai I al României) numit in trecut şi Parcul Carol al II-lea, Parcul Național, Parcul I.V. Stalin, are o suprafata de 187 ha si este situat în partea de nord a orașului București.

    A fost construit în 1936 pe malurile lacului cu acelaşi nume.

    Înainte de 1930, zona pe care se află astăzi parcul era o zonă mlăștinoasă care a fost asanată în perioada 1930-1935. Cu această ocazie s-a pus problema amenajării suprafeței ținând cont că în zonă exista deja Arcul de Triumf.

    S-au expropriat câteva zeci de locuințe sărace și o întreprindere industrială şi s-au trasat alei pentru a face loc, în mai 1939, celui mai întins spațiu verde la acea vreme din București.

    Proiectele pentru acest parc au fost realizate de arhitecții Ernest Pinard și Friedrich Rebhuh.

    În 1951, parcul a fost extins, transformat şi reinaugurat în forma sa actuală, redenumindu-se Parcul I.V. Stalin. În acelaşi an la intrarea în parc s-a ridicat o statuie a lui Stalin, demolată în 1962. În prezent, pe aproximativ același loc, se află statuia lui Charles de Gaulle.

    După 1989 în parc au fost construite, şi funcţionează, numeroase terase și localuri, majoritatea ilegal.

    Vegetația parcului este formată dintr-o varietate de specii de arbori și arbuști.

    De asemenea, în parc se găsesc și arbori protejați: stejarul lui Tagore, plantat în anul 1961 cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii lui Rabindranath Tagore, și cireșii floriferi din Grădina Japoneză, donați de împăratul Japoniei.

    În parc crește un unicat dendrologic, o varietate a salcâmului japonez cu ramuri plângătoare și frunze pătate cu alb.

    Deoarece era necunoscut în literatura de specialitate și a fost descris pentru prima dată de specialiști din România, în anul 1960, a primit numele de Sophora japonica Bucureşti.

    Imagini din Parcul Herăstrău



    Bărci de agrement pe Lacul Herăstrău.



    Lacul Herăstrău văzut de pe unul dintre podurile sale.


    Alei în parcul Herăstrău.



    Raţe şi lebede pe apele lacului Herăstrăui.



    Alei şi verdeaţă în parc.



    Peisaj din Parcul Herăstrău.



    Harta Parcului Herăstrău, Bucureşti.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Castelul Corvinilor este o cetate medievala impresionanta, avand o infatisare considerata a fi una dintre cele mai infricosatoare din lume.
    Satul Medelic este situat la 50 km de orasul Buzau. Zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile cu apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti muntii. Pe platoul Medelic inca se mai pot vedea ruinele fundatie palatului care ar fi urmat sa fie construit de Regina Elisabeta a Romaniei.
    Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman ridicat în cinstea împăratului Traian, între anii 106-109 d.Hr., pentru comemorarea victoriei romanilor asupra dacilor. Construcția este situată lângă comuna Adamclisi, la 60 km de Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele vechiului monument aflat în ruine.
    Muzeul Alberina se afla situat in apropierea palatului Hofburg, in centrul Vienei. Detine in prezent peste 65000 de desene si aproximativ un milion de lucrari de grafica, de la marii maestri din trecut la artistii moderni ai secolului XX: Durer, da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Cezanne, Schiele, Klimt etc.
    Grădina Luxemburg sau "Luco", cum o numesc localnicii, este un parc intins pe 25 hectare aflat in fata Palatului Luxembourg. Parcul cuprinde peste 200 de statui, gradini cu plante, arbori, sculpturi si un bazin cu apa. Este un loc de relaxare atat pentru parizieni cat si pentru turisti veniti din intreaga lume.
    London Eye este o roată de observaţie gigantică, pe Malul Sudic al fluviului Tamisa. Este cea mai înaltă din Europa şi a treia la nivel mondial.