Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Palatul Snagov

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Palatul Snagov este situat pe malul lacului Snagov, la 40 kilometri de Bucuresti. El a fost construit in anii '30 de catre Printul Nicolae, fratele mai mic al lui Carol al II-lea si extins foarte mult in anii '80 de familia Ceausescu.

    In anul 1932, cand a fost finalizat, palatul era compus dintr-un hol foarte mare si cateva camere la etaj. El a fost realizat dupa schitele fiicei scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea, Henriette Delavrancea Gibory, cunoscuta drept unul dintre cei mai mari arhitecti romani din acea perioada.

    Printul Nicolae nu a locuit niciodata in palat. In 1937, datorita neintelegerilor cu Carol al II-lea, fratele lui, Printul Nicolae a fost dezmostenit si exilat.

    In perioada celui de-al II-lea razboi mondial cladirea a fost locuita de Maresalul Ion Antonescu si, mai tarziu, de Gheorghe Gheorghiu-Dej.

    La inceputul anilor '70, Palatul Snagov a fost marit de la cererea lui Nicolae Ceausescu pentru a fi folosit ca resedinta pentru intalnirile cu consiliul de ministri si pentru alte evenimente.

    Extinderea si amenajarea Palatului Snagov au durat aproape sapte ani, fiind construit in stil brancovesc si mobilat in stil baroc. Nicolae Ceausescu insa, nu a locuit niciodata in palat, ci peste lac, intr-un alt complex de case. De aceea, complexul a fost completat cu un ponton de pe care astazi se trage cu artificii la nunti.

    In prezent, palatul nu mai pastreaza din arhitectura proiectata de Henriette Delavrancea decat intrarea, holul si scara care duce la etaj.

    Dupa extindere, Palatul Snagov s-a marit la aproape 1500 mp. Cabinetul 1 si Cabinetul 2, cum erau denumite la vremea aceea, sunt pastrate intacte.

    Mai este compus dintr-o sala de asteptare, una de sedinte, una de mese si o mica sufragerie lipita de bucatarie.

    La etaj are trei dormitoare impunatoare, cu bai, iar la mansarda se afla doua camere pentru copii.

    La subsol se afla o sala de cinema cu aparatura de proiectie originala. Complexul mai are o crama si o piscina cu tavan escamontabil, sali de fitness, gimnastica, sauna si masaj.

    Palatul este administrat de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. In perioadele in care nu exista activitati de protocol, in incinta Palatului Snagov cat si in cladirile anexa sunt organizate nunti, botezuri, forumuri politice, intruniri ale angajatilor unor companii multinationale.

    Palatul Snagov nu este deschis publicului.

    Cum se ajunge

    Palatul Snagov se afla la 40 Km de Bucuresti.

    La Palatul Snagov se poate ajunge cu masina. Din DN 1 (Bucuresti-Ploiesti), in localitatea Ciolpani se face dreapta in dreptul statiei de benzina, prin padure - 101M - 111. In zonă se mai poate vedea Insula Snagovului.

    Coordonate GPS

    44°43'27" Nord
    26°10'28" Est

    De retinut

    • Cele mai renumite constructii facute dupa planurile arhitectei Henriette Delavrancea Gibory sunt Primaria din Balcic, resedinta generalului Rasoviceanu, vila “Lupoaica” a lui Nae Ionescu, Pavilionul Granicerilor din ansamblul regal si vilele lui Ion Pillat si Elisa Bratianu, toate din Balcic.

    • In anul 1992, cu ocazia concertului pe care l-a sustinut in Romania, Michael Jackson a fost cazat timp de trei zile in Palatul Snagov.

    Palatul Snagov în imagini



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.


    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.



    Palatul Snagov, Romania.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Aflată la circa 5 km de Mangalia, în apropierea localităţii Limanu, Peştera Limanu a căpătat în decursul timpului o aură de legendă. Peştera a fost locuită încă din neolitic, iar în perioada dacică a fost şi loc de refugiu în timpul invaziilor romane.
    Situată la 50 km de Buzau, zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile de apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti munti.
    Hotelul Negresco este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa. Poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti. A fost inaugurat in 1913 in prezenta multor capete încoronate ale acelor vremuri. De-alungul timpului, hotelul a gazduit regi, prinţi şi miliardari celebri.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.
    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.
    Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.