Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Palatul Mogoşoaia

    PETRE MIHĂESCU

    Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov, şi în imediata apropiere a Bucureştiului.

    Palatul a fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu pentru al doilea fiu al său, Ştefan.

    Apartamentele familiei princiare se aflau la primul etaj, unde se ajunge direct din curte, pe o scară exterioară ce dă într-un balcon amplasat pe fațadă, iar parterul palatului găzduia camerele servitorilor.

    Pivnița palatului este formată din patru domuri iar fațada dinspre lac expune o logie de inspirație venețiană, cu trei arcade.



    Curtea de onoare. Palatul Mogoşoaia - dreapta şi Casa de oaspeţi - stânga


    Complexul monumental istoric, cultural, turistic şi de agrement Mogoşoaia este compus din curtea de onoare în care se află palatul (în prezent muzeu), cuhnia (fosta bucătărie domnească), turnul porţii (ante 1702), casa de oaspeți (fosta vilă d’Elchingen - secolul al XVII-lea) şi ghețăria (fostul depozit de gheaţă al palatului).

    În exteriorul curţii de onoare se găsesc biserica “Sfântul Gheorghe”, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, capela şi serele Bibescu, precum şi parcul englezesc.



    Biserica Sf. Gheorghe şi Turnul porţii


    Palatul a suferit câteva renovări importante între 1860-1880, realizate de către familia Bibescu, devenită proprietar prin căsătoria domnitorului Gheorghe Bibescu cu Zoe Mavrocordat, fiica adoptiva a lui Grigore Brâncoveanu, ultimul urmaş al Brâncovenilor.



    Cuhnia - fosta bucătărie domnească


    Martha Bibescu a reluat lucrările de renovare după 1912, cheltuind mare parte din averea adunată din cărțile pe care le-a scris, şi reinaugurând palatul în 1927.

    În perioada instaurării regimului comunist, în ciuda faptului că Martha Bibescu obținuse de la autorități declararea palatului monument istoric, clădirea a fost devastată, colecțiile de artă fiind furate și dezmembrate.

    În 1957 palatul devine sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă şi este restaurat începând cu 1977.



    Pivniţa palatului Mogoşoaia


    În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.

    Pentru mai multe imagini ale complexului arhitectonic Palatul Mogoşoaia, vezi şi aricolul Palatul Mogoşoaia în imagini




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Casa Memorială Kőrösi Csoma este situată în Chiuruş (Kőrösi), judeţul Covasna, satul natal al celebrului lingvist şi orientalist. Tot în sat se află şi un bust al marelui savant, cât si un mic muzeu aflat în incinta caminului cultural din sat.
    Cetatea Histria este cea mai veche aşezare urbană din România. Ea fost întemeiată de colonişti greci din Milet ca port la Marea Neagră şi a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani.
    Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, impresionând prin peisajul spectaculos care îl oferă asupra zonei lacurilor Razim şi Babadag. Ruinele fortăreţei medievale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe culmea unui deal calcaros, numit Dealul Cetăţii.
    Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.
    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.