Lumea întreagă la un click distanță
    Destinaţii / Bulgaria

    Nessebar, Bulgaria

    CĂTĂLIN KISLINGER



    În fundal, Peninsula Nessebar şi, în partea dreaptă, în prelungirea ei, oraşul nou, Nessebar. În partea dreaptă a fotografiei se află staţiunea Sunny Beach. Foto: Cătălin Kislinger / Infoland


    Nessebarul, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice: un cadru natural de excepţie, plaje lungi şi late, cu nisip fin, apa marii foarte curată şi bineînţeles, cetatea-muzeu cu o vechime de peste trei milenii, Vechiul Nessebar, situată în peninsula Nessebar.

    Peninsula este legată de partea continentală printr-un istm îngust, lung de 400 m. Oraşul nou se află pe ţărmul mării în partea continentală. Înscris în patrimoniul mondial UNESCO, Nessebar are un farmec aparte, dar vara este foarte aglomerat transformându-se într-o piaţă uriaşă de suveniruri.

    În oraşul nou Nessebar se află plaja principală şi cele mai noi şi mai mari hoteluri, dar atracțiile turistice sunt aproape toate în Oraşul Vechi.

    Vechiul Nesebar este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, construit pe ruinele aşezării trace Mesambria. Tracii au locuit în peninsulă încă din secolul 8 î.e.n. fortificând-o cu ziduri spre continent.

    În jurul anului 510 î.e.n. grecii colonizează peninsula. În secolul 5 î.e.n au fost bătute monede din bronz şi argint, iar din secolul 3 î.e.n. monede de aur.

    În anul 71 î.e.n, oraşul a fost cucerit de romani care au instalat în Mesembria o garnizoană puternică, localitatea devenind o aşezare foarte importantă în epocă.

    În jurul anului 680 Nessebar a devenit un centru episcopal, iar în secolele 6 şi 7 a devenit un important şi puternic port bizantin. În anul 812, hanul protobulgar Krum a cucerit oraşul. Din secolul 9 denumirea slavă Nessebar înlocuieşte vechea denumire de Mesambria/Mesemvria.

    Localizare

    Nesebar este situat în regiunea Burgas din Bulgaria, la circa 120 km sud de Balcic şi la 37 km de oraşul Burgas. Este amplasat pe o peninsulă lungă de 850 m şi lată de 350 m, în care se ajunge printr-un istm. În timpul existenţei sale îndelungate şi-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare. Sub apă, la 80 de metri distanţă de ţărm, se pot vedea rămăşiţele zidurilor fortăreţei.

    Cum ajung la Nessebar

    Distanţa Bucuresti – Nessebar este de 365 km pe ruta Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Shumen - autostrada A2 Hemus (87 km) – Varna – Nessebar.

    • Taxe de drum:

    - taxa de pod Giurgiu-Ruse: 13 ron, în sens invers 4 leva sau 2 euro
    - vigneta Bulgaria: 15 leva sau 8 euro pentru 7 zile

    De regulă, în Vechiul Nessebar nu se circulă cu maşina, excepţie făcând taxiurile, maşinile localnicilor şi, în anumite condiţii, maşinile turiştilor care sunt cazaţi în cetate.

    Maşinile trebuiesc parcate în parcările cu taxă. Una dintre parcări este situată în oraşul nou, chiar înainte de istmul care face legătura cu peninsula, iar alte trei sunt situate înainte de intrarea în cetate, pe peninsulă. Două se află în partea stângă a peninsulei şi una în partea dreaptă. Ultima parcare din partea stângă este cea mai mare şi are de obicei cele mai multe locuri de parcare libere. Preţul este de 1 euro/oră.

    Natura

    Natura a fost foarte generoasă cu această regiune. Linia de coastă are aproximativ 50 km, iar combinaţia dintre munte şi mare este unică. În rezervaţiile naturale protejate Irakli și Kalinata se găsesc formaţiuni de nisip distinctive şi specii rare de plante.

    Un element important al potenţialului natural al zonei este soarele, zona având aprox. 2200 de ore însorite pe an.

    Datorită poziţiei sale sudice, sezonul de vară în Nessebar este mai lung decât în celelalte staţiuni, durând până la mijlocul lunii octombrie.

    Clima

    Clima este continental moderată, cu influenţe mediteraneene, media temperaturilor fiind de aproximativ 20°C - 26°C pentru apă, și 28°C - 30°C pentru aer. Diferenţa dintre temperaturile de zi şi de noapte nu depaşeşte 3°C.

    Ce se poate vedea în Nessebar

    Plimbarea pe străduţele înguste şi pietruite din oraşul vechi, mărginite de casele tipice din piatră şi lemn, cu unul sau două etaje este o adevărată plăcere. La parter, încăperile caselor au fost transformate în mici magazine, restaurante, cafenele, ateliere, iar la etaj sunt camerele de locuit.

    Deoarece suprafaţa peninsulei este limitată, majoritatea caselor au curtea mică. Pentru a compensa acest lucru, la etaj casele au fost extinse cu balconaşe închise care ies în exteriorul clădirii.

    Dintre cele peste o sută de case tradiţionale specifice perioadei Renaşterii bulgăreşti se pot vizita casele Maskoiani (Muzeul Etnografic), Vardaliev, Nakov, Jelio Bogdanov, Markov, Lambrinov, casa căpitanului Pavel.

    Muzeul Arheologic 'Vechiul Nessebar'. Cuprinde vestigii ale anticului Messembria, ceramică greacă şi romană, statui şi monumente funerare, bijuterii tracice din aur, ancore antice, şi o colecţie de icoane recuperate din numeroasele biserici din Nessebar.

    Taxă: adulţi 6 lv, copii 3 lv. Adresa: strada Mesambria 2, Vechiul Nessebar.

    Muzeul Etnografic Nessebar. Situat într-o casa tradiţională din lemn (casa Maskoiani), construită în anul 1840, şi care a aparţinut unui comerciant bogat, muzeul prezintă o expoziţie de costume populare şi instrumente de ţesut tradiţionale.

    Taxă: adulţi 3 lv, copii 2 lv. Adresa: strada Mesambria 32, Vechiul Nessebar.

    O altă atracţie importantă sunt nenumăratele biserici, multe transformate în muzee.

    Biserica Sfânta Sofia (Sveta Sofia), datând din secolul 5 e.n., ruinele sale impresionante fiind localizate chiar în centrul fostului oraş antic.

    Bazilica Maicii Domnului Eleusa. A fost construită în secolul 6 funcţionând o perioadă ca mănăstire. Se presupune că a fost distrusă de un cutremur.

    Biserica Sfântul Ioan Botezătorul. Construită în secolul 11, este una dintre cele mai bine conservate biserici din Nessebar.

    Biserica Sfântul Ştefan. Construită în secolul 11 şi reconstruită între secolele 16-18, biserica este acum transformată în muzeu.

    Biserica Sfântul Teodor. Construită în secolul 13, prezintă în interior o galerie de artă.

    Biserica Sfântul Paraskevi. Construită în perioada secolelor 13-14, biserica prezintă asemănări cu bisericile din Veliko Târnovo construite în aceeaşi perioadă.

    Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. A fost construită în secolul 13 sau 14, având bogate decoraţiuni exterioare în stilul specific din Nessebar.

    Biserica Hristos Pantocrator. Construită în perioada secolelor 13-14, este una dintre cele mai bine conservate biserici din Bulgaria din perioada Evului Mediu.

    Biserica Sfântul Ion Aliturghetos. Construită în secolul 14, biserica nu a mai fost sfinţită, de aici i se trage numele, "aliturgetos"-"nesfinţită", în greacă. Legenda spune că, în timp ce lucra la ea, unul dintre constructori a căzut şi a murit.

    Biserica Mântuitorului Sfânt sau “Sveti Spas”. Construită în secolul 17, această mică biserică este cunoscută pentru picturile sale reprezentând scene din viaţa lui Hristos şi Maicii Domnului. Biserica nu a fost sfinţită şi este folosită ca muzeu.

    Băile Bizantine, sau Izvoarele termale bizantine. Situate sub nivelul solului, lângă Biserica Sveti Spas, ele au fost construite în timpul domniei lui Iustinian I cel Mare (482 – 565 e.n.). Se spune că, în anul 680, împăratul bizantin Constantin al IV-lea şi-a vindecat picioarele în aceste ape tămăduitoare. Băile au fost distruse în anul 812 în timpul invaziei hanului Krum.

    Zidurile cetăţii. Cel mai bine s-au pastrat zidurile de la intrarea în Oraşului Vechi, datând din secolele 3-4. Alte părţi din aceste ziduri continuă scufundate în mare pe o lungime de 300 m.

    Aqua Paradise, cel mai mare aqua park din Bulgaria.

    Nessebar în imagini


    Străduţă din Vechiul Nessebar, Bulgaria. Foto: Cătălin Kislinger / Infoland




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Balcicul este o aşezare pitorească pe malul Mării Negre, situată într-un cadru natural unic datorat versanţilor de calcar şi teraselor naturale care coboară treptat spre mare. Este un oraş liniştit, cu o atmosferă cu rezonanţe din perioada interbelică.
    Sunny Beach este cea mai mare staţiune la mare din Bulgaria, fiind o populară destinaţie de vacanţă. Are peste 800 de hoteluri cu mai mult de 300000 de locuri de cazare.
    Veliko Tărnovo, pitorescul oraş medieval din nordul Bulgariei, este o frumoasă destinaţie turistică la care se ajunge relativ uşor, fiind foarte aproape de România. Atracţia principală este cadrul natural deosebit, peste care se suprapune oraşul medieval cu un specific arhitectural aparte, oraş situat pe cele trei dealuri Tsarevets, Trapeziţa şi Svieta.
    Biala este o mică staţiune pe coasta bulgară a Mării Negre, situată la 60 km de oraşul Varna. Localitatea atrage prin atmosfera pastorală şi peisajul pitoresc. Faleza este înaltă, iar plaja nisipoasă este lungă şi relativ îngustă. Apa mării este caldă şi curată, iar fundul mării avanseaza lent.
    Albena este o staţiune pe litoralul nordic bulgăresc la Marea Neagră. Se află la 83 km de Mangalia şi la 30 km de Varna. Este o staţiune liniştită, situată lângă o rezervaţie naturală, într-o vale marginită de doi munţi de calcar. Plaja este excelentă, lungă de 5 km şi foarte lată, curată şi cu nisip fin.
    Shabla este un oraş şi o staţiune turistică pe litoralul nordic al Bulgariei. Atracţia principală o constituie plaja vastă cu nisip alb, situată la 5 km de oraş. Pe alocuri, faleza este verticală şi uneori stâncoasă. În zona plajei există o parcare, un restaurant şi multe bungalouri vechi. În antichitate, Shabla a fost o aşezare antică tracică fondată în secolul 6-5 î.e.n., care şi-a căpatat numele de astăzi în secolele 16-17.