Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Muzeul Rodin din Paris, Franţa

    GH. MĂNOIU

    Muzeul Rodin din Paris a fost înfiinţat în 1919 pentru a asigura conservarea şi prezentarea operei lui Auguste Rodin.



    Muzeul Rodin, Paris.


    Muzeul are două locaţii, Hotelul Biron din Rue de Varenne în arondismentul al 7-lea al Parisului şi Vila de la Bright Meudon (Hauts-de-Seine), în care sunt adăpostite 6600 de sculpturi, 8000 desene, 8000 de fotografii şi 7000 de artefacte antice.

    Construcţia Hotelului Biron a fost finalizată în 1732 de Avraam Peyrenc Moras. In 1753 ajunge în posesia viitorului mareşal Biron, de la care i se trage numele.

    În 1908, Rodin a închiriat patru camere la parter, pentru a-şi instala atelierele, iar din 1911 ocupă întreaga clădire. În acelaşi an clădirea este cumpărată de stat, dar Rodin refuză să o evacueze şi negociază donarea către stat a întregii sale creaţii artistice şi a colecţiei de antichităţi cu condiţia ca Hotelul Biron să devină Muzeul Rodin, iar el să aibă dreptul de a locui acolo toată viaţa.

    Muzeul a fost deschis oficial în 1919.

    Cum ajung la Muzeul Rodin

    Cu metroul linia 13, staţiile Invalides şi Varennes.

    Cu RER linia C, staţia Invalides.

    Cu autobuzul liniile 69, 82, 87, 92.

    Adresa: 79 rue de Varenne, 75007 Paris. Coordonate: 48° 51′ Nord, 2° 18′ Est

    Ce se poate vizita

    Colecţiile. Muzeul adăposteşte colecţii diverse, Rodin fiind un artist colecţionar.

    Colecţia de sculpturi realizate de Rodin cuprinde lucrări ca Adam şi Eva, Balzac, Gânditorul, Sărutul, iar colecţia de picturi şi desene ale lui Rodin conţine aproape 8000 de creaţii, peisaje din Belgia şi Italia, arhitectură, portrete, nuduri şi desene inspirate din Dante şi Baudelaire.

    Fotografiile lui Rodin, aproape 8000, rareori expuse din motive de conservare, sunt rezultatul interesului manifestat de artist în fotografie, care câştiga teren în acel moment.

    În ultimii douăzeci de ani de viaţă, Rodin a realizat o colecţie pestriţă, acumuland frenetic obiecte din trecut, piese din Egipt, Grecia, Roma şi Orientul Mijlociu.

    A iubit pictura şi a adunat opere ale unor maeştri ca Vincent van Gogh, Auguste Renoir, Claude Monet. Muzeul are de mai mulţi ani şi o expoziţie de artă contemporană.

    Capela. A fost construită în 1876 în stil gotic, cu interiorul inspirat din stilul bisericilor secolului al XIII-lea. În 1904 este închisă şi deschiderea muzeului o transformă într-un showroom. În 2003, o campanie de restaurare a clădirii permite deschiderea unei săli de expoziţii temporare, a unui auditoriu, a unui magazin, precum şi birouri.

    Grădina acoperă o suprafaţă de trei hectare parţial împădurite, cu o grădină de trandafiri la nord şi un gazon mare la sud. Aici se află expuse multe dintre lucrările lui Rodin, Les Bourgeois de Calais, La Porte de l'Enfer, Le Penseur.

    Taxa de intrare

    Tariful întreg este de 7 euro, iar tariful redus este de 5 euro. Biletul dă acces la expoziţia Rodin, la atelierul de creaţie şi la grădina muzeului.

    Programul

    Muzeul Rodin este deschis pentru vizitare în fiecare zi în afară de luni, între orele 10:00 şi 17:45. Miercurea este deschis până la ora 20:45. Muzeul este închis pe 1 ianuarie, 1 mai şi 25 decembrie.

    Muzeul Rodin în imagini



    Auguste Rodin: Gânditorul.



    Auguste Rodin: Omagiu lui Victor Hugo.



    Auguste Rodin: Ugolino.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arcul de Triumf este un monument situat în Paris, în Place de l'Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées. A fost construit între anii 1806 şi 1836, la ordinul lui Napoleon Bonaparte după bătălia de la Austerlitz, pentru a comemora victoriile armatelor franceze.
    Peştera Valea Cetăţii este situată pe şoseaua Valea Cetăţii, spre Poiana Brașov. Atracţia principală o constituie Sala Mare, cu o înălțime de peste 20 m şi o suprafaţă de aproximativ 2500 mp, în care se pot vedea stalactite şi stalagmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălţime.
    Langa manastirea Ciolanu, la 20-30 km de orasul Buzau, se afla o expozitie de sculptura in piatra in aer liber. Se intinde pe o suprafata de 21 ha, fiind cea mai mare expozitie de acest fel din tara si una dintre cele mai mari din lume.
    Michaelerplatz este o piata mica, dar plina de istorie, in centrul Vienei. Piata poarta numele bisericii Michaelerkirche situata in acest loc. In Michaelerplatz se afla intrarea principala in complexul imperial Hofburg.
    Der Graben este una dintre cele mai renumite strazi din centrul Vienei si una dintre cele mai importante pentru promenada si cumparaturi. Din Graben se ajunge la strada Kohlmarkt si de aici la palatul imperial Hofburg din Michaelerplatz. Sau, din celalalt capat, se ajunge in Stephansplatz la Stephansdom, una dintre cele mai inalte catedrale din lume.
    Monte-Carlo este unul dintre cartierele orasului-stat Monaco, fiind cel mai renumit, in special datorita cazinoului Monte-Carlo. Este una dintre cele mai renumite destinatii turistice din Europa, turistii fiind atrasi de viata de noapte tumultoasa, hotelurile de lux si restaurantele scumpe.