Atracții turistice |
Muzeul Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti, judeţul Argeş
CĂTĂLIN KISLINGER
Principala atracţie a Muzeului Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti o reprezintă colecţia personală, unică în România, a stareţei Ana Lucia Nedelea de ii şi costume populare româneşti, vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei.
Fiecare ie şi costum popular are istoria sa, iar pentru o mai expresivă prezentare, stareţa Ana Lucia Nedelea a îmbrăcat mai multe manechine cu vechile costume populare şi le-a încălţat cu opinci lucrate de mama şi de surorile ei.
Unele costume populare sunt foarte valoroase, fiind cusute cu fir de aur.
Mai mult, această expoziţie-muzeu a fost organizată pe scene:
— două scene de nuntă, unde personajele cu costumele lor sunt bunica stareţei, Ilenica Popii, pe cînd era mireasă, rudele ei şi cele ale ginerelui, precum şi naşii.
— o scenă ce prezintă viaţa de zi cu zi a satului,
— o scenă ce prezintă un altar.
Pentru fiecare scenă stareţa Ana Lucia Nedelea a creat câte o poezie pe care o recită vizitatorilor.
Pe lângă această impresionantă colecţie, Muzeului Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti mai expune hrisoave vechi din secolul al 16-lea, obiecte de artă feudală bisericească şi populară, precum şi o colecţie de carte veche românească.
Taxa de intrare la muzeu: 5 ron
De reţinut:
• În imediata apropiere a Mânăstirii Nămăeşti se află casa memorială scriitorului George Topârceanu, în care a locuit timp de 8 ani, cu intermitenţe.
• În colecţia de costume populare româneşti a Muzeului Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti se află şi două costume populare cusute de Alexandrina, mama poetului George Topîrceanu.
Localizare
Muzeul Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti se află lângă Mânăstirea Nămăieşti, satul Nămăieşti. Localitatea se află la 7 km de Câmpulung, 63 km de Târgovişte, 141 km de Bucureşti (via Târgovişte) şi 81 km de Braşov. Adresa: sat Nămăieşti, comuna Valea Mare-Pravăţ, judeţul Argeş
Imagini din Muzeul Etnografic al Mănăstirii Nămăeşti