Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Muzeul Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti, judeţul Argeş

    CĂTĂLIN KISLINGER


    Muzeul Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti, judeţul Argeş.


    Principala atracţie a Muzeului Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti o reprezintă colecţia personală, unică în România, a stareţei Ana Lucia Nedelea de ii şi costume populare româneşti, vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei.

    Fiecare ie şi costum popular are istoria sa, iar pentru o mai expresivă prezentare, stareţa Ana Lucia Nedelea a îmbrăcat mai multe manechine cu vechile costume populare şi le-a încălţat cu opinci lucrate de mama şi de surorile ei.

    Unele costume populare sunt foarte valoroase, fiind cusute cu fir de aur.

    Mai mult, această expoziţie-muzeu a fost organizată pe scene:

    — două scene de nuntă, unde personajele cu costumele lor sunt bunica stareţei, Ilenica Popii, pe cînd era mireasă, rudele ei şi cele ale ginerelui, precum şi naşii.
    — o scenă ce prezintă viaţa de zi cu zi a satului,
    — o scenă ce prezintă un altar.

    Pentru fiecare scenă stareţa Ana Lucia Nedelea a creat câte o poezie pe care o recită vizitatorilor.

    Pe lângă această impresionantă colecţie, Muzeului Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti mai expune hrisoave vechi din secolul al 16-lea, obiecte de artă feudală bisericească şi populară, precum şi o colecţie de carte veche românească.

    Taxa de intrare la muzeu: 5 ron

    De reţinut:

    • În imediata apropiere a Mânăstirii Nămăeşti se află casa memorială scriitorului George Topârceanu, în care a locuit timp de 8 ani, cu intermitenţe.

    • În colecţia de costume populare româneşti a Muzeului Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti se află şi două costume populare cusute de Alexandrina, mama poetului George Topîrceanu.

    Localizare

    Muzeul Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti se află lângă Mânăstirea Nămăieşti, satul Nămăieşti. Localitatea se află la 7 km de Câmpulung, 63 km de Târgovişte, 141 km de Bucureşti (via Târgovişte) şi 81 km de Braşov. Adresa: sat Nămăieşti, comuna Valea Mare-Pravăţ, judeţul Argeş

    Imagini din Muzeul Etnografic al Mănăstirii Nămăeşti



    Scenă de nuntă. Colecţie de costume populare româneşti la Muzeul Etnografic al Mănăstirii Nămăeşti, judeţul Argeş.



    Colecţie de costume populare româneşti la Muzeul Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti, judeţul Argeş.



    Costum popular similar cu cel purtat de Badea Cârţan (1849-1911), ţăranul român care a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian, costum expus la Muzeul Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti, judeţul Argeş.



    Colecţie de ii, costume populare româneşti şi obiecte de artă feudală bisericească şi populară la Muzeul Etnografic al Mânăstirii Nămăeşti, judeţul Argeş.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Palatul Snagov este situat pe malul lacului Snagov, la 40 kilometri de Bucuresti. A fost construit in anii '30 si extins foarte mult in anii '80. A fost realizat dupa schitele fiicei scriitorului Barbu Delavrancea, Henriette Delavrancea Gibory, cunoscuta drept unul dintre cei mai mari arhitecti romani din acea perioada.
    Aflată la circa 5 km de Mangalia, în apropierea localităţii Limanu, Peştera Limanu a căpătat în decursul timpului o aură de legendă. Peştera a fost locuită încă din neolitic, iar în perioada dacică a fost şi loc de refugiu în timpul invaziilor romane.
    Situată la 50 km de Buzau, zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile de apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti munti.
    Hotelul Negresco este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa. Poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti. A fost inaugurat in 1913 in prezenta multor capete încoronate ale acelor vremuri. De-alungul timpului, hotelul a gazduit regi, prinţi şi miliardari celebri.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.
    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.