Atracții turistice

Muzeul chihlimbarului, Colți, judeţul Buzău

GH. MĂNOIU

Nu este greu de ajuns din București la Colți, unde se afla Muzeul Chihlimbarului. Poate fi o excursie de o zi cu copiii, în care să vizitezi zona Colți-Aluniș, și, dacă timpul permite, Vulcanii Noroioși.



Muzeul chihlimbarului. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland


Accesul se face pe Autostrada București - Ploiești, DN2, DN10 Buzău-Întorsura Buzăului până la Pătârlagele, apoi dreapta DC69 și DC72 spre Colți.

Cu o lungime de 140 km, drumul ar dura cam două ore și jumătate. Pe DC71 se merge spre Aluniș.

În stratele dezvelite sau în sol, s-au descoperit roci de chihlimbar (ambră galbenă) cu o valoare deosebită atât din punct de vedere calitativ, cât și prin cele peste 160 de culori și nuanțe de culori predominant închise, de la roșu la negru.

În România există un tip de chihlimbar specific munților Carpați, numit „rumanit”, de culoare galben-verzuie, despre care savantul Gheorghe Munteanu-Murgoci a demonstrat în 1902, prin lucrarea sa de doctorat, că este chihlimbar, nu tămâie.

Chihlimbarul este o substanță organică amorfă cu formula chimică C10H16O. Este o piatră cu duritate mică (1 - 2,5 din 10 pe scara Mohs), solubilă în alcool, eter și benzină.

Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Provine din rășina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără să fie un mineral.

Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanță deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa rășinii.



Chihlimbar brut. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland


În 1979 Muzeul Județean Buzău începe achiziționarea din comuna Colți a unor obiecte de chihlimbar și etnografice – reunite sub numele de Colecția muzeală Colți, astfel că la 14 iunie 1980 deschide o expoziție cu peste 270 de piese brute și prelucrate, dintre care cea mai mare are 3,45 kg.

În cadrul muzeului pot fi admirate aproximativ 200 de piese, printre care și un bulgăre de chihlimbar, cu o greutate de 1840 de grame.

Mai poate fi văzut și setul de bijuterii oferit Elenei Ceaușescu, cu ocazia vizitei sale de lucru la Buzău, precum și alte obiecte de podoabă din chihlimbar negru.

În plus, muzeul deține și o colecție de flori de mină, originare din zona Baia Mare, dar și o colecție de paleofaună.



Setul de bijuterii oferit Elenei Ceaușescu. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland



Flori de mină. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland


Colecţia muzeală Colți valorifică şi exponate arheologice şi documente ce relevă momente din istoria acestei străvechi aşezări.

Predomină documente, fotografii, unelte (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, ţigarete) care ilustrează activitatea de prospectare, exploatare şi prelucrare a ambrei.

La intrarea în muzeu se afla un magazin cu bijuterii din chihlimbar, dar care nu ține de muzeu.



Magazin cu bijuterii din chihlimbar. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland


Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9:00‑17:00 (1 octombrie - 30 aprilie) și 10:00‑18:00 (1 mai - 30 septembrie). Luni, marți: închis.

Tarif: Adulți - 12 lei, Elevi, studenți – 3 lei




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Golful Bolata este o atractie turistică în partea de nord a litoralului bulgaresc în special datorită plajei cu același nume. Nisipul plajei este fin, intrarea în mare este lină cu un fund nisipos iar apa mării este curată.
Krapets este un mic sat de pe litoralul bulgăresc cunoscut natura nealterată și pentru plajele sale mari, frumoase și liniștite care se întind pe aproximativ 6 km. Plajele sunt neamenajate, Krapets fiind unul dintre puținele locuri încă neatinse de construcții la malul mării.
Stațiunea Kavarna, un mic oraș pe malul Mării Negre, este cunoscută pentru practicarea sporturilor nautice şi pentru explorarea de situri arheologice subacvatice. Este o oază liniștită cu o natură curată. Clima este putemic influențată de Marea Neagră, cu ploi mai frecvente toamna şi vreme în general uscată primăvara şi vara.
Tezaurul descoperit la Pietroasa este cea mai importantă descoperire de acest gen din cadrul spațiului european din secolul al XIX-lea (cantitatea de aur a tezaurului avea să fie depășită doar de descoperirea obiectelor din mormântul faraonului egiptean Tutankhamon, în 1922).
Schitul rupestru ”Chiliile” din comuna Tătaru, este o încăpere săpată în stâncă având aproximativ 24 mp, care, acum circa 500 de ani a fost locuită de călugării veniți să răspândească creștinismul pe aceste meleaguri.
Unul dintre cele mai bine conservate castele europene se află pe insula Funen (Fyn) din Danemarca, în apropierea orașului Odense. Pentru vizita la Egeskov e bine să-ți rezervi o zi întreagă. Este o alegere perfectă pentru petrecerea timpului în familie.