Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Muzeul Albertina, Viena

    CATALIN KISLINGER



    Muzeul Albertina se afla situat in apropierea palatului Hofburg, in centrul Vienei (Innere Stadt), capitala Austriei. Muzeul poarta numele Printului Albert de Saxonia, Duce de Teschen (1738-1822), fondatorul muzeului-palat Albertina si detinatorul, in perioada respectiva, a celei mai mari colectii de desene si lucrari de grafica din lume.

    Muzeul Albertina detine in prezent peste 65000 de desene si aproximativ un milion de lucrari de grafica, de la marii maestri din trecut la artistii moderni (in special cei austrieci) ai secolului XX.

    In muzeul Albertina pot fi vazute lucrarile de arta ale artistilor Albrecht Durer, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt, Rubens, Claude Lorrain, Eugene Delacroix, Edouard Manet, Paul Cezanne, Egon Schiele, Gustav Klimt si Oskar Kokoschka.

    In galeria de arta Albertina sunt prezenti artistii romani Ignat Bednarik, cu desene și acuarele, si Nicolae Brana, cu gravuri.

    Insemnele heraldice ale Mariei Christine de Austria si Albert de Saxonia, Duci de Teschen. Muzeul Albertina, Viena.Palatul Albertina a fost ridicat pe una dintre partile ramase din fortificatiile Vienei, Bastionul Augustian.

    In acest loc, la mijlocul secolului al 17-lea, a fost construit Hofbauamt (Oficiul de constructii al Curtii Imperiale). In anul 1744, Hofbauamt a fost renovat de directorul Hofbauamt, nobilul portughez Emanuel Teles de Silva Conde Tarouca (1696-1771), pentru a deveni palatul sau, cunoscut sub numele de Palatul Taroucca.

    Mai tarziu, aceasta cladire devine proprietatea Ducelui Albert de Saxen-Teschen. Ducele extinde palatul si il transforma in resedinta personala aducand de la Brussels colectia lui de grafica. Numai doua treimi din colectie a supravietuit transportului, deoarece una dintre navele care o transporta s-a scufundat.

    Colectia initiala a fost creata de Ducele Albert impreuna cu ambasadorul Austriei la Venetia, contele Giacomo Durazzo (fratele lui Marcello Durazzo, Dogele Genovei).

    In anul 1776, contele a prezentat Ducelui Albert si sotiei lui, Christina Maria (fiica Mariei Tereza), peste 1000 de piese de arta spunand ca "a dorit sa creeze pentru posteritate o colectie unica, care sa serveasca celor mai inalte scopuri, de educatie si moralitate".

    In anul 1798, moare de tifos la varsta de 56 de ani, Christina Maria, sotia Ducelui Albert. Dupa acest eveniment nefericit, ducele a trait numai pentru colectia sa de arta. El a lasat mostenire colectia fiului sau adoptiv, Arhiducele Charles de Austria, nepotul sotiei lui.

    Colectia a fost extinsa de succesorii Ducelui Albert de Saxen-Teschen.

    In anul 1919, dreptul de propietate, atat al palatului cat si a colectiei de arta, a trecut de la suveranii habsburgi la noua Republica Austria.

    In anul 1920, colectia de gravuri si desene s-a unit cu colectia bibliotecii imperiale. iar in anul 1921, palatul a primit numele de Albertina.

    In anul 1945, Albertina a fost puternic afectata de bombardamentele trupelor aliate. Intre anii 1998-2003, palatul a fost complet renovat si modernizat, iar colectia de grafica s-a redeschis in 2008.

    In palatul Alberina se mai pot vedea cele 21 de camere ale suveranilor Habsburgi, raspandite pe doua nivele ale palatului:

    • Sala Muzelor
    • Cabinetul de studiu si Cabinetul de aur. Cabinetul de aur este decorat cu un aliaj compus din aur de 23 carate, argint de 1/2 carate si cupru de 1/2 carate.
    • Salonul de "ceai", Camera de "biliard"
    • Camera de primire si Sala de audiente
    • Camera rococo
    • Cabinetul Wedgwood, placat cu paneluri de lemn
    • Apartamentele spaniole
    • Cabinetul Oval si camera in care a murit arhiducele Carl, in anul 1847
    • Mobila de la fabrica Danhauser din Viena

    Programul de vizitare

    Programul muzeului Albertina:

    zilnic: 10:00-18:00, miercurea: 10:00-19:00

    Biblioteca si sala de studiu:

    luni-joi 10:00-16:00

    Preturi:

    adulti - 11 euro, persoane in varsta - 9 euro, studenti pana la varsta de 26 ani - 8 euro, copiii si tinerii sub 19 ani au intrarea libera.

    Adresa

    Albertinaplatz, 1010 Wien

    Coordonate GPS

    48° 12′ 16″ Nord
    16° 22′ 4″ Est

    Imagini ale Muzeului Albertina



    Muzeul Albertina, Viena.



    Palatul Ducelui Albert in anul 1898, numit in 1920 palatul Albertina. Foto: Josef Lowy (1834–1902). Muzeul Albertina, Viena.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Grădina Luxemburg sau "Luco", cum o numesc localnicii, este un parc intins pe 25 hectare aflat in fata Palatului Luxembourg. Parcul cuprinde peste 200 de statui, gradini cu plante, arbori, sculpturi si un bazin cu apa. Este un loc de relaxare atat pentru parizieni cat si pentru turisti veniti din intreaga lume.
    London Eye este o roată de observaţie gigantică, pe Malul Sudic al fluviului Tamisa. Este cea mai înaltă din Europa şi a treia la nivel mondial.
    Templul lui Zeus Olimpianul mai este cunoscut si ca Olympieion sau Coloanele lui Zeus Olimpianul. Constructia a inceput in anul 515 i.e.n. si a fost finalizata 700 de ani mai tarziu de imparatul roman Hadrian. Din cele 104 coloane originale, s-au pastrat numai 16.
    Fortareata Hohensalzburg (Festung Hohensalzburg) domina Salzburgul si este cea mai imortanta atractie turistica a orasului, alaturi de casa unde s-a nascut Mozart.
    Burgtheater din Viena este al doilea teatru ca vechime din Europa, dupa 'Comedie Francaise'. In fiecare sezon, impreuna cu teatrele afiliate, Akademietheater, Kasino si Vestibul, are aproape 400000 de spectatori in aproape 800 de reprezentatii.
    Templul lui Poseidon a fost construit in anul 444 i.e.n pe ruinele unei constructii mai vechi, din anul 490 i.e.n., fiind dedicat cultului zeului marii, Poseidon. Este realizat din marmura gri extrasa din cariera Agrileza aflata la cativa kilometri departare.