Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Muntii de sare si pesterile din zona Medelic, judetul Buzau

    CATALIN KISLINGER

    Satul Medelic apartine de comuna Manzelesti, judetul Buzau, si este situat la 50 de km de orasul Buzau.

    Zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile de apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti munti.

    Cea mai cunoscuta pestera in sare din aceasta zona este Pestera 6S. Este considerata una dintre cele mai lungi pesteri in sare din lume. Are o lungime de 3234 metri si o denivelare de 42 m.

    Una dintre intrarile in pestera se afla intr-un crater adanc de aproape 100 m. Aceasta intrare a fost blocata de alunecarea pamantului. Pestera a fost cartata si fotografiata de membrii Clubului de speologie "Emil Racovita" Bucuresti.

    Cum ajung

    Platoul Medelic se afla la aproximativ 60 km de orasul Buzau.

    La Platoul Medelic se ajunge parcurgand drumul judetean DJ 203K, DN2-Maracineni - Sapoca - Valea Putului - Cernatesti - Beceni - Vintila Voda - Manzalesti.

    La aproximativ 1 km dupa Manzalesti, se face dreapta pe drumul DJ 204M, si apoi la stanga inca 1,5 km.

    Coordonate GPS

    45°29′49″ Nord
    26°37′22″ Est

    Ce se mai poate vedea in zona

    Vulcanii noroiosi de la Berca

    • Manastirea Ciolanu

    Tabara de sculptura de la Magura

    • Biserica din munte de la Alunis

    • Lacurile de pe platoul Medelic

    • Focurile vii de la Lopatari

    • Mina de petrol din zona Sarata Monteoru - unica in Europa, unde se exploata petrolul printr-un sistem de galerii.

    De retinut

    • Impresionat de frumusetea zonei, scriitorul Alexandru Vlahuta a scris capitolul Medelic in lucrarea Romania pitoreasca.

    Imagini ale muntilor de sare din zona Medelic



    Crater in muntele de sare. Medelic, judetul Buzau, Romania.



    La aproape 100 m adancime in crater se afla intrarea in pestera de sare. Medelic, judetul Buzau, Romania.



    Pamantul a blocat accesul in muntele de sare. Medelic, judetul Buzau, Romania.



    Medelic, judetul Buzau, Romania.



    Medelic, judetul Buzau, Romania.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Hotelul Negresco este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa. Poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti. A fost inaugurat in 1913 in prezenta multor capete încoronate ale acelor vremuri. De-alungul timpului, hotelul a gazduit regi, prinţi şi miliardari celebri.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.
    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.
    Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.
    Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
    Casa Memorială Kőrösi Csoma este situată în Chiuruş (Kőrösi), judeţul Covasna, satul natal al celebrului lingvist şi orientalist. Tot în sat se află şi un bust al marelui savant, cât si un mic muzeu aflat în incinta caminului cultural din sat.