Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu, judetul Buzau

    CATALIN KISLINGER


    Cimitirul Eroilor de la Siriu, Judetul Buzau. Foto: Cătălin Kislinger / Infoland


    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe raza comunei Siriu, judetul Buzau, de fapt pe un amplasament deasupra soselei DN10 Buzau-Nehoiu-Brasov - pe malul stang al lacului de acumulare Siriu.

    Monumentul Eroilor, sau mai exact, Monumentul “Ostasului Erou” din Siriu a fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in anul 1916 pe dealul Soimul Siriului, pentru a opri inaintarea armatei germane.

    Initiativa ridicarii monumentului s-a datorat confesorului de atunci al Regimentului 3 Vanatori, preotul Nicolaescu din Nehoias. Constructia monumentului s-a facut sub directa indrumare a generalului Traian Epure, comandantul Diviziei 5 Infanterie Buzau si a beneficiat de sprijinul intregii populatii din aceasta zona.

    In anul 1938 a fost inaugurat Monumentul “Ostasului Erou” de catre Societatea Cultul Eroilor, in cadrul unei mari manifestari si in prezenta mai multor ofiteri supravietuitori care au participat la acele lupte.

    Statuia “Ostasului Erou”

    Statuia “Ostasului Erou” este confectionata din bronz, are o greutate de 3 tone si reprezinta un soldat al armatei romane in pozitie de atac, cu o pusca in mana stanga si o grenada in mana dreapta. Se pare ca statuia ar fi opera celebrului sculptor Frederick Stork si ar fi fost turnata la Uzinele de armament de la Cugir, in anul 1922.

    Pe soclul statui se afla o placa comemorativa cu urmatoarea inscriptie: "Pentru proslavirea eroilor morti din Regimentul 3 Vanatori si Divizia 6 si celor care au luptat in 1916 pe aceste meleaguri barand patrunderea armatelor dusmane in spatele frontului armatei romane."

    Cimitirul Eroilor de la Siriu

    Osemintele ostasilor cazuti in luptele de la Siriu au fost stranse si ingropate intr-o nisa sapata sub soclul de piatra al statuii “Ostasului Erou”. Astfel, a luat nastere Cimitirul Eroilor de la Siriu.

    Ansamblul Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu a fost amplasat initial pe raza comunei Siriu, pe prima terasa din partea stanga a paraului Siriu.

    In anul 1966 au fost ridicate in acest cimitir doua cruci mari din piatra. Pe crucea din stanga este scris: "Ostasii din Regimentul 34 Infanterie. Sublocotenent Stefanescu Gh. Ion, un plutonier si noua soldati cazuti la 20 octombrie 1916 aparand vitejeste acest pisc."

    Pe crucea din dreapta: "1916-1918. Pentru Patrie. Aici odihnesc ostasii necunoscuti cazuti vitejeste pe aceste locuri in razboiul 1916-1918."

    Noul amplasament

    In anul 1975, cand a inceput constructia barajului hidroenergetic de la Siriu, ansamblul a trebuit sa fie mutat pe un amplasament deasupra soselei DN 10 Buzau-Nehoiu-Brasov - pe malul stang al barajului. Osemintele ostasilor necunoscuţi au fost mutate si ele, construindu-se si un osuar.

    La intrarea in Cimitirul Eroilor, chiar deasupra portii, este scris: "Nu-l uitati pe cel cazut in razboi. Lasati-i din cand in cand un loc liber la masa. Ca si cum ar fi viu intre noi. Ca si cum s-ar fi intors acasa."

    Adresa

    Comuna Siriu, judetul Buzau.

    De retinut

    In toamna anului 1916, locotenent-colonelul Traian Epure era comandantul Regimentului 3 Vanatori din componenta Diviziei a 6-a care avea misiunea sa apere Valea Buzaului. La 15 octombrie 1916, Divizia a 89-a germana, incepe atacul pentru cucerirea Vaii Buzaului.

    Dupa multe lupte, cu pierderi mari de ambele parti, Divizia a 6-a romana era foarte slabita. Exista riscul sa piarda linia de aparare in aceasta zona. Strapungerea liniilor de aparare ar fi permis armatei germane sa taie retragerea trupelor romane.

    Locotenent-colonelul Traian Epure, din propie initiativa, lanseaza, in conditii deosebit de grele, un contraatac cu Regimentul 3 Vanatori, reusind sa opreasca avansul armatei germane, luand multi prizonieri. In urma acestor lupte, oamenii din zona l-au numit pe locotenent-colonelul Traian Epure "aparatorul Vaii Buzaului".

    Dupa razboi, oprindu-se prin satele din Valea Buzaului pe care le-a aparat, locotenent-colonelul Traian Epure era intampinat de localnici, tineri si varsnici, cu multa bucurie si recunostintă.

    Sursa: Mircea Tanase: Monumentul Eroilor de la Siriu, Muzeul Trupelor de Parasutisti

    Imagini ale Monumentului si Cimitirului Eroilor de la Siriu




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.
    Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
    Casa Memorială Kőrösi Csoma este situată în Chiuruş (Kőrösi), judeţul Covasna, satul natal al celebrului lingvist şi orientalist. Tot în sat se află şi un bust al marelui savant, cât si un mic muzeu aflat în incinta caminului cultural din sat.
    Cetatea Histria este cea mai veche aşezare urbană din România. Ea fost întemeiată de colonişti greci din Milet ca port la Marea Neagră şi a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani.
    Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, impresionând prin peisajul spectaculos care îl oferă asupra zonei lacurilor Razim şi Babadag. Ruinele fortăreţei medievale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe culmea unui deal calcaros, numit Dealul Cetăţii.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.