Atracții turistice |
Cazinoul din Monte-Carlo, Monaco
CATALIN KISLINGER
Cazinoul din Monte-Carlo este un complex de jocuri de noroc si divertisment, care include cazinoul, Marele Teatru (Opera) din Monte-Carlo si sediul companiei de balet Les Ballets de Monte Carlo. Cazinoul este situat in cartierul Monte-Carlo, Monaco.
Actuala cladire a fost proiectata in anul 1879 de Charles Garnier, arhitectul Operei din Paris.
Cazinoul din Monte-Carlo este proprietatea Société des bains de mer de Monaco, o companie publica in care guvernul din Monaco si familia domnitoare (Casa Grimaldi) au majoritatea actiunilor.
Compania detine de asemenea principalele hoteluri, cluburi de sport, restaurante si cluburi de noapte din Monaco.
Pana de curand, cazinoul din Monte-Carlo a fost principala sursa de venit pentru Casa Grimaldi si economia Principatului Monaco.
Adresa
Place du Casino, Monte-Carlo, Monaco
Coordonate GPS
43° 44′ 21″ Nord
7° 25′ 42″ Est
Cum ajung la cazinoul din Monte-Carlo
• cu vaporul: portul (vechi) Hercule si portul (nou) Fontvieille.
• cu avionul sau elicopterul: cazinoul Monte-Carlo este situat la un kilometru de helioportul din Monaco si la 20 km de aeroportul din Nisa.
• cu trenul: statia Monaco-Monte Carlo. Se afla pe linia de cale ferata Marsilia–Ventimiglia. Ziua trenurile circula la un interval de 10 minute. Statia de tren este situata subteran.
• cu autoturismul: se ajunge parcurgand drumul rutier ce merge pe coasta marii sau pe autostrada A8. Exista o parcare subterana, cu plata, chiar in apropierea cazinoului.
• cu autobuzul: linia 1, 2, 4. Biletul pentru toate liniile de autobuze din Monaco consta 1 euro/calatoria; sau 3 euro/zi indiferent de numarul calatoriilor. Este un mod practic de a calatori in Monaco.
Vizitarea cazinoului Monte-Carlo
• In interiorul cazinoului fotografiatul si filmatul sunt interzise. Turistii trebuie sa-si lase aparatul foto sau camera video la intrare.
• Sunt admise numai persoanele peste 18 ani
• Pana de curând, pentru a putea intra in cazinoul Monte-Carlo, tinuta era obligatorie (in special nu se putea intra in pantaloni scurti) si se plateau taxe de intrare. Pe fondul crizei financiare în 2012, intrarea era libera si tinuta nu mai era obligatorie, iar multe dintre salile de joc fusesera transformate in restaurante "cu pretentii".
Programul la salile de joc:
Salle Europe (ruleta): de la ora 14:00 - pana la ultimul jucator
English Club (blackjack, ruleta): de la ora 14:00 - pana la ultimul jucator
Salle des Palmiers: de la ora 10:00 - pana la ultimul client
Ce se poate vedea in cazinoul din Monte-Carlo
• Sala Garnier, unde isi desfasoara activitatea Opera din Monte-Carlo.
• Salonul Alb (Salon Blanc), Sala Renascentista, principala sala de joc.
• Sala Europa (Salle Europe), Sala Palmierilor (Salle des Palmiers), Salile private (Salle Privees) - rezervate marilor jucatori.
De retinut
• Casa Grimaldi
- este una dintre cele mai longevive dinastii domnitoare din Europa. Familia Grimaldi stapaneste Principatul Monaco din secolul al 14-lea.
- Pana in anul 1860, Monaco cuprindea si localitatile Menton si Antibes. In Menton, culturile de lamai si masline erau scutite de taxe.
- In anul 1860, Menton este cedat Frantei, acest lucru ruinand Monaco.
- Pentru a gasi o sursa de venit, printul domnitor, Charles al III-lea, a pus in practica ideea mamei lui, printesa Caroline, de a deschide un cazinou, mizand pe clientela din Franta unde jocurile de noroc erau interzise. Locul cazinoului a fost ales pe un deal, in apropierea marii. Numele cazinoului a fost numit in cinstea printului, Monte-Carlo.
- Cazinoul a fost atat de rentabil incat printul Charles a putut sa-si scuteasca supusii de taxe.
• In decursul timpului, in sala Garnier a cazinoului, in care isi desfasoara activitatea Opera din Monte-Carlo, au avut loc spectacole renumite, cu mari artisti:
- spectacolul de inaugurare cu actrita Sarah Bernhardt (25 ianuarie 1879)
- primul spectacol de opera a fost Le Chevalier Gaston a lui Robert Planquette (8 februarie 1879)
- opera La damnation de Faust a lui Hector Berlioz (1893)
- opera Otello a lui Verdi, cu tenorul italian Francesco Tamagno (1893)
- operele La boheme si Rigoletto cu artistii Nellie Melba si Enrico Caruso (1902)
- opera Don Quichotte a lui Jules Massenet, cu Feodor Chaliapin (1910)
- spectacolele de balet ale marilor coregrafi Diaghilev si Nijinsky
• Printre jucatorii de marca ai cazinoului Monte-Carlo au fost Printul Wales (viitorul rege britanic Edward al VII-lea) si Mare Duce Nicolai al Rusiei.