Atracții turistice / Itinerarii spirituale |
Mănăstirea Nămăieşti, judeţul Argeş
CATALIN KISLINGER
Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes. Şi, negăsind pe nimeni în templu, apostolul Andrei a rostit către însoţitorii săi Nemo est (Nu este nimeni), de unde numele Nămăieşti.
Nu se cunosc prea multe date despre biserica săpată în stâncă, începuturile sale identificându-se cu descoperirea icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, care datează din vremea lui Negru Vodă.
Cel mai vechi document care atestă existenţa mănăstirii dateaza din anul 1386, prin care Mircea Voievod cel Bătrân, dăruieşte satul din vale schitului de maici Nămăieşti. Schitul mai apare într-un hrisov al lui Radu cel Mare, din 1503, apoi în 1547 (Mircea Ciobanul), 1590 (Mihnea Voievod) şi 1653 - când Matei Basarab dădea poruncă tuturor boierilor care nu aveau odrasle, ca după moartea lor sa lase averea satului şi mănăstirii.
Se spune că Nămăeşti este cea mai veche mănăstire de maici din Ţara Românească. Mănăstirea mai păstrează o cruce veche din anul 1601, ridicată lângă turlă de Radu Postelnicu, hrisoave cu proprietăţi din anii 1542 şi 1572 şi cărţi vechi. Biserica mai păstrează două icoane din secolul al 18-lea şi alte 40 din secolul al 19-lea.
La 16 iunie 1797, Radu Golescu adresa domnitorului Alexandru Ipsilanti o petiţie pentru înfiinţarea la această mănăstire a unei şcoli. Şcoala a funcţionat un timp în una dintre casele mănăstirii. Predarea se făcea în limba română, iar manualele erau bucoavne (abecedare), texte religioase, carţi de predici, carţi populare, cronici tiparite sau manuscrise.
De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin grele vremuri de restrişte. Reparaţii majore s-au făcut în anul 1916, între 1957-1968 s-au facut lucrări de consolidare, iar între anii 1968-1969, s-au amenajat aleile.
De reţinut:
Atracţia principală a Mănăstirii Nămăieşti o constituie icoana Maicii Domnului despre care legenda spune că face parte dintre cele 12 icoane pictate de apostolul şi evanghelistul Luca. După ce a dormit o noapte în grota din stâncă, apostolul Andrei a lăsat această icoană într-un loc din partea de nord a grotei, aproximativ pe acelaşi loc în care se află acum în biserica mănăstirii.
Această icoană, poate cea mai veche din lumea creştină, a fost ferecată în argint în anul 1798 de către Enache Postelnicul şi litografiată în anul 1871 de Maior Papa Zogeu, iar în anul 1913 soţia unui general din armata română a pus să i se facă o ramă de argint.
De vizitat în zonă
• Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă
• Muzeul Etnografic al Mănăstirii Nămăeşti
Localizare
Mănăstirea Nămăieşti se află în satul Nămăieşti, fiind situată sub Coasta Schitului, la 833 m altitudine într-un punct dominant, care oferă o privelişte deosebit de pitorească.
Localitatea Nămăieşti se află la 7 km de Câmpulung, 63 km de Târgovişte, 141 km de Bucureşti (via Târgovişte) şi 81 km de Braşov. Adresa: sat Nămăieşti, comuna Valea Mare-Pravăţ, judeţul Argeş.
Imagini de la Mănăstirea Nămăieşti