Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice / Itinerarii spirituale

    Mânăstirea Lamayuru, Ladakh, India

    Tradiţia Drikung Kagyu, secolull al 11-lea, aproximativ 150 călugări.

    Mânăstirea Lamayuru este afiliată tradiției Drikung Kagyu și găzduiește aproximativ 150 de călugări buddhiști. Mânăstirea este formată din mai multe sanctuare și are o colecție foarte bogată de thankas și picturi murale magnifice.



    Mânăstirea Lamayuru. Foto: Dmitry A. Mottl, Wikipedia.

    Localizare

    Mânăstirea Lamayuru este situată pe drumul Leh-Srinagar, la 125 km de Leh.


    Scurt istoric

    Inițial, Mănăstirea Lamayuru era formată din cinci clădiri, dintre care astăzi mai există doar clădirea centrală.

    Conform tradiției populare, a fost inițial cea mai importantă mănăstire Bon din Ladakh; numele său însemnând sauvastika1 un simbol popular în tradiţia Bon.

    Legenda spune că Naropa, marele învățat buddhist indian din secolul al XI-lea, a stat un timp în meditație într-una dintre peșterile din Dukhang și prin puterile sale miraculoase a provocat o fisură în versantul dealului din jurul lacului.

    Lacul s-a scurs făcând loc construcției unei mănăstiri. Pe fundul lacului a fost gasit un leu de zăpadă mort, astfel că primul templu construit în zonă a fost numit Singhe Ghang (Movila Leului).



    Picturi murale în Mănăstirea Lamayuru. Foto: Bernard Gagnon, Wikipedia.


    O altă legendă spune că Mănăstirea Lamayuru a fost construită conform instrucțiunilor regelui Ladakh-ului, sub conducerea lui Rinchen Zangpo (958-1055), traducătorul, iar mănăstirea a intrat sub administrarea sectei Kadampa pentru 500 de ani.

    În timpul domniei regelui Jamyang Namgyal în secolul al XVI-lea, mânăstirea a fost oferită lui Chosje Danma din tradiţia buddhistă tibetană Drikung Kagyu.

    Gompa a constat inițial din cinci clădiri, iar unele rămășițe din cele patru clădiri de colț sunt încă vizibile. Cel mai vechi templu, Sengesang, are un stucco al lui Buddha Vairocana așezat pe un tron-leu.

    Templul principal este grota lui Naropa și conține trei statui de lut reprezentând cei trei mari maeștri: Naropa, Marpa și Milarepa.

    Festivaluri

    Lamayuru găzduiește două festivaluri anuale de dans mascat în luna a doua și a cincea din calendarul lunar tibetan, când toți călugării din mânăstirile vecine se adună pentru a se ruga.

    Acces

    Cel mai apropiat aeroport este Leh, la 125 km. Zborurile de la Delhi la Leh durează mai puțin de două ore, apoi durează câteva ore cu mașina pentru a ajunge la mănăstire.

    Note

    1. Simbolul svastika, este un simbol religios vechi în culturile Eurasiei. Este un simbol al divinității și spiritualității în religiile indiene, inclusiv în hinduism, buddhism și jainism.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Catedrala Sfantul Stefan (Wiener Stephansdom) este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena. Forma pe care o vedem astazi, in stil romanic si gotic, a fost construita pe timpul lui Rudolf IV (1339–1365) pe ruinele a doua biserici. Este cea mai importanta cladire religioasa din Viena.
    Mănăstirea Corbii de Piatră este un ansamblu rupestru din secolul 14, reînființat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab.
    Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes.
    Satul Aluniş din judeţul Buzau este înconjurat de vestigii foarte vechi. Printre acestea se află şi o biserică care datează din 1274.
    Chilia lui Dionisie Torcătorul se află la aproximativ 3 km de satul Nucu, judetul Buzău. În această chilie, acum aproape 700 de ani, a trăit şi a practicat isihasmul, Dionisie Torcătorul, unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului.
    Ostrog, este o mănăstire creştin-ortodoxă, situată pe un fundal aproape vertical, pe stânca Ostroska Greda, cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru şi din Balcani, pentru trei religii: catolici, ortodocşi şi musulmani. Un miracol construit de natură şi oameni.