Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice / Itinerarii spirituale

    Mânăstirea Hemis, Ladakh, India

    Traditia Drukpa Kagyu, secolul al 17-lea, aproximativ 1000 călugări.

    Scurt istoric

    Hemis este cea mai mare gompa1 fondată în 1630 de primul Taksang Repa, un mare yoghin din descendența buddhismului Drukpa (Dragon), sub patronajul regelui Sengge Namgyal.



    Mânăstirea Hemis, Ladakh, India. Foto: Bernard Gagnon.


    Se consideră că Mânăstirea Hemis a existat înainte de secolul al XI-lea și este legată de Naropa, discipolul yoghinului mahasiddha Tilopa și învăţătorul lui Marpa Lotsawa. Se crede că Naropa și Tilopa s-au întâlnit la Hemis.

    Hemis are peste 200 de alte mânăstiri afiliate în Himalaya și peste 1000 de călugări în grija sa.

    Unele dintre templele importante ale tradiţiei Drukpa sub administrația Hemis sunt Shey, Stok, Mahe, Chumtang, Chusul, Nyoma, Mulbek, Basgo, Khalstse, Skurbuchan, Sumda, Sani Leh, Phugthal și Wanla.

    Celelalte mânăstiri afiliate cu Hemis, fondate aproape în același timp, sunt Chemrey (Chemde), Hanle și Timosgong. Amplasarea acestor mânăstiri este în cele patru direcții cardinale, cu Hemis în centru.

    Localizare

    Hemis este situat în Valea Shang din lanțul muntos Stok Kangri, la o altitudine de 3700 m, la aproximativ 40 km de Leh, și accesibil într-o zi cu mașina.

    Călătorii sunt avizați să consulte operatorul de turism pentru aranjamente privind permisele de călătorie necesare în zonă.

    Retrageri

    Centrele spirituale Drukpa există în Hong Kong, Malaezia, Singapore, Taiwan, Vietnam, Franța, Germania, Monaco, Polonia, Spania, Elveția, Regatul Unit, Brazilia, Peru, Mexic și Statele Unite.

    Centrele organizează retrageri colective care oferă învățături pe o serie de subiecte precum: refugiu (Sk.: śaraṇa), practica Vajrasattva, Mandala, Guru Yoga, pho-wa, bardo și meditație.

    Festivaluri


    Dans tradițional. Foto: Prajakta Kailas Jadhav.


    Hemis Teschu (Festivalul Hemis) este un eveniment important în calendarul anual al mânăstirii.

    Festivalul a fost introdus de Gyalsras Rinpoche Mipham Tsewang în jurul anului 1730.

    Este sărbătorit în a 10-a zi a celei de-a cincea luni din calendarul mânăstirii (lunile mai sau iunie în calendarul gregorian) marcând ziua de naștere a lui Padmasambhava.

    Festivitățile încep cu patru sau cinci zile mai devreme, când călugării de la mânăstirile afiliate se adună pentru pregătiri. Ritualurile sunt săvârșite în diferite părți ale mânăstirii, Dukhang Barpa2 fiind centrul.

    Călugării practică Cham sau dansul mistic cu maestrul de dans care supraveghează diferitele necesităţi ecleziastice.

    Principalele evenimente se desfășoară în următoarele două zile. Serii specifice de thangka sunt puse în Dukhang Barpa, fie ale învățătorului Drukpa, Dadmokarpo, fie ale lui Gyalsras Rinpoche.

    Pe parcursul celor două zile se fac dansuri cu măști. În a doua zi, marea thangka a lui Gyalsras Rinpoche este desfășurată. Evenimentele zilei culminează cu spectacolul lui Hashang și Hatuk.

    Hashang este o reprezentare a lui Buddha zâmbitor, iar cei cinci hatuk sunt discipolii lui care interpretează scene din viața de zi cu zi. Ei încheie spectacolul împărțind caise oamenilor înainte de a se întoarce la Dukhang.

    Celalalt eveniment major legat de Hemis are loc în anul maimuței, o dată la 12 ani, conform calendarului chinez. Este cunoscută sub numele de ceremonia Naropa.

    Cu această ocazie, cele șase ornamente din oase aparținând lui Naropa, sunt purtate de către Gyalwang Drukpa, șeful Ordinului Drukpa, în timp ce se predau învățăturile Chakrasambhava.

    Aceste ornamente simbolizează originea multor practici ale buddhismului tibetan și sunt considerate unele dintre cele mai sfinte comori din Himalaya. Rinpoche efectuează și ritualuri tantrice speciale.

    O mare thangka a lui Padmasambhava – care conține perle și alte pietre prețioase este desfășurată în curte; acest eveniment este o atracție atât pentru localnici, cât și pentru turiștii care se adună pentru festival.

    Ultimul festival Naropa la Hemis a avut loc în 2016.

    Festivalul este binecuvântat de șeful spiritual Gyalwang Drukpa, și la care participă de obicei mii de invitați din întreaga lume. Festivalul găzduiește, de asemenea, „bazarul” anual în care turiștii și localnicii din zone îndepărtate cumpără și vând bunuri.

    Cazare

    Mânăstirea Hemis are o pensiune cu toalete comune pe etaj. Chiar și vara vremea este rece. Rezervările se pot face telefonic fără plată în avans.

    Mânăstirea și muzeul Hemis pot fi vizitate între orele 8:00 și 18:00, cu excepția unei pauze între 13:00 și 14:00.

    De știut

    Camerele foto, telefoanele mobile și gențile nu sunt permise în interiorul Muzeului Hemis. Orice formă de fotografiere este strict interzisă și considerată o infracțiune gravă.

    Răul de altitudine, cauzat de expunerea rapidă la cantități mici de oxigen la altitudine mare, trebuie avut in vedere. Simptomele pot include dureri de cap, vărsături, oboseală, confuzie, probleme cu somnul și amețeli.

    Răul acut de altitudine poate evolua spre edem pulmonar, cu dificultăți de respirație asociată sau edem cerebral si confuzie asociată. Prevenirea se poate obține prin expunere treptată la altitudini de cel mult 300 de metri pe zi.

    Note

    1. O Gompa sau Gönpa („loc îndepărtat”, sanskrită araṇya), cunoscută și sub numele de ling, este o instituție ecleziastică buddhistă de studiu, descendență și practică spirituală care poate fi înțeleasă ca o combinație de fortificație, templu și şcoală asociată cu buddhismul tibetan, comună în regiunile istorice tibetane, inclusiv părți din China, India, Nepal și Bhutan. Arhitectura dzong (de fortăreața) din Bhutan este un subset al designului tradițional gompa.

    O gompa are o cameră de meditație în care practicanții meditează și ascultă învățăturile. Designul și detaliile interioare variază de la o regiune la alta; totuși, toate urmează un design general al unei săli de rugăciune centrală care conține o murti (imagine, statuie) sau o thangka (pictură), locuri pentru călugări sau călugărițe în rugăciune sau meditație și locuințe anexe. Gompa sau ling-ul poate fi însoțit de un număr de stupa (monumente conținând relicve ale unor sfinți).

    2. Dukhang sau sala de adunări, este unul dintre cele mai importante spații din cadrul unui complex mânăstiresc buddhist.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Manastirea Ciolanu este situata in vecinatatea localitatii Magura, judetul Buzau. Este atestata documentar din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, una la intrare, numita Biserica din Vale si o alta, mai veche, la cativa zeci de metri mai sus, numita Biserica din Deal.
    Bisericuţa lui Iosif reprezintă cea mai importantă şi mai bine conservată dintre sihăstriile din zona satelor Aluniş-Nucu. Cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere săpată în stâncă. Prezenţa peştelui ca simbol deasupra intrării conduce la opinia existenţei aici a unui loc de cult paleocreştin încă din secolul 3 sau 4.
    Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este un loc plin de istorie şi cu o bogată încărcătură religioasă. Schitul Cetăţuia Negru-Vodă, vechea denumire a mănăstirii, nu se ştie exact cînd a fost construit, dar tradiţia locală vorbeşte despre ctitorul Negru Vodă.
    Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al 12-lea, monument de importanţă excepţională pentru Serbia şi parte a Patrimoniului Mondial, situată în Valea Regilor, numită aşa după numeroasele mănăstiri, sanctuare şi structuri sacre construite de regii medievali sârbi.
    Mănăstirea Aladja este situată în parcul Nisipurile de Aur, în apropierea țărmului Mării Negre. Grotele mănăstirii au fost locuite de sihaștri începând din secolul al IV-lea. Aceștia le-au săpat în uriașul perete vertical de stâncă cu înălțimea de 40 m iar pentru acces foloseau o scără de frânghie pe care o ridicau în caz de pericol.
    Chilia lui Ambrozie, locul unde a trăit sihastrul vreme de 55 de ani, este astăzi monument istoric şi o frumoasă şi interesantă destinaţie turistică.