Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice / Itinerarii spirituale

    Manastirea Ciolanu, judetul Buzau

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Biserica din Vale si intrarea in manastire. Manastirea Ciolanu, judetul Buzau.


    Manastirea Ciolanu este situata in vecinatatea localitatii Magura, judetul Buzau. Este atestata documentar din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, una la intrare, numita Biserica din Vale si o alta, mai veche, la cativa zeci de metri mai sus, numita Biserica din Deal.

    Dupa traditie, manastirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti.

    Cladirea Bisericii din Vale dateaza din 1828, fiind legata de numele episcopului Chesarie al Buzaului; Biserica din Deal este mai veche.

    Biserica veche a fost ridicata de Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, in anul 1589. Era in timpul unei invazii si Doamna Neaga, impreuna cu cei cinci copii ai sai, s-a refugiat in vatra de sihastrie ce functiona aici.

    La Manastirea Ciolanu sunt adapostite si multe dintre icoanele realizate de Tattarescu, nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitarul, cel ce a zugravit biserica mare si care a condus scoala de pictura de la Buzau, pe la jumatatea secolului XIX.

    Din Grecia, in jurul anului 1830, au fost aduse la Ciolanu moastele mai multor sfinti, care se afla intr-o racla, in biserica mare. Astfel, manastirea se bucura de ocrotirea Sfintilor Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit si Parascheva.

    Chiar langa manastire, pe terenurile acesteia, a functionat, in ultimele decenii ale secolului XX, tabara de sculptura de la Magura.

    Cum se ajunge

    Manastirea Ciolanu se afla la 20-30 km de orasul Buzau. Se poate ajunge:

    Cu masina:

    - din DN 10 (Buzau - Magura). Dupa localitatea Magura se urmeaza drumul DJ 203G pana la Manastirea Ciolanu.

    - din DN 1B (Ploiesti - Buzau). Dupa localitatea Ulmeni se urmeaza drumul DJ 203G catre Merei - Sarata-Monteoru - Manastirea Ciolanu.

    Coordonate GPS

    45.238 Nord
    26.544 Est

    Ce se mai poate vedea in zona

    Tabara de sculptura de la Magura

    Vulcanii noroiosi de la Berca

    Biserica din munte de la Alunis



    Manastirea Ciolanu, judetul Buzau




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Bisericuţa lui Iosif reprezintă cea mai importantă şi mai bine conservată dintre sihăstriile din zona satelor Aluniş-Nucu. Cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere săpată în stâncă. Prezenţa peştelui ca simbol deasupra intrării conduce la opinia existenţei aici a unui loc de cult paleocreştin încă din secolul 3 sau 4.
    Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este un loc plin de istorie şi cu o bogată încărcătură religioasă. Schitul Cetăţuia Negru-Vodă, vechea denumire a mănăstirii, nu se ştie exact cînd a fost construit, dar tradiţia locală vorbeşte despre ctitorul Negru Vodă.
    Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al 12-lea, monument de importanţă excepţională pentru Serbia şi parte a Patrimoniului Mondial, situată în Valea Regilor, numită aşa după numeroasele mănăstiri, sanctuare şi structuri sacre construite de regii medievali sârbi.
    Mănăstirea Aladja este situată în parcul Nisipurile de Aur, în apropierea țărmului Mării Negre. Grotele mănăstirii au fost locuite de sihaștri începând din secolul al IV-lea. Aceștia le-au săpat în uriașul perete vertical de stâncă cu înălțimea de 40 m iar pentru acces foloseau o scără de frânghie pe care o ridicau în caz de pericol.
    Chilia lui Ambrozie, locul unde a trăit sihastrul vreme de 55 de ani, este astăzi monument istoric şi o frumoasă şi interesantă destinaţie turistică.
    Cunoscuta drept Salzburgen Dom, este una dintre atractiile turistice cele mai importante ale orasului Salzburg. Aici a fost botezat Mozart.