Lumea întreagă la un click distanță
    Destinaţii / Grecia

    Insulele Greciei

    CĂTĂLIN KISLINGER


    Fira, capitala insulei Santorini, Grecia.


    Peisajele exotice, marea cu apa limpede şi plajele minunate, clima excelentă cu zile însorite, mâncarea bună şi lumea prietenoasă, fac ca milioane de turişti să aleagă ca destinaţie insulele greceşti.

    Grecia are aproape 6000 de insule, dar numai 227 sunt locuite. Cea mai mare insulă este Creta. A doua, este insula Euboea (Evvia), care se află la numai 60 m de partea continentală a Greciei. A treia, este Lesbos, iar Rodos este a patra.

    Varietatea insulelor Greciei este foarte mare. Unele sunt stâncoase şi aride, în timp ce altele sunt împădurite, cu o vegetaţie abundentă. Unele sunt zgomotoase, cu o viaţă de noapte intensă, altele renumite pentru linişte si relaxare.


    Insulele greceşti sunt grupate în mod tradiţional astfel:

    Creta. Datorită mărimii şi importanţei sale, insula Creta este considerată o regiune separată.

    Insulele Argo-Saronice. Acest grup se afla in Golful Saronic, langă Atena.

    Ciclade, este un grup mare şi dens de insule, situat în partea centrală a Mării Egee.

    Insulele din nord-estul Mării Egee, în zona coastei de vest a Turciei.

    Dodecanezele, în partea de sud-est a Mării Egee, între Creta si Turcia.

    Spoaradele, un mic grup de insule din apropierea insulei Euboea (Evvia).

    Insulele Ionice, sunt situate în partea de vest a Greciei, în Marea Ionica.

    Insulele Argo-Saronice

    Deoarece se afla foarte aproape de Atena, Insulele Argo-Saronice sunt recomandate pentru turiştii aflaţi pentru prima dată în Grecia. Cele mai aglomerate perioade sunt de Paste şi în luna august, când găsirea unei cazari poate fi o problemă.

    De regulă, în afară de aceste două perioade, se găsesc foarte uşor locuri de cazare. La sfârşit de săptamână, Insulele Argo-Saronice sunt destinaţia preferată a atenienilor dornici de distracţii.


    Principalele insule din grupul Argo-Saronic:

    Egina. În antichitate, orasul Egina, capitala insulei, era unul dintre principalii rivali ai Atenei, fiind primul oraş european care a emis propria monedă de argint. Una dintre atracţiile insulei este Templul zeiţei Aphea, construit in jurul anului 490 î.e.n.

    Poros. Poros se compune de fapt din două insule separate printr-un drum: Sphairia şi Kalaureia. Este o insulă deluroasă cu o vegetaţie abundentă.

    Idra (Hydra). Este una dintre destinaţiile preferate ale atenienilor. Pe timpul verii, principalul oraş al insulei este supraaglomerat, un loc de cazare fiind greu de găsit. Pe insulă, singurele autovehicule care pot circula sunt camioanele pentru transportul gunoiului, circulaţia autoturismelor şi motocicletelor fiind interzisă prin lege.

    Spetses. Insula este una dintre destinaţiile preferate ale atenienilor înstăriţi. Unul dintre locuitorii insulei a fost romancierul britanic John Fowles (1926-2005), care a folosit insula ca inspiraţie pentru romanul său Magicianul, apărut în 1966.

    Salamina. Insula se afla la numai 2 km de Piraeus si la 16 km de Atena, fiind cea mai mare insulă din Golful Saronic. Insula este menţionată în scrierile lui Homer. În anul 480 î.e.n., în apele acestei insule a avut loc Batalia de la Salamis, dintre flota navală a lui Themistocles şi Imperiul Persan.

    Sporadele

    Insulele Sporade (Împraştiate) se află în apropiera insulei Evvia (considerata parte a Greciei continentale). Insulele abundă în vegetaţie, fiind acoperite cu păduri dense de pini. Insulele au peisaje şi plaje superbe. Datorită vegetatiei, ţânţarii pot fi o problemă.


    Principalele insule din grupul Sporadelor:

    Skiathos. Aceasta mică insula, lungă de 12 km si lată de 6 km, este una dintre destinaţiile turistice foarte căutate. Are peste 60 de plaje nisipoase.

    Skiros. Este cea mai mare dintre Insulele Sporade, fiind situată la 35 km de insula Evvia. Clima insulei este caracterizată prin veri răcoroase şi ierni blânde, cu o temperatură medie anuală de 17°C. Rupert Brooke, faimosul poet englez, este înmormântat pe Skyros. El a murit, în 1915, în timpul Primului Război Mondial, la bordul unei nave-spital franceze ancorate în largul insulei.

    Skopelos. Este este o insulă muntoasă şi împădurită, unde se cultivă viță de vie și prune. Potrivit legendelor, Skopelos a fost fundată de Staphylos, fiul zeului Dionysos şi al prinţesei Ariadne a Cretei. Din punct de vedere istoric, în perioada Epocii Bronzului, insula a fost colonizată de cretani care au adus şi viticultura pe insulă.

    Alonissos. Este o insulă mai linistită, cu o vegetaţie abundentă. Plajele insulei sunt cu pietriş. Foca-calugăr mediteraneeană traieşte în apele mării din zona insulei.

    Insulele din nord-estul Mării Egee

    Aceste insule sunt împrăştiate pe distanţe mari. Fiind greu accesibile, sunt printre cele mai puţin vizitate insule greceşti. Excepţie face insula Thassos, care este foarte cunoscută. Datorita turismului redus, sunt insule liniştite, unde s-au păstrat foarte bine tradiţiile greceşti.


    Principalele insule din nord-estul Marii Egee:

    Thassos. Insula este o destinaţie turistică foarte populară. Este inconjurată de plaje de-a lungul întregii coaste, unele aglomerate, altele mai liniştite.

    Samothraki. Pe aceasta insulă a fost descoperită în anul 1863, celebra statuie Zeiţa Nike (Victoria) Înaripată datând din anii 220-190 i.e.n. Statuia este expusa la Muzeul Luvru. Datorită faptului că este mai puţin accesibilă, insula Samothraki este mai puţin dezvoltată.

    Limnos. În perioada bizantină, Limnos era grânarul Constantinopolului. Şi astăzi pe insula se cultiva grâu, orz, susan. Limnos este renumită pentru brânza din lapte de oaie şi capră, şi pentru iaurt, miere, struguri, vin, migdale, smochine, pepeni, roşii, dovleci și măsline. Insula are un aeroport foate bun, cu o pistă foarte lungă.

    Lesbos (Lesvos). Pe aceasta insulă, în secolul al 7-lea î.e.n., s-a născut şi a trăit poeta Sappho. Este o insulă foarte mare şi foarte variată. Are staţiuni însufleţite, cât şi sate de munte liniştite. A fost o destinaţie de relaxare încă din timpul romanilor.

    Chios (Hios). Cu toate că este foarte atractivă, insula este mai puţin vizitată de turişti. Este cunoscută şi ca Insula Masticului, datorită plantaţiilor de arbori de mastic.

    Samos. Este o insulă fertilă şi foarte înverzită, cu plaje excelente. Cel mai înalt vârf muntos are o înălţime de 1433 m. Este separată de coasta Turciei de o strâmtoare de 1,5 km lărgime. Pe insulă se poate vedea un apeduct subteran construit în secolul al 6-lea î.e.n, lung de peste 1 km, considerat şi astăzi ca fiind una dintre capodoperele ingineriei antice.

    Cicladele

    Acest grup de insule se află în mijlocul Mării Egee. Sunt insule muntoase, iar dintre ele, numai 24 de insule sunt locuite, unele având chiar foarte puţini locuitori.

    In perioada 3000-1000 i.e.n., în aceste insule s-a dezvoltat o civilizaţie foarte avansată, numită civilizaţia cicladică. Se numes Ciclade (Kiklades), deoarece ele formeaza un cerc în jurul insulei Delos, considerată sacră de către grecii antici.


    Principalele insule din grupul Cicladelor:

    Andros. Insula este în cea mai mare parte muntoasă, cu văi roditoare. Este renumită pentru izvorul de apă din localitatea Apoikia.

    Tinos. Insula este renumită pentru mancarea rafinată, plajele liniştite, morile de vânt, fortificaţiile veneţiene şi satele cu case de culoare alb-strălucitor. Dar, insula mai este cunoscută printre greci pentru Biserica Panagia Evangelistria (Buna Vestire), unde se află o icoana veche de 850 de ani despre care se crede că face minuni. Pe 15 august, când are loc sărbatoarea Adormirea Maicii Domnului, oraşul Tinos, capitala insulei, se umple de pelerini care parcurg în genunchi drumul care duce la biserica, pentru a se inchina în faţa icoanei.

    Siros. Insula a fost un important centru al civilizaţiei cicladice în jurul anului 2800 i.e.n. Pe insulă a trait, între anii 600-550 î.e.n., filozoful şi gânditorul Pherecydes din Syros, care a scris una dintre primele lucrări de proza din literatura greacă. Deoarece Siros este centrul administrativ al Cicladelor, insula nu este foarte aglomerată cu turişti. Atracţiile turistice sunt micile staţiuni ale insulei, satele pescăreşti şi plajele în numar suficient de mare.

    Mikonos. Insula este renumită în special pentru viaţa de noapte, multe celebrităţi internaţionale vizitează insula în fiecare vară. Pentru turiştii care preferă linistea, mai ales în timpul nopţii, primavara şi toamna sunt perioadele potrivite pentru a veni pe insulă.

    Delos (Dilos). Insula se afla la 2 km de insula Mikonos. Este o insulă aridă şi nelocuită. În Grecia antica, înainte cu o mie de ani de mitologia greacă olimpiană, insula Delos era considerată loc sacru. Ionienii au ajuns pe insulă în jurul anului 1000 i.e.n., stabilind aici centrul lor religios închinat zeului Apollo. În prezent, insula Delos poate fi vizitată numai în timpul zilei, nefiind permisă şederea pe timpul nopţii.

    Naxos. Insula are plaje excelente, dintre care multe sunt pustii. În anul 500 î.e.n., Herodot descria Naxos ca fiind cea mai prosperă dintre insulele Greciei. Şi în prezent, insula este cea mai fertilă dintre Insulele Ciclade. Având resurse de apa suficiente, agricultura este una dintre activităţile cele importante economic. Insula mai este cunoscută în Grecia pentru recoltele de cartofi. Legenda spune ca Tezeu a abandonat-o pe prinţesa Ariadne a Cretei pe aceasta insulă, dupa ce ea l-a ajutat să omoare minotaurul şi sa scape din Labirint.

    Paros. Insula este cunoscută pentru marmura de foarte bună calitate. În Antichitate, în toata Grecia sculpturile erau realizate din marmură din Paros. Celebrele statui, Afrodita sau Venus din Milo, (aprox. 200 i.e.n.) şi Nike (Victoria) Înaripată din Samotrake (aprox. 200 i.e.n.), sunt realizate din marmură din Paros. Aceste statui se pot vedea la Muzeul Luvru.

    Milos. Pe 8 aprilie 1820, pe această insulă, a fost descoperită faimoasa statuie Afrodita sau Venus din Milo. Alte sculpturi celebre decoperite pe insulă mai sunt statuile zeităților grecești Asclepius (aflată la British Museum) și Poseidon.

    Ios. Se presupune că pe aceasta insulă este înmormântat Homer. Alte surse indică că mama lui Homer era din Ios, şi că poetul legendar s-ar fi întors pentru a muri pe insulă. Mormântul lui Homer, de fapt piatra pe care se presupune că a fost cândva mormântul său, se afla în oraşelul Plakotos.

    Amorgos. Este o insula muntoasă, unde s-a păstrat foarte bine modul de viaţa grecesc. Cele mai multe plaje ale insulei nu sunt accesibile. Una dintre puţinele plaje cu nisip este Ormos Aigialis. Insula a fost locuită încă din jurul anului 3300 i.e.n., fiind un centru important al civilizaţiei cicladice. In anul 1988, în insula Amorgos s-a realizat filmul The Big Blue al regizorului Luc Besson.

    Santorini (Thira). Este o insulă unică şi foarte spectaculoasă, fiind formată din resturile unui crater vulcanic. În anul 1625 i.e.n. erupţia vulcanului a distrus vechea insulă. In urma erupţiei, s-a format noua insulă Santorini.

    Dodecanezele

    Grupul Insulelor Dodecaneze se află situat între coasta Turciei şi grupul Insulelor Ciclade. Cu toate că Dodecanezele (Dodekanissa) înseamnă 12 insule, în realitate sunt mult mai multe: 14 insule mari, trei mai mici şi alte zeci de insule nelocuite.

    Fiind grupul cel mai sudic, dodecanezele sunt foarte căutate pentru clima lor foarte caldă din timpul verii.


    Principalele insule din grupul Dodecanezelor:

    Rhodos (Rodos). Este capitala şi cea mai mare insulă din grupul Dodecanezelor. În fiecare an, aproape un milion de turişti vizitează insula. Atracţiile insulei sunt clima blândă cu zile însorite, plajele foarte frumoase, ruine antice şi medievale, şi o viaţă de noapte intensă. Una din atracţiile insulei este Valea Fluturilor, unde pe timpul verii trăiesc milioane de molii-tigru, atrase de arborii de storax.

    Kastellorizo. Se află la numai 3 km de coasta Turciei. Pe aceasta insulă se poate vizita o grotă marină foarte spectaculoasă. Are o populatie de numai 492 de locuitori. Insula este faimoasa pentru tradiţiile locuitorilor săi.

    Patmos. Pe insula Patmos, în anul 95 e.n., a ajuns Sfântul Ioan Evanghelistul. Aici, într-o peşteră, Sfântul Ioan a avut viziunea care este descrisă în Cartea Apocalipsei. Peştera poate fi vizitată şi astăzi, şi se află în interiorul Bisericii Agia Anna, ridicată în anul 1090.

    Kalimnos. Este cunoscută ca insula pescuitorilor de bureţi, care are o tradiţie încă din antichitate. Mai este faimoasa pentru recoltele de citrice.

    Kos. Dupa Rhodos, este a doua insulă ca mărime din grupul Dodecanezelor. Medicul antichităţii, Hippocrate (460-357 î.e.n) s-a născut în Kos. În apropierea oraşului Kos, se află vestigiile complexului antic Asclepio, construit în secolul al 4-lea î.e.n. În antichitate, acest complex era un centru de sănătate, fiind dedicat lui Asclepios, zeul vindecării.

    Astipalea. Pe această insulă se poate vizita peştera Drakospilia. Accesul la peşteră se poate face doar cu barca. Arheologii au descoperit pe insulă textul tratatului încheiat în anul 105 î.e.n., dintre Astipalea şi Roma. Principala caracteristică a acestui tratat este asumarea oficială a egalităţii complete între Roma și Astipalea.

    Symi. Este o insulă mică şi prietenoasă, care are unul dintre cele mai frumoase porturi din Grecia. Insula este foarte căutată de turiştii străini, în special de turiştii britanici şi italieni. Mulţi străini s-au stabilit în cele din urmă pe insulă.

    Karpathos. Este una dintre cele mai tradiţionaliste insule. Pe insula Karpathos a trăit familia actorului Telly Savalas (1924-1994). Insula este unul dintre cele mai calde locuri din Grecia, având o temperatura medie anuala de 20,1°C.

    Halki (Chalki). Este o mică insulă cu o populaţie de 478 de locuitori. Deoarece insula nu are resurse de apă, apa din precipitaţii este colectată în rezervoare mari. Apa potabila este adusă din insula Rhodos.

    Nissiros. Este o mică insulă vulcanică. Craterul vulcanic, care emana vapori de sulf şi căldură, este atracţia principală a insulei.

    Pserimos. Este o mică insulă liniştită, care pe timpul verii are în jur de o sută de locuitori. În general, turiştii ajung pe insulă venind din insulele Kos si Kalimnos în excursii de o zi.

    Tilos (Telos). Deoarece se află la o distanţă mai mare de Rhodos, circa două ore de mers cu hydrofoilul, turiştii ajung mai rar pe această insulă. Este o insulă foarte liniştită, unde turiştii se pot bucura de plăcerile simple ale vacanţelor.

    Corfu şi Insulele Ionice

    Gupul Insulelor Ionice se află situat în partea de vest a Greciei, în Marea Ionică. Aceste insule au fost refugiu de vacanţa înca perioada romanilor. Au un litoral cu o adâncime mica, foarte limpede. Datorită fundului calcaros, de culoare alb strălucitor, marea capată culori extraordinare.

    Comparativ cu insulele din Marea Egee, care sunt uscate şi cu o clima foarte caldă, Insulele Ionice au o vegetaţie abundentă, cu intinse plantaţii de măslini, podgorii şi livezi de citrice.


    Principalele insule din grupul Insulelor Ionice:

    Corfu. Insula se află aproape de coasta albaneză, de care este despărțită printr-o o strâmtoare cu o lățime de 3 până la 25 de km. Este o foarte populară destinaţie turistică. Oraşul Corfu, capitala insulei, a căpătat de-a lungul timpului influenţe franceze, veneţiene şi britanice. Acum 40000 de ani insula era legată de continent şi era locuită.

    Paxi (Paxos, Paxoi). Sunt un mic grup de insule, cele mai importante fiind Paxos şi Antipaxos. Insulele sunt renumite pentru vinul şi pentru plajele lor, acestea fiind considerate printre cele mai bune din Marea Ionică. Vara sunt puţine locuri de cazare pe aceste insule.

    Lefkada (Lefkas). Insula a fost locuită înca din anul 8000 î.e.n. Până în secolul al 6-lea î.e.n., insula a făcut parte din continent. Pentru uşurarea traficului maritim, locuitorii din Corint au săpat un canal lat de 20 m astfel încât navele să circule mai uşor de-a lungul coastei. Canalul mai există şi astăzi, fiind traversat de un pod mobil care se ridică pentru a permite trecerea navelor.

    Din Lefkada, este uşor de călătorit cu masina în partea de vest a Greciei continentale, dar şi în celelalte insule ionice. Există curse de feribot către Itaca şi Kefalonia, cu legaturi către Zakinthos.

    Itaca (Ithaki). Insula Itaca este exact ca în Odiseea lui Homer: îngustă şi stâncoasă, cu o coastă neregulată. Itaca este patria lui Ulise (regele Odiseu), care după Războiul Troian, rătăceşte timp de zece ani înfruntând diferite pericole pentru a ajunge acasă, la palatul lui din insula Itaca.

    Kefalonia. Este cea mai mare dintre Insulele Ionice. Este foarte variată, cu munţi, castele, mănăstiri, şi plaje pitoresti. Kefalonia este decorul acţiunii romanului scris de Louis de Bernieres, Mandolina căpitanului Corelli, apărut în anul 1994. Dupa acest roman, s-a realizat în anul 2001, filmul cu acelaşi nume.

    Zakinthos (Zante). Insula se află la sud de Kefalonia. Atracţia insulei o constituie plajele minunate, cu faleze spectaculoase şi ape albastre şi limpezi. Plaja Epavei este una dintre atracţiile insulei. Pe aceasta insulă cuibăreşte ţestoasa-verde-de-mare (Caretta caretta).

    De reţinut

    • Insulele Rhodos, Kos, Mikonos şi Ios sunt axate pe discoteci şi pot fi nepotrivite pentru turiştii care preferă liniştea.

    • În extrasezon, insulele mici sunt aproape pustii, având hotelurile şi restaurantele închise.

    • Imaginea cu casele albe, tipică insulelor greceşti, este de obicei realizată în Insulele Dodecaneze sau Ciclade.

    • Pe insule, la ţara, este de preferat dopio krasi, vinul de ţara. Este de culoare roşu stins, cu gust fructat, puternic.

    Imagini din Insulele Greciei



    Insula Kastellorizo. Grecia.



    Vechiul port din Hora, Mykonos. Grecia.



    Mica Veneţie, insula Mykonos. Grecia.



    Vathy, capitala insulei Samos. Grecia.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Santorini este considerată destinaţia turistică numărul unu a Greciei, atracția principală fiind peisajul unic datorat craterului vulcanic acoperit de apa mării, înconjurat de stânci înalte și abrupte pe care se află oraşe cu case albe cu o arhitectură aparte.
    Tassos este cea mai nordică insulă a Greciei, dar şi cea mai apropiată de România. Acest lucru o face o destinaţie turistică foarte populară pentru români.
    Zakinthos este o îndrăgită destinaţie turistică, renumită pentru plajele minunate, falezele spectaculoase, apele albastre şi limpezi, fiind cunoscută ca fiind principala zonă din Mediterana unde cuibăreşte ţestoasa-verde-de mare.