Lumea întreagă la un click distanță
    Destinaţii / Spania

    Ibiza, Spania

    GH. MĂNOIU

    Ibiza este o insulă din Marea Mediterană care, alături de Mallorca, Menorca, Formentera şi mai multe insule mai mici, formează arhipelagul şi comunitatea autonomă a Insulelor Baleare din Spania.



    Plajă în Ibiza.


    În catalană, limba oficială, insula se numeşte Eivissa. Are o suprafaţă de 572 kilometri pătraţi şi o populaţie de aproape 134000 locuitori. Distanţele maxime ale insulei sunt 41 km de la nord la sud şi 15 kmi de la est la vest, iar înălţimea maximă este Sa Talaia, de 475 metri, situat în municipiul San José.

    Insula Ibiza conservă vestigii arheologice feniciene şi punice, fiind o enclavă comercială importantă. Arhipelagul este ocupat pe rând de romani, vandali, bizantini şi arabi. Cucerit de Jaime I de Aragon, ajunge la Arhiducele Carol de Austria, viitorul Carol VI al Sfântului Imperiu Romano-German, apoi revine Spaniei.

    Ibiza a fost un punct de reper în anii '60 şi '70 pentru mişcarea hippie şi pentru mulţi artişti. A fost vizitată de Pink Floyd, care a dedicat o melodie unui bar renumit de pe insulă în albumul More.

    Insula este foarte renumită în întreaga lume pentru golfurile şi plajele frumoase, pentru calitatea apei, precum şi pentru petrecerile şi cluburile de noapte, care atrag mulţi turişti.

    85,64 km pătraţi din suprafaţa insului fac parte din patrimoniul cultural mondial numit "Ibiza, Biodiversitate şi Cultură", declarat astfel de UNESCO în 1999.

    Cum ajung la Ibiza

    Cu vaporul. Insula este legată de Spania prin linii de feribot din Barcelona, Valencia, Dénia şi Palma de Mallorca. Tot aici ajung multe vase de linie în cele trei porturi principale, Ibiza, Santa Eulària şi Sant Antoni.

    Cu avionul. Insula este deservită de Ibiza International Airport, situat la 7,5 km de oraşul Ibiza. Aici ajung aeronave low cost din multe oraşe mari ale Europei.

    Ibiza este situată la 79 km de peninsula Iberică, în faţa localităţii Denia, la 80 km sud-est de insula Mallorca şi la 3 km nord faţă de insula Formentera. Coordonate: 38° 98′ Nord, 1° 43′ Est

    Ce se poate vizita

    Plajele. În apropierea oraşului Ibiza sunt plajele lungi, Playa d’en Bossa şi Talamanca. Aici se află parcul acvatic Aguamar, precum şi discotecile Space şi Bora Bora.

    Sant Antonio, a doua staţiune a insulei, are plajele Bahia de Portmany şi golfurile Bassa, Carbos, Moli.

    În San Jose, sunt plajele Cavallet, Las Salinas, Codolar, Cubells şi Tarida, Codolar, Jondal, Conta, Bassa, d'Hort, Vadella, Bol Nou, Es Xarcu şi Port d'es Torrent.

    Figueretes are o plajă mai mică. Santa Eularia este un alt centru turistic important cu mai multe plaje. Es Cana, are o frumoasă plajă de nisip şi un mic port pentru vasele de pescuit.

    Parcul natural Ses Salines. Are 2838 hectare ce cuprind salinele vechi din Ibiza şi Formentera şi 13000 hectare de spaţiu marin între cele două insule.

    Cova de Can Marca, în Puerto de San Miguel, are cele mai mari peşteri naturale din Ibiza, la 10-12 metri deasupra nivelului mării.

    Muzeul Etnologic Can Ros în Santa Eulalia, creat în 1994.

    Muzeul de Artă Contemporană pe pereţii Dalt Vila.

    Catedrala Nuestra Señora de las Nieves.

    Necropola punică Puig des Molins.

    Monumentul Joaquin Vara de Rey.

    Clima

    Ibiza este caracterizată de un climat mediteranean, uscat și însorit, cu veri calde si ierni (octombrie - martie) cu 6 ore de soare pe zi. Temperatura medie a lunii iulie este între 20°C și 30°C.

    Mediile lunare iarna sunt cuprinse între 8°C si 15°C. Vezi Vremea în Ibiza.

    Vânturile africane calde explică uscăciunea aerului. Dimineţile pot fi reci în perioadele cu vreme rea.

    Transportul intern

    Pe insulă se poate merge cu autobuzul, se pot închiria maşini sau se poate lua un taxi. Trebuie atenţie, localnicii conducând destul de neglijent, iar în lunile de vară, turiştii aflaţi sub influenţa alcoolului sunt de asemenea o problemă. Drumurile noi sunt slab marcate şi periculoase.

    Taxiul costă 20-30 euro pentru a călători între oraşe, iar oraşele sunt destul de mici şi pot fi parcurse pe jos.

    Activităţi

    • Se poate vizita insula Es Vedra de lângă coasta vestică, partea veche a oraşului Ibiza.

    • Se poate lua o barcă până în insula vecină Formentera.

    • Es Canar Hippy Market, faimoasa piaţă hippy se ţine în zilele de miercuri pe coasta de est a insulei. O altă piaţă, Las Dalias Hippie Market se ţine sâmbăta în San Carlos.

    Ibiza în imagini


    Ses Salines.



    Costa de Portinatx.



    Apus de soare în Port des Torrent.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Madridul este cunoscut pentru patrimoniul sau cultural si artistic, mancarea foarte buna si viata de noapte foarte animata. A fost construit pe ruinele fortului maur Magerit, la altitudinea de 650 m, fiind capitala europeană situată la cea mai mare altitudine.
    Almería este renumită pentru plajele sale superbe, majoritatea complet nealterate. Întinderi spectaculoase de nisip se găsesc în Parcul Natural Cabo de Gata, unde coasta marină îmbină într-un mod uimitor aceste plaje cu terenul împânzit cu cactuși, dune și munți.
    Mica localitate Ronda este o atracţie turistică aparte, un orăşel pitoresc de tradiţie maură, situat într-un cadru natural spectaculos, cel mai cunoscut dintre satele albe.
    Competa este o localitate in sudul Spaniei, apartinand provinciei Malaga, una dintre cele opt provincii din comunitatea autonoma Andaluzia. Localitatea este cunoscuta ca perla regiunii Axarquia si face parte din grupul Satele Albe (Pueblos Blancos) din Andaluzia.
    Valencia este al treilea oraş ca mărime din Spania. Aici s-au născut Papa Alexandru VI, Papa Callixtus III, regele Alfonso III, regele James II de Aragon, scriitorul Vicente Blasco Ibáñez, arhitectul Santiago Calatrava şi compozitorul Joaquin Rodrigo.
    Situată in Marea Mediterană, Mallorca, sau Majorca, este cea mai mare insulă din Arhipelagul Baleare, o regiune autonomă a Spaniei. Este o destinaţie de vacanță extrem de populară.