Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Fortăreaţa Suomenlinna, Finlanda

    GH. MĂNOIU

    Suomenlinna, numită şi Viapori sau Sveaborg, este una dintre cele mai mari cetăţi din lume, construită pe şase insule, Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Korsholm, Pikku-Korsholm, Länsi-Korsholm şi Långören. Astăzi face parte din oraşul Helsinki, capitala Finlandei.



    Suomenlinna, vedere aeriană.


    Iniţial numită Sveaborg, Cetatea din Svea, sau Viapori, cum îi spun vorbitorii de limbă finlandeză, a fost redenumită Suomenlinna, Castelul din Finlanda, în 1918.

    Construcţia a început în 1748 la intrarea în portul Helsinki, ca protecţie împotriva expansionismului rusesc, pe vremea când Finlanda era parte a regatului suedez. Cetatea s-a predat însă Rusiei în 1808, deschizând calea pentru ocuparea Finlandei de către forţele ruseşti în 1809.

    Cedată de Suedia, Finlanda devine Marele Ducat al Finlandei, autonom în cadrul Imperiului Rus. Începe o fortificare şi înarmare susţinută a cetăţii, mai ales în timpul Războiului Crimeii. A fost preluată în administrare civilă în 1973.

    Fortăreaţa Suomenlinna, monument unic de arhitectură militară, a devenit UNESCO World Heritage în 1991.

    Cum ajung la Suomenlinna

    Feriboturile operează regulat din Market Square, de la primele ore ale dimineţii până la ora 2 noaptea. Sunt două linii de feribot: Kauppatori - Suomenlinna şi Katajanokka - Suomenlinna. Cursa durează 15 minute.

    În timpul verii, din mai până în septembrie, JT-Line operează un autobuz pe apă. Autobuzul pleacă din zona Kolera-allas, lângă Esplanadi Park.

    Adresa fortăreţei Suomenlinna şi coordonatele GPS

    Adresa: Centrul pentru vizitatori se află la Suomenlinna C 74, Helsinki, Finlanda
    Coordonate: 60° 08′ Nord, 24° 59′ Est

    Ce se poate vizita la Suomenlinna

    Suomenlinna este acum una dintre atracţiile turistice cele mai cunoscute din Helsinki, precum şi un loc de picnic foarte popular pentru locuitorii oraşului. Are muzee, galerii, restaurante şi cafenele, mai multe parcuri, plaje şi zone naturale şi tot aici se află şi ultimul submarin finlandez, Vesikko.

    Fortăreaţa. Este formată din şase cetăţi pe cele şase insule. Bastioane, şanţuri cu apă, platforme de artilerie, coridoare boltite, caponiere prin pereţi, galerii de apărare, beciuri pentru muniţie, baterii de tunuri din diverse perioade, o adevarată minune pentru cei pasionaţi de arme şi fortificaţii.

    Vesikko. Este un submarin de 250 tone. A fost lansat pe 10 mai 1933 în docurile din Turku şi a ieşit din serviciu în 1946. Acum este un vas-muzeu.

    Muzeele. Sunt şase muzee în Suomenlinna. De amintit Suomenlinna Museum, Military Museum, Customs Museum, Toy Museum. Pe timpul verii, între 1 iunie - 31 august, se poate cumpăra un bilet valabil pentru toate muzeele.

    Biserica. A fost ridicată în 1854 pentru trupele ruse staţionate aici.

    Programul de vizitare

    Centrul pentru vizitatori este deschis între 10:00 şi 16:00, iar în perioada mai şi septembrie până la ora 18:00. Muzeele sunt deschise zilnic între 10:30 şi 16:30. Iarna au un program mai scurt.

    Suomenlinna în imagini


    Suomenlinna.



    Suomenlinna, insula Kustaanmiekka.



    Suomenlinna Museum.



    Suomenlinna, biserica.



    Suomenlinna, fortificaţii.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Fantana arteziana Trevi este unul dintre cele mai aglomerate locuri turistice din Roma. Este considerata cea mai frumoasa fantana a Romei. A fost construita intre anii 1732-1762 pentru Papa Clement al XII-lea, avand la baza proiectul lui Nicola Salvi inspirat dupa Arcul lui Constantin.
    Big Ben, un simbol al Marii Britanii, este turnul de la capătul de nord al Palatului Westminster din Londra, ce găzduieşte Camerele Parlamentului. Numele său vine de la porecla dată clopotului cel mare.
    Cetatea-biserica medievala Prejmer este considerata cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei. Biserica este mentionata documentar inca din anul 1240.
    Parcul Herăstrău are o suprafata de 187 ha si este situat în partea de nord a orașului București. A fost construit în 1936 pe malurile lacului cu acelaşi nume. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală.
    Castelul Corvinilor este o cetate medievala impresionanta, avand o infatisare considerata a fi una dintre cele mai infricosatoare din lume.
    Satul Medelic este situat la 50 km de orasul Buzau. Zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile cu apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti muntii. Pe platoul Medelic inca se mai pot vedea ruinele fundatie palatului care ar fi urmat sa fie construit de Regina Elisabeta a Romaniei.