Atracții turistice |
Fortăreaţa Petrovaradin, Serbia
Fortăreaţa Petrovaradin, Gibraltarul Dunării, se află în Novi Sad, Serbia, pe malul drept al Dunării. Este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate bastioane de artilerie din această parte a Europei. Cetatea a fost pusă sub protecţie națională în 1948, iar în 1991 a fost proclamată parte a patrimoniului cultural.
Zona a fost locuită continuu încă din Paleolitic, artefactele descoperite fiind datate din anii 19000 - 15000 î.e.n. De asemenea, aici au construit romanii cetatea Cusum, o parte a frontierelor fortificate (Limes) de-a lungul Dunării.
În 1235 regele Bela IV al Ungariei a adus aici un grup de călugări din Franţa, care au construit o mănăstire pe ruinele cetăţii romane.
Cetatea a căzut în mâinile turcilor în 1526, după un asediu de două săptămâni. Armata austriacă a recapturat Petrovaradin în timpul războiului turc din 1687.
Austriecii încep să dărâme vechea cetate şi să construiască noi fortificaţii după standardele epocii. Se construieşte şi un sistem de tuneluri ce se întinde pe o lungime de 16 km.
Bătălia de la Petrovaradin din 5 august 1716 aduce victoria armatei austriece şi înseamnă sfârşitul ameninţării turce în Europa Centrală. După Primul Război Mondial, Petrovaradin este cedată Regatului sârbilor, croaţilor şi slovenilor, cunoscut mai târziu ca Iugoslavia.
Cum ajung la fortăreaţa Petrovaradin
• Cu trenul. De la Belgrad se fac două ore pană la Novi Sad.
Adresa : 4 Petrovaradin Fortress, 21000 Novi Sad, Serbia, tel. +381 21 6432055, Coordonate: 45° 15′ Nord, 19° 51′ Est
Ce se poate vizita
• Fortăreaţa. Este formată din Cetatea de Sus şi Cetatea de Jos. Cetatea de Sus cuprinde o reţea de pasaje subterane şi galerii în lungime totală de 16 km. Cetatea de Jos - Wasserstadt - cuprinde reşedinţele ofiţerilor, clădirile guvernamentale ale oraşului, spitalul, vechiul arsenal, barăci şi alte clădiri publice. Dincolo de Cetate se află Biserica parohială catolică Sf Gheorghe, în timp ce Biserica Ortodoxă este în oraş. Poarta dinspre apă este astăzi în ruine. Amplasată în ziduri, este Poarta Belgrad.
• Turnul cu ceas. Este un semn distinctiv al fortăreţei şi oraşului Novi Sad. Diametrul cercurilor ceasului pe toate cele patru laturi ale turnului baroc este mai mare de doi metri, iar numerele sunt scrise în cifre romane. Limba mică arată minutele, iar limba mare arată orele. Acesta a fost creat în aşa fel încât pescarii de pe Dunăre se poată vedea ceasul de la distanţă.
• Muzeul găzduit in clădirea vechiului arsenal.
Programul de vizitare
Intre orele 9-17, de marţi până duminică.
Taxa de intrare
Pentru fortăreaţă: adulţi 100 dinari, copii 50 dinari (un dinar este aproximativ 0,036 lei. Pentru tuneluri: adulţi 200 dinari, copii 100 dinari.
Evenimente
• Exit este un festival anual de muzică, unul dintre cele mai mari din Europa. Are loc in prima săptămână a lunii iulie şi durează patru zile.
• Baby Exit are loc la sfârşitul lunii mai. Este un festival al copiilor, cu dans, joc şi cântec.
• Tamburica Fest este un festival dedicat instrumentelor muzicale tradiţionale şi are loc în iunie.
• Cultural Time Machine are loc în octombrie, este un festival anual de promovare turistică.
• Tunnels of Light are loc în ajunul Anului Nou şi este un eveniment de caritate care are loc în catacombele de sub cetate.
• Wine Labyrinth în noiembrie, un eveniment centrat pe degustare de vinuri şi promovarea regiunii viticole.
• Night of Museums în mai.
Fortăreaţa Petrovaradin în imagini