Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Fortareata Hohensalzburg, Salzburg

    BOGDAN FLORIN PAUL

    Fortareata (Festung Hohensalzburg) este cea mai importanta atractie turistica a orasului Salzburg, alaturi de casa unde s-a nascut Mozart.

    Situata pe o colina care domina orasul vechi, este una dintre cele mai mari fortarete din Europa (are o suprafata totala de 14,000 metri patrati). Ofera o priveliste de ansamblu asupra Salzburg-ului si imprejurimilor sale.


    Fortareata vazuta de pe terasa. Foto: Bogdan Florin Paul / infoland.ro



    Terasa fortaretei. Foto: Bogdan Florin Paul / infoland.ro

    Istoria fortaretei

    Fortareata a fost construita in 1077 de catre arhiepiscopul Gebhard, supus al papei, in urma unei controverse intre imparat si papa privind dreptul de a numi episcopul. Fortificatiile au fost ulterior extinse de Konrad I (1160 - 1147) si apoi de arhiepiscopul Leonhard von Keutschach (1495-1519).

    In lunga sa istorie, Fortareata Hohensalzburg nu a fost niciodata cucerita de trupe inamice. A servit atat ca rezidenta temporara pentru arhiepiscopii Salzburgului cat si ca inchisoare.

    Arhiepiscopul Wolf Dietrich a fost tinut prizonier aici cinci ani de catre nepotul si succesorul sau Markus Sittikus, pana la moartea sa in 1617.

    Funicularul functioneaza din 1892.

    Preturile biletelor de intrare

    Preturile de intrare in fortareata sunt diferite in functie de modul de acces: cu funicularul sau pe jos. Cu funicularul este mai lejer si dureaza mai putin (pe jos faceti cam o jumatate de ora) dar costa cu doi-trei euro mai mult.

    Acces cu funicularul:

    Adulti: 10.50 euro
    Copii (6-14 ani): 6 euro
    Familie: 24.30 euro

    Acces per pedes:

    Adulti: 7.40 euro
    Copii (6-14 ani): 4.20 euro
    Familie: 16.90 euro


    Funicularul cu care se urca in fortareata. Foto: Bogdan Florin Paul / infoland.ro

    Ce e de văzut în interiorul fortăreţei

    In interiorul fortaretei sunt mai multe muzee, printre care muzeul instrumentelor de tortura, al marionetelor, o sala de armuri si arme medievale, muzeul regimentului Rainer si al razboilui tirolez, diverse sali de consiliu ale arhiepiscopilor care au stapanit fortareata, etc.

    Sunt disponibile ghiduri in mai multe limbi (engleza, franceza, italiana, etc. - nu si in limba romana).

    De asemenea aici mai puteti gasi un magazin de suveniruri, un centru de informare turistica, un stand de tir cu arbaleta si un restaurant.

    Galerie foto


    Curtea interioara. Foto: Bogdan Florin Paul / infoland.ro



    Sala aurita. Foto: Bogdan Florin Paul / infoland.ro



    Planul traseului turistic prin fortareata. Foto: Bogdan Florin Paul / infoland.ro




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Burgtheater din Viena este al doilea teatru ca vechime din Europa, dupa 'Comedie Francaise'. In fiecare sezon, impreuna cu teatrele afiliate, Akademietheater, Kasino si Vestibul, are aproape 400000 de spectatori in aproape 800 de reprezentatii.
    Templul lui Poseidon a fost construit in anul 444 i.e.n pe ruinele unei constructii mai vechi, din anul 490 i.e.n., fiind dedicat cultului zeului marii, Poseidon. Este realizat din marmura gri extrasa din cariera Agrileza aflata la cativa kilometri departare.
    Centrul Vechi, sau Centrul Istoric, reprezintă un reper important pe harta Bucureştiului. Obiectivele turistice, terasele şi localurile amplasate aici fac deliciul turiştilor români şi străini deopotrivă. În Centrul Vechi, istoria invită la un moment de relaxare şi de meditaţie.
    Rathaus (Primaria Vienei) se afla in Districtul 1 (Orasul Vechi) al Vienei. Cladirea a fost construita intre anii 1872-1873 dupa planurile arhitectului Friedrich von Schmidt. Este construita in stil gotic, cu multe turnuri si turnulete, cu o fatada bogat decorata. Are 152 m lungime si 127 m latime, 1575 camere si 2065 ferestre. A costat aproximativ 14 milioane guldeni.
    In 1814 Napoléon Bonaparte a fost exilat pe insula Elba, nu departe de Corsica, locul său natal. După mai puţin de un an, cu intenţia de a-l detrona pe Ludovic al XVIII-lea, a debarcat în apropiere de Cannes, începînd aventura de 100 de zile care urma să se încheie la Waterloo.
    Noul Muzeu Acropole este o constructie moderna, finalizata in anul 2009. Se afla pe locul unei asezari preistorice, care a fost pastrata intacta si care se poate vedea prin imensa podea de sticla de la 10 m inaltime.