Autostrăzi |
Drumuri şi autostrăzi din Slovenia (Slovensko Avtocestno Omrežje)
CATALIN KISLINGER
Datorită poziţiei geografice, la intersecţia marilor drumuri europene, Slovenia este o ţara destul de tranzitată, mai ales de persoanele care doresc să ajungă cu maşina în Italia, Franţa, Austria şi Spania.
În Slovenia starea drumurilor este bună, iar sistemul de autostrăzi foarte dezvoltat, asigurând traversarea ţării pe direcţiile nord-sud şi est-vest.
Drumurile din Slovenia se pot împărţi în trei categorii, fiecare categorie având o viteză maximă admisă.
• Autostrăzile (Avtoceste, singular: Avtocesta), au trei benzi de circulaţie (inclusiv banda de urgenţă) pe sens, iar viteza maximă admisă este de 130 km/h. Principalele autostrăzi sunt marcate cu litera A însoţită de o cifră. Semnele de circulaţie pentru autostrăzile din Sovenia sunt de culoare verde. Circulaţia pe aceste autostrăzi este taxată.
• Drumurile exprese, sau semi-autostrazile (Hitra cesta), sunt la fel ca autostrăzile, dar nu au benzi de urgenţă şi au o viteză maximă admisă de 100 km/h. Ele sunt marcate cu litera H însoţită de o cifră. Semnele de circulaţie pentru drumurile exprese din Sovenia sunt de culoare albastră. Circulaţia pe drumurile exprese nu este taxată.
• Drumurile regionale, sunt drumurile standard dintre oraşe. Ele au două benzi pe sens, iar viteza maximă admisă este de 90 km/h.
Autostrăzile din Slovenia
A1. (E57/E59/E61/E70) Slovenika
Traseu: Šentilj (graniţă Austria) - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Razdrto (H4) - Divača (A3) - Srmin (portul Koper)
Lungimea: 245,3 km
A2. (E61/E70) Ilirika
Traseu: Karavanke Tunnel (graniţă Austria) - Jesenice - Kranj - Ljubljana (A1) - Novo Mesto - Brežice - Obrežje (graniţă Croaţia)
Lungimea: 171,4 km
A3. (E61/E70) Kras Avtocesta
Traseu: Gabrk/Divača (A1) - Sežana - Fernetiči (graniţă Italia)
Lungimea: 12,2 km
A4. (E59/E57) Podravski krak sau Pyhrn Avtocesta)
Traseu: Slivnica/Maribor - Hajdina/Ptuj - Draženci - Gruškovje (graniţă Croaţia). Secţiunea Draženci - Gruškovje (graniţă Croaţia) urmează să fie construită.
Lungimea: 20,7 km
A5. (E57/E59) Pomurski krak
Traseu: Dragučova lângă Maribor (A1) - Murska Sobota - Lendava - Pince (graniţă Ungaria)
Lungimea: 79,5 km
Drumurile exprese din Slovenia
H2. Pesnica (A1) - Maribor-Tezno
H3. Ljubljana - Zadobrova - Koseze
H4. Razdrto (A1) - Ajdovščina - Nova Gorica - Vrtojba (graniţă Italia)
H5. Spodnje Škofije (graniţă Italia) - Srmin (A1) - Koper - Dragonja (graniţă Croaţia)
H6. Koper - Izola - Lucija
H7. Dolga vas - Madžarska
Taxarea pe autostrăzile din Croaţia
Vezi articolul: Taxele de drum şi taxarea pe autostrăzile din Slovenia
Condiţii de călătorie în Slovenia
• Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Slovenia. Intrarea este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate.
• Toţi străinii, inclusiv cetăţenii UE au obligaţia să se înregistreze la poliţia pe raza căreia locuiesc, în termen de 3 zile de la sosirea în Slovenia. Pentru cazul în care se cazează la hotel, acesta se ocupă de înregistrare.
• Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să-şi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Siguranţă şi criminalitate
• Slovenia este considerată o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii. Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
• Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil.
• În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român: Ambasada României din Ljubljana.
• În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 112 - Pompieri si Salvare şi 113 – Poliţie.
• Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Sistemul medical
• Asigurarea medicală este obligatorie în Slovenia. Încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca în călătorie.
Condiţii privind traficul auto
• Pe tot parcursul este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).
• În cazul în care primiţi o amendă şi nu dispuneţi de suma necesară, autorităţile slovene (poliţia si/sau compania slovena care administrează autostrăzile - DARS) au dreptul să vă reţină actele până la plata amenzii. In acest caz, autorităţile eliberează un proces verbal de amendă si un proces verbal de reţinere a tuturor documentelor de identitate ale conducătorului auto şi ale autoturismului.
• În Slovenia autorităţile poliţieneşti pot fi prezente atât în uniformă, cât şi civil cu autoturisme corespunzătoare.
• În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere, există suspiciuni privind provenienţa legală a maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea lui, perioada care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire.
• Parcarea în interiorul localităţilor este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiorul maşinii.
• Limitele de viteză admise
- în localităţi: 50 km/oră
- în afara localităţilor: 90 km/oră
- pe drumuri expres: 100 km/oră
- autostrăzi: 130 km/oră.
Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi intre 60 si 1200 euro şi suspendarea permisului de conducere în cazul în care şoferii au depăşit cu 30 - 50 km/h limita de viteză, în funcţie de categoria drumului.
• Este interzisă folosirea telefonului mobil la volan.
• Pe teritoriul Sloveniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare radar, precum şi a aparatelor antiradar. Amenzile la acest articol sunt cuprinse intre 400-800 euro pentru persoanele fizice.
• În caz de accident notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Slovenia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Telefoane utile în caz de urgenţă:
- Urgenţă (Pompieri şi Salvare): 112 sau 911
- Poliţia: 113
Reglementări vamale
• Nu există controale la graniţele interne, intre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).
• Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 800 bucăţi sau 200 ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 1 kg tutun; 10 litri băuturi alcoolice cu concentraţia mai mare de 22 % sau 20 litri de băutură cu concentraţia mai mica de 22 %.
• Este interzisă scoaterea din Slovenia a obiectelor de artă şi cultură.
Preţul estimativ al carburanţilor în Slovenia:
- Benzina fără plumb 95: 1,279 euro
- Benzina fără plumb 98: 1,286 euro
- Motorina: 1,237 euro