Jurnale de călătorie |
Culorile toamnei în Postăvaru
Întotdeauna alegem o zonă cu pădure în care să mergem după ce se colorează frunzele. Și fiindcă nu am mai fost demult în Postăvaru, am ales să mergem aici, profitând de vremea frumoasă și caldă.
După un drum pe străduțele din Brașov, care ne-a dat emoții că GPS-ul nu a înțeles unde vrem să mergem, am ajuns la Pietrele lui Solomon, unde trebuia să lăsăm mașina.
Ne echipăm, mâncăm ceva, și plecăm pe marcaj bandă galbenă, pe un drum forestier bine întreținut, prin pădure, pe lângă Poiana Ciucaș, spre poiana Drester la 1305 m altitudine. Marcajul taie curbele prin pădure, dar noi fiind doar doi am ținut drumul forestier.
Din poiana Drester, traseul continuă spre Peștera de Lapte, marcaj punct albastru, apoi spre poiana Ruia, unde se află lacul artificial ce alimentează mașinile de făcut zăpadă iarna. Marcajul bandă galbenă continuă spre Poiana Brașov.
Din poiana Ruia urcăm pieptiș spre hotelul și restaurantul Yager Chalet și stația de telegondolă. De aici pe marcaj cruce roșie sau bandă albastră se fac cam 30 minute până pe vârful Postăvaru.
Ultimele 10 minute de traseu presupun urcarea pe o potecă cu un grad de dificultate mai ridicat, se urcă doar pe pietre care alunecă și ai nevoie de încălțări adecvate, dar ai și balustradă de care să te ții.
Vârful Postăvaru are 1799 m, dar de aici se văd Munții Piatra Craiului, Piatra Mică, Făgăraș, Ciucaș, Piatra Mare, Grohotiș, Baiului și Bucegi.
Coborâm spre Poiana Brașov pe cruce roșie sau pe drumul de mașină numit și Drumul Roșu. Atenție la bicicliștii care coboară în viteză. Pista lor este marcată și intrarea pe ea este interzisă prin panouri de avertizare.
De fapt, peste tot în Postăvaru vei întâlni piste pentru biciclete. Trebuie mare atenție, fiindcă bicicletele coboară extrem de repede și nu au cum să te ferească.
Aproape de Poiană găsim și un izvor, de unde ne putem aproviziona cu apă.
În Poiană, din dreptul postului de poliție, facem dreapta și urmăm marcaj bandă roșie spre Pietrele lui Solomon. Se mai numește și Drumul Vechi al Poienii, fiindcă era drumul folosit până să se facă șoseaua auto de acum. Drumul are aproximativ 5 km. Cam o oră de mers prin pădure și suntem la mașină.
Se poate face un traseu și pentru cei care vin în Brașov cu trenul. Se ia din centrul Brașovului, stația Livada Poștei, autobuzul 20 până în Poiana Brașov. La întoarcere se ia de la Pietrele lui Solomon autobuzul 50 până în centrul Brașovului, stația Livada Poștei.
Din Poiana Brașov se poate lua telegondola Postăvarul Expres și în doar 5 minute se ajunge sus pe platou, aproape de Salvamont.
Pentru întoarcerea cu telegondola, de ținut minte că ultima este la ora 16. Un bilet doar coborâre este 35 de lei.
O altă variantă de a ajunge pe Vârful Postăvaru este să faci traseul marcat cu cruce roșie: Poiana Brașov - Prăpastia Lupului - Cabana Postăvaru - Vârful Postăvaru.
Traseul se face în aproximativ 2 ore și jumătate și pornește din dreptul postului de poliție.