Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Cetatea-biserica medievala Prejmer, judeţul Braşov

    CĂTĂLIN KISLINGER


    Intrarea in biserica-cetate Prejmer.


    Cetatea-biserica medievala Prejmer (Biserica Evanghelica si Cetatea Taraneasca din Prejmer) este considerata cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei.

    Biserica evanghelica din Prejmar este mentionata documentar inca din anul 1240, fiind construita de cavalerii teutoni.

    Deoarece localitatea Prejmer (Torteln, Tartlau) era prima localitate care se afla in fata invaziilor otomane venite prin valea si pasul Buzaului, regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor fortificatii de aparare in jurul bisericii evanghelice din Prejmer.

    Locuitorii germani au inceput constructia cetatii fortificate in anul 1427. Cetatea, cladita in forma de cerc in jurul bisericii evanghelice, avea ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioane, porti de fier si poduri mobile.

    Cetatea fortificata a fost terminata in secolul al 16-lea si a servit in principal ca loc de refugiu si aparare pentru populatia din zona in timpul invaziilor.

    Cum ajung

    Se poate ajunge cu masina; localitatea Prejmer se afla la aproximativ 16 km de Brasov, pe DN 10 Brasov-Teliu-Intorsura Buzaului-Nehoiu.

    Adresa: Strada Pietei nr. 2, Prejmer, Judetul Brasov. Cetatea-biserica medievala Prejmer se afla chiar in centrul localitatii Prejmer.

    Coordonate GPS: 45°43′12″ Nord, 25°46′20″ Est

    Programul de vizitare

    • 1 mai – 1 noiembrie

    marti – vineri: 9.00 – 17.00,
    sambata: 9.00 - 15.00,
    duminica si luni: inchis

    • 1 noiembrie – 1 mai

    marti - sambata: 9.00 – 15.00,
    duminica si luni: inchis

    De retinut

    • Cele 275 de chilii ale calugarilor au fost initial camere unde se pastrau proviziile locuitorilor satului, fiecare familie avand propria sa camera.

    • In anul 1999, biserica evanghelica Prejmer a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

    Imagini din cetatea-biserica Prejmer



    Coridorul de la intrare in cetatea Prejmer.



    Planul cetatii Prejmer.



    Interiorul cetatii Prejmer.



    Interiorul cetatii Prejmer.



    Chiliile calugarilor. Cetatea Prejmer, Romania.



    Biserica din cetatea Prejmer.



    Coridorul de legatura. Cetatea Prejmer, Romania.



    Cetatea Prejmer, vedere exterioara. Prejmer, Romania.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Parcul Herăstrău are o suprafata de 187 ha si este situat în partea de nord a orașului București. A fost construit în 1936 pe malurile lacului cu acelaşi nume. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală.
    Castelul Corvinilor este o cetate medievala impresionanta, avand o infatisare considerata a fi una dintre cele mai infricosatoare din lume.
    Satul Medelic este situat la 50 km de orasul Buzau. Zona este cunoscuta pentru muntii de sare, lacurile cu apa dulce din varful acestora si mai ales pentru nenumaratele pesteri ce strabat acesti muntii. Pe platoul Medelic inca se mai pot vedea ruinele fundatie palatului care ar fi urmat sa fie construit de Regina Elisabeta a Romaniei.
    Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman ridicat în cinstea împăratului Traian, între anii 106-109 d.Hr., pentru comemorarea victoriei romanilor asupra dacilor. Construcția este situată lângă comuna Adamclisi, la 60 km de Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele vechiului monument aflat în ruine.
    Muzeul Alberina se afla situat in apropierea palatului Hofburg, in centrul Vienei. Detine in prezent peste 65000 de desene si aproximativ un milion de lucrari de grafica, de la marii maestri din trecut la artistii moderni ai secolului XX: Durer, da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Cezanne, Schiele, Klimt etc.
    Grădina Luxemburg sau "Luco", cum o numesc localnicii, este un parc intins pe 25 hectare aflat in fata Palatului Luxembourg. Parcul cuprinde peste 200 de statui, gradini cu plante, arbori, sculpturi si un bazin cu apa. Este un loc de relaxare atat pentru parizieni cat si pentru turisti veniti din intreaga lume.