Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Cetatea Enisala (Heracleea), Judeţul Tulcea

    CĂTĂLIN KISLINGER


    Cetatea medievală Enisala, Judeţul Tulcea. Foto: Cătălin Kislinger


    Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, impresionând prin peisajul spectaculos care îl oferă asupra zonei lacurilor Razim (Razelm) şi Babadag.

    Ruinele fortăreţei medievale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe culmea unui deal calcaros, numit Dealul Cetăţii.

    Veche asezare încă din antichitate, actuala cetate a fost reconstruită cu scop militar în a doua jumătate a secolului al 14-lea, de către genovezi care erau interesaţi de zona de la Gurile Dunării.

    La vremea aceea, cetatea se afla la malul Mării Negre, lacul Razim luând naştere mai târziu prin formarea cordoanelor de nisip ce separă lacul de mare. După formarea lacului Razim cetatea a fost părasită.

    În funcţie de perioada istorică, cetatea s-a mai numit Heracleea (denumirea grecească), Heraclia, Eracri-Kiipei, Yeni-Sale (denumirea turcească). În prezent se numeşte Enisala, adaptare din cuvintele Yeni Sale, care în limba turcă înseamnă Târg (Sat) Nou.

    Începând cu anul 1347 cetatatea a aprţinut Despotatului Dobrogei, iar între 1397–1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti.

    După cucerirea Dobrogei de către otomani (1419-1420), cetatea a găzduit o garnizoană militară, ultimul comandant otoman al cetăţii fiind Evli Çelebi, menționat în 1651. Ulterior cetatea a fost părăsită şi a căzut în ruine.

    În anul 1741, circa 1600 de familii de lipoveni se stabilesc în localităţile din jurul cetăţii, adăugându-se grecilor, românilor, bulgarilor, tătarilor, turcilor şi cerchezilor care trăiau deja în zonă.

    De reţinut

    Adresa: sat Enisala, com. Sarichioi, jud. Tulcea.

    Acces: E87 Tulcea-Babadag, DJ 223A-Enisala

    Program de vizitare: Marţi – Duminică: 10.00 – 18.00, Luni închis

    Tarife:

    • Taxă vizitare expoziţie : 8 lei/adult; 4 lei/pensionar, preşcolar, elev, student

    • Taxă unică de vizitare Gospodăria ţărănească conservată ”in situ” şi Cetatea Medievală Enisala: 10 lei/adult; 6 lei/pensionar, preşcolar, elev, student

    • Taxă fotografiere profesională: 100 lei/aparat

    • Taxă filmare profesională: 500 lei/aparat

    Cetatea Enisala în imagini



    Cetatea medievală Enisala, Judeţul Tulcea, Foto: Cătălin Kislinger.



    Vedere din cetatea Enisala spre lacul Babadag. Foto: Cătălin Kislinger.



    Interiorul cetaţii medievale Enisala, judeţul Tulcea. În stânga, în fundal, se vede lacul Razim. Foto: Cătălin Kislinger.



    Intrarea principală în cetatea Enisala. În fundal se vede lacul Razim. Foto: Cătălin Kislinger.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cetatea Histria este cea mai veche aşezare urbană din România. Ea fost întemeiată de colonişti greci din Milet ca port la Marea Neagră şi a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani.
    Casa Memorială Kőrösi Csoma este situată în Chiuruş (Kőrösi), judeţul Covasna, satul natal al celebrului lingvist şi orientalist. Tot în sat se află şi un bust al marelui savant, cât si un mic muzeu aflat în incinta caminului cultural din sat.
    Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
    Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.
    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.