Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Centrul naţional de artă şi cultură (CNAC) Georges Pompidou, Paris

    GH. MĂNOIU

    Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.



    Centrul Pompidou, Paris.


    Centrul a fost ideea lui Georges Pompidou, pe când era preşedinte al Franţei, a cărui dorinţă de a stopa declinul scenei artistice şi de a păstra statutul Parisului de loc principal al artei contemporane, a creat în inima Parisului o instituţie culturală originală complet dedicată creaţiei moderne şi contemporane în toate formele sale.

    În 1969 s-a pornit de la ideea de a crea un nou muzeu de artă modernă, căruia i s-a alăturat în 1970 proiectata mare bibliotecă publică. S-au alăturat apoi Centrul de Creaţie Industrială si Institutul de cercetare şi coordonare acustică/muzică.

    Construcţia a început în 1971 şi fost inaugurat pe 31 ianuarie 1977, iar pe 2 februarie a fost deschis publicului.

    Deşi cu o arhitectură controversată, ţevi, scări electrice, pasarele metalice, tot ceea ce este în mod obişnuit ascuns vizitatorilor, aici este la vedere, a câştigat un larg succes la public. Centrul, prevăzut pentru cinci mii de vizitatori pe zi, a trebuit să facă faţă la de cinci ori mai mulţi.

    La sfârşitul anului 1997, centrul şi-a închis uşile pentru renovare în profunzime şi a fost redeschis pe 1 ianuarie 2000. Din 12 mai 2010, oraşul Metz are o sucursală descentralizată a centrului, Centrul Pompidou-Metz.

    Cum ajung la Centrul Georges Pompidou

    Cu metroul staţiile: Rambuteau (linia 11), Hôtel de Ville (liniile 1 şi 11), Châtelet–Les Halles (liniile 1, 4, 7, 11 şi 14)

    RER staţia Châtelet–Les Halles (liniile A, B, D).

    Cu autobuzul liniile 29, 38, 47, 75.

    Cu maşina Există parcare cu plată cu intrare din strada Beaubourg n° 31.

    Intrarea principală este prin Piaţa Georges Pompidou. Intrarea în Biblioteca Publică de Informaţii se face prin strada Renard, opusă intrării principale.

    Adresa: Place Georges Pompidou 75004 Paris
    Coordonate: 48° 51′ Nord, 2° 21′ Est

    Ce se poate vizita

    Muzeul Naţional de Artă Modernă şi Centrul de Creaţie Industrială. Cu o suprafaţă de 18500 metri pătraţi, are expuse permanent 2121 lucrări. Alte 4580 de lucrări sunt depozitate în muzee de provincie şi 223 la Centrul Pompidou-Metz.

    În muzeu există o bibliotecă, o zonă pentru consultarea documentelor multimedia pe colecţii şi două galerii pentru expoziţii temporare. Mai există patru galerii de expoziţii temporare suplimentare, care ocupă în total 5200 metri pătraţi, şi două galerii mari situate la etajul 6 şi mezanin.

    Biblioteca Publică de Informaţii. Are 2200 de locuri întinse pe 10400 metri pătraţi, cu o colecţie de 380000 de documente cu acces liber, o bibliotecă multilinguală şi un club de noapte.

    Biblioteca Kandinsky. Infiinţată în 2002 şi dedicată artei secolului XX, are cu 200000 de lucrări tipărite, pe un spaţiu de 390 metri pătraţi, pentru 76 de cititori.

    Două cinematografe, un auditoriu mare de 384 locuri, o sală mică de conferinţe cu 158 de locuri, spaţii educative pentru tineri de la 2 la 25 de ani, cu o expoziţie temporară şi ateliere artistice.

    O bibliotecă de specialitate (artă, arhitectură, postere, fotografie etc.), precum şi un magazin de design.

    Atelierul Brâncuşi este o reconstrucţie fidelă a atelierului sculptorului lăsat moştenire statului francez în 1956.

    Institutul de cercetare şi coordonare acustică/muzică în piaţa Stravinsky decorată cu o fântână de Jean Tinguely şi Niki de Saint Phalle, include o sală cu volum şi acustică variabile, studiouri şi o bibliotecă media.

    Activităţi în cadrul Centrului Pompidou

    • Festivalul "Hors pistes", pluridisciplinar, în ianuarie

    • Festivalul "Nouveau Festival", pluridisciplinar, în februarie, martie

    • Festivalul internaţional de film documentar "Cinéma du réel", în martie

    • Festivalul "Manifeste", în iunie

    • Festivalul "Videodanse", în octombrie, noiembrie

    • Ciclul "In Vivo", dedicat artelor spectacolului, sub egida MNAM/CCI

    • Ciclul "Link", dedicat, în prezenţa artiştilor, transmiterii artistice între generaţii

    • Ciclul "Face aux œuvres" şi "Un dimanche une œuvre"

    • Ciclul "Cinéastes en correspondance", în cadrul Festivalului Toamnei

    • Ciclul "Prospectif Cinéma", în prezenţa regizorului, lunar, în ultima zi de joi a lunii

    Taxa de intrare

    Biletul pentru muzee şi expoziţii costă pentru adulţi 13 euro, pentru copii 10 euro. Este valabil întreaga zi, pentru o singură intrare, în toate spaţiile expoziţionale, pentru muzeu şi pentru Vue de Paris.

    Accesul este gratuit în prima duminică din lună pentru muzeu, Vue de Paris şi Galerie des enfants.

    Programul de vizitare

    Centrul Pompidou este deschis în fiecare zi între orele 11:00 şi 22:00. Casa se închide la ora 20:00.

    Muzeul Naţional de Artă Modernă şi expoziţiile temporare: între orele 11:00 şi 21:00, în fiecare zi, cu excepţia zilei de marţi şi a celei de 1 mai. În fiecare joi, programul este până la ora 23:00, pentru expoziţii în galeriile 1 şi 2, nivelul 6.

    Atelierul Brâncuşi: între orele 14:00 şi 18:00, în fiecare zi, cu excepţia zilei de marţi şi a celei de 1 mai.

    Galerie des enfants: în perioadele de programare, între orele 14:00 şi 18:00, în fiecare zi, cu excepţia zilei de marţi şi a celei de 1 mai.

    Studio 13/16: miercuri, sâmbătă şi duminică, orele 14:00-18:00. În timpul vacanţelor şcolare în fiecare zi, cu excepţia zilei de marţi şi a celei de 1 mai.

    Biblioteca Publică de Informaţii: orele 12:00–22:00 în timpul săptămânii, cu excepţia zilei de marţi şi a celei de 1 mai. sâmbăta, duminica şi sărbătorile legale, orele 11:00-22:00.

    Biblioteca Kandinsky: accesul permis pentru abonaţi şi / sau cu acreditare.
    Sala de tipărituri: orele 11:00-17:30 în zilele de luni, miercuri, joi şi vineri.
    Arhiva: orele 13:00-17:30 în zilele de luni, miercuri, joi şi vineri.

    Închis în zilele de sărbătoare, între Crăciun şi ziua de Anul Nou şi în luna august.

    Centrul Georges-Pompidou în imagini


    Centrul Pompidou.



    Centrul Pompidou, galeria 1.



    Lift în Centrul Pompidou din Paris.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
    Casa Memorială Kőrösi Csoma este situată în Chiuruş (Kőrösi), judeţul Covasna, satul natal al celebrului lingvist şi orientalist. Tot în sat se află şi un bust al marelui savant, cât si un mic muzeu aflat în incinta caminului cultural din sat.
    Cetatea Histria este cea mai veche aşezare urbană din România. Ea fost întemeiată de colonişti greci din Milet ca port la Marea Neagră şi a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani.
    Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, impresionând prin peisajul spectaculos care îl oferă asupra zonei lacurilor Razim şi Babadag. Ruinele fortăreţei medievale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe culmea unui deal calcaros, numit Dealul Cetăţii.
    Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.
    Istoria insulei Snagovului este strans legată de istoria Ţarii Româneşti. Se presupune ca voievodul Vlad Tepes este îngropat undeva pe insula.