Atracții turistice / Ce se poate vizita |
Ce se poate vizita în Sicilia, Italia
CĂTĂLIN KISLINGER
Obiectivele turistice din Sicilia sunt răspândite pe tot cuprinsul insulei. Ele se pot vedea fie printr-un circuit complet de cel puţin zece zile cu cazare în diferitele zone de interes turistic, fie cazare permanetă într-un loc anume, de exemplu în Catania, şi excursii în zonele de interes turistic.
Astfel, din Catania se pot face excursii de o zi în Palermo, Monreale, Muntele Etna şi Taormina, Malta, Agrigento, Caltagirone şi Ragusa, Siracusa etc.
În general, principalele zone de interes turistic sunt Palermo, Taormina, Siracusa şi Agrigento, dar şi Insulele Eolie, mai ales în perioada estivală.
Ce se poate vizita în Sicilia
Cele mai reprezentative obiective turistice sunt:
• Catania. Este al doilea oraş al Siciliei după Palermo. Se afla pe coasta estică a insulei, la 94 km de Messina şi 60 km de Siracuza. Este un oraş zgomotos, cu trafic aglomerat, cu o viaţă de noapte intensă, cu spectacole live de teatru, dans şi muzică.
În Catania se pot vedea: Piazza Universitaria, Piazza del Duomo cu Fântâna Elafantului (simbolul oraşului), Cattedrale di Sant'Agata (Duomo) unde se poate vedea şi mormântul compozitorului Vincenzo Bellini (1801-1835), passeggiata (promenada) de pe Via Etnea, piaţa de peşte şi alimente (una dintre cele mai animate din Italia).
Pe sub oraş curge un râu subteran care se poate vedea la Fontana dell'Amenato, sau la grota de lângă barul de vinuri Agora Youth Hostel.
• Muntele şi vulcanul Etna. Se afla la 30 km nord de Catania şi la 64 km de Taormina. Este cel mai mare vulcan activ din Europa şi printre cele mai mai mari din lume. Conul craterului se afla la 3323 m deasupra nivelului mării. Se poate urca la craterul vulcanului cu telecabina şi continua ascensiunea pe jos mergând pe lava solidificată.
O altă posibilitate de a vedea muntele, de data aceasta de la bază, este ocolul complet cu trenuleţul pe linia ferată Circumetnea. Linia are 114 km şi înconjoară vulcanul aproape complet între Riposto şi Catania.
Circuitul durează aproape 5 ore, având 10 plecări pe zi. Acest traseu se poate parcurge şi pe jos, un punct de belvedere spectaculos fiind la Linguaglossa.
• Taormina. Întemeiat în secolul al 6-lea î.e.n., oraşul este în prezent o staţiune siciliană exclusivistă şi foarte vizitată. Cel mai renumit obiectiv turistic este Teatro Greco din Taormina construit de greci în secolul al 3-lea î.e.n. şi refăcut de romani în secolul al 2-lea.
Atracţiile staţiunii sunt: plaje foarte bune, peisaje impresionante, palate, magazine, hoteluri de lux şi restaurante selecte, vestigiile antice. Taormina Mare, vara pentru amatorii de plajă, şi Castelmola, pentru peisajale impresionante, sunt alte atracţii foarte căutate de turişti.
• Siracuza. Se află la aproximativ 65 km de Catania. Oraşul (vechi) a fost fondat în anul 733 î.e.n. de către greci şi a fost timp de secole unul dintre cele mai puternice oraşe ale Europei. Pindar, Eschil, Arhimede sunt câteva personalităţi care au trăit în Siracuza. Cele mai importante zone de interes turistic sunt Parco Archeologico şi Insula Ortiga care este legată de oraş prin podul Ponte Nuovo.
• Ragusa. Oraşul se află la 104 km de Catania şi 89 km de Siracuza. Este un oraş spectaculos construit pe stânci verticale, cu un frumos centru vechi numit Ibla.
Alte obiective turistice în zona Ragusa:
- Caltagirone (66 km de Ragusa), este un mic orăş baroc renumit pentru ceramica sa şi pentru o scară spectaculoasă de 142 de trepte placate cu ceramică (Scalinata di Santa Maria del Monte), construită în anul 1606.
- Piazza Armerina (30 km de Caltagirone), un orăşel provincial, unde la 4 km, în Casale, se afla Vila imperială romană (Villa Romana del Casale), foarte bine conservată, şi unde se poate vedea cel mai bine păstrat mozaic roman din lume.
- Oraşul-fortăreaţă Enna (33 km de Piazza Armerina). Situat în centrul Siciliei, la altitudinea de 867 m faţă de nivelul mării, orăşelul are o atmosferă provincială, tipic siciliană. Principalul obiectiv turistic este Castelul Lombardia (Castello di Lombardia), construit în anul 1076.
• Palermo. Se află la o distanţă de 210 km de Catania, pe coasta nordică a insulei. Fondat de fenicieni în secolul 8 î.e.n. şi cucerit de normanzi în anul 1072, oraşul de astăzi poartă amprenta culturilor care l-au marcat în decursul istoriei: arabă şi creştină, bizantină şi romană, normandă şi italiană. Sunt foarte multe de văzut în Palermo: palate, pieţe, biserici, muzee, passeggiata (promenada de-a lungul străzii principale), piaţa de legume şi peşte. Cele mai căutate obiective turistice sunt:
- Teatrul Massimo (Teatro Massimo). Este cel mai mare teatru din Italia, fiind construit după modelul Panteonului din Roma. Aici s-a filmat ultima scenă din filmul The Godfather III, în regia lui Francis Ford Copolla.
- Catacombele Capucinilor, unde se pot vedea sute de trupuri neînsufleţite, îmbrăcate în ultimele lor haine, agăţate în cârlige, împărţite în funcţie de rang şi profesie: preoţi, călugări, oameni de rând, aristocraţi, copii.
- Capela Palatină (Cappella Palatina) şi Palazzo Reale (Palatul Regal, sau Palatul Normanzilor).
La majoritatea obiectivelor turistice se poate ajunge pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Preţul unui bilet pe transportul în comun este de 1,30 euro, valabil 90 minute pentru orice linie.
• Monreale. Orăşelul se afla la 8 km de Palermo, fiind cunoscut pentru catedrala şi mozaicurile sale. Catedrala a fost fondată în anul 1172 de împăratul normad Wilhelm al II-lea. Este una dintre cele mai mari catedrale din Europa, un monument închinat artei şi arhitecturii arabe, normande şi bizantine.
• Agrigento. Se află situat în vestul Siciliei, la o distanţă de 165 km de Catania. Akragas (numele antic grecesc al lui Agrigento), fondat în anul 582 î.e.n, este cunoscut pentru concentrarea de temple greceşti, foarte bine conservate, situate în Valea Templelor (Valle dei Templi). Au fost construite pentru a marca o victorie împotriva Cartaginei, fiind considerate, împreună cu Acropole din Atena, cele mai frumoase temple din lumea antică grecească.
Cele mai importante temple sunt: Tempio di Ercole (Templul lui Hercule), Tempio della Concordia (Templul Concordiei), Tempio di Giunone (Templul Iunonei, Tempio di Giove (Templul lui Iupiter), Tempio di Castore e Polluce (Templul lui Castor şi Pollux).
Taxa de intrare: 10 euro (inclusiv muzeul). Program 8:30-17:00. Atenţie, casa de bilete se închide la ora 16:00 (cu o ora înainte de terminarea programului), accesul în Valle dei Templi putându-se face până la ora 16:00.
Alte obiective turistice în zona Agrigento:
- Scala dei turchi (Scara turcilor), se află la 13 km de Agrigento. Este o coastă spectaculoasă a mării, rocile fiind modelate de natură asemenea unor scări. Are una dintre cele mai frumoase plaje din Sicilia.
- Caltanisetta, (60 km de Agrigento), este un orăşel tipic pentru interiorul Siciliei.
• Trapani. Se afla la 111 km de Palermo. De aici pleacă cursele de feribot către Sardinia şi insula Pantelleria.
Alte obiective turistice în zona Trapani:
- Templul doric de la Segesta (33 km de Trapani, 85 km de Palermo), este un templu impresionant, bine conservat, construit în secolul al 5-lea î.e.n. de elimi, despre care se spune că erau refugiaţi din Troia.
- Oraşul Erice (15 km de Trapani), este situat pe un vârf de munte la altitudinea de 750 m deasupra nivelului mării. Pe lângă multe obiective turistice de interes, oferă şi o privelişte impresionantă asupra oraşului Trapani, insulelor Egadi, Capului Bon şi, în zilele senine, chiar a coastei tunisiene.
- Plaja de la San Vito Lo Capo. Se află în apropierea oraşului Erice, fiind una dintre cele mai bune plaje ale Siciliei.
• Cefalù. Se află la 70 km de Palemo. Este un oraş pitoresc cu o plajă aparte, fiind renumit pentru Duomo, catedrala romanică din secolul al 12-lea şi una dintre cele mai frumoase din Italia.
• Insulele Eoliene (Isole Eolie sau Isole Lipari). Este un arhipelag format din şapte insule impresionante de origine vulcanică. Insulele sunt foarte căutate în perioada estivală, pentru cazare fiind necesară rezervarea în avans. Cele mai căutate sunt insulele Lipari, Stromboli (cu vulcanul activ) şi Vulcano. Printre atracţiile insulelor sunt plajele cu nisipuri negre, peşteri şi grote, apele limpezi pentru scufundări subacvatice, băile sulfuroase şi peisajul vulcanic.
De reţinut
• La majoritatea obiectivelor turistice din Sicilia, preţurile biletelor de intrare este cuprins între 5-15 euro. Accesul în aceste obiective este nu mai este permis începând cu o oră înainte faţă de programul de închidere.
• Alte atracţii turistice în Sicilia: Messina, Acireale, Selinute, Marsala, Prizzi, Corleone, insulele Salina, Panarea, Filicudi şi Alicudi.