Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Castelul Spiš, Slovacia

    GH. MĂNOIU

    Ruinele castelului Spiš din Slovacia formează unul dintre cele mai mari situri de castel din Europa Centrală.



    Castelul Spiš.


    Castelul Spiš este situat deasupra satelor Spišské Podhradie şi Zehra, în regiunea cunoscută sub numele de Spiš. A fost inclus în lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în 1993.

    Castelul Spiš a fost construit în secolul al 12-lea pe locul unui castel mai vechi. Înainte de 1464, a fost deţinut de regii Ungariei, ulterior (până la 1528) de către familia Zápolya, familia Thurza (1531-1635), familia Csáky (1638-1945) şi, din 1945, de stat. În 1780, castelul a ars. A fost reconstruit în a doua jumătate a secolului 20.

    Este o locaţie frecventă pentru filmări; apare în filmele Dragonheart (1996), Phoenix, Kull the Conqueror (1997), The Lion in Winter (2003), The Last Legion (2006).

    Cum ajung la Castelul Spiš

    Cu maşina se poate ajunge din satul Hodkovce.

    Cu piciorul. Din satul Spišské Podhradie se poate face o drumeţie de o oră (4 km) până la castel.

    Adresa: SNM-Spišské múzeum, Nám. Majstra Pavla 40, 054 01 Levoča, regiunea Košice, district Spišská Nová Ves. Coordonate: 49° 00′ Nord, 20° 46′ Est

    Ce se poate vizita

    Iniţial a fost un castel de piatră în stil romantic, cu fortificaţii, un palat cu două etaje şi o bazilică gotică, căruia i s-a adăugat o altă construcţie în afara zidurilor. Reconstruit în secolul 15, castelului Spiš i s-au adăugat ziduri şi a fost construită o a treia aşezare în afara zidurilor.

    O capelă în stil gotic târziu s-a adăugat în jurul 1470. În jurul anilor 1500 s-au făcut transformări în stil gotic.

    Castelul adăposteşte un muzeu, cu exponate din epoca de piatră până în Evul Mediu, un dormitor, o sală de baie, o sală de arme şi o sală de tortură.

    Programul de vizitare

    Mai - septembrie: luni - duminică 9:00 - 19:00. Iarna şi pe vreme nefavorabilă, castelul este închis.

    Taxa de intrare

    Adulţi 5 euro. Copii între 6 şi 18 ani, 3 euro.

    Castelul Spiš în imagini


    Curtea castelului.



    Tunurile castelului.



    Poarta vestică a castelului. [CREDIT]Foto: Janos Korom Dr./Wikimedia/CREDIT]



    Sala armelor.



    Bucătăria castelului.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Este unul dintre cele mai mari muzee de arta din lume. Muzeul gazduieste picturi celebre: Nudul lui Helene Fourment (Rubens), Autoportret (Rembrandt), Nunta campeneasca, Vanatori in zapada (Brugel), Madona cu cirese (Titian), Fecioara cu pruncul cu o para, (Durer) si multe altele.
    Muzeul Rodin a fost înfiinţat în 1919 pentru a asigura conservarea şi prezentarea operei lui Auguste Rodin.
    Arcul de Triumf este un monument situat în Paris, în Place de l'Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées. A fost construit între anii 1806 şi 1836, la ordinul lui Napoleon Bonaparte după bătălia de la Austerlitz, pentru a comemora victoriile armatelor franceze.
    Peştera Valea Cetăţii este situată pe şoseaua Valea Cetăţii, spre Poiana Brașov. Atracţia principală o constituie Sala Mare, cu o înălțime de peste 20 m şi o suprafaţă de aproximativ 2500 mp, în care se pot vedea stalactite şi stalagmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălţime.
    Langa manastirea Ciolanu, la 20-30 km de orasul Buzau, se afla o expozitie de sculptura in piatra in aer liber. Se intinde pe o suprafata de 21 ha, fiind cea mai mare expozitie de acest fel din tara si una dintre cele mai mari din lume.
    Michaelerplatz este o piata mica, dar plina de istorie, in centrul Vienei. Piata poarta numele bisericii Michaelerkirche situata in acest loc. In Michaelerplatz se afla intrarea principala in complexul imperial Hofburg.