Lumea întreagă la un click distanță
    Atracții turistice

    Castelul Bojnice, Slovacia

    GH. MĂNOIU

    Este un castel romantic, cu elemente gotice şi renascentiste, construit în secolul al 12-lea, cel mai vizitat castel din Slovacia.



    Castelul Bojnice.


    Castelul Bojnice a fost menționat pentru prima dată în înregistrări scrise în 1113, într-un document de la Zobor Abbey.

    A fost construit iniţial ca un fort din lemn, apoi a fost înlocuit treptat cu unul din piatră. Primul proprietar al castelului a fost Matei Csák III, care l-a primit în 1302 de la regele Ladislau al V-lea al Ungariei.

    Mai târziu, în secolul al 15-lea, a fost deţinut de către regele Matei Corvin, care l-a dat fiului său Ioan Corvin în 1489. După moartea sa, castelul a devenit proprietatea familiei Zápolya.

    Familia Thurzós achiziţionează castelul în 1528 şi începe reconstrucţia, transformandu-l într-unul renascentist. Din 1646 devine proprietar familia Pálffys care face o reconstrucţie complexă între 1888 şi 1910. În 1939 castelul este vândut lui Ioan Bata.

    Confiscat în 1945, devine sediul unor instituţii de stat. Pe 9 mai 1950 este parţial distrus de un incendiu, apoi reconstruit, devenind muzeu de stat, parte a Muzeului Naţional Slovac.

    Cum ajung la castelul Bojnice (adresa şi coordonatele GPS)

    Castelul este situat pe dealurile Strážovské, deasupra oraşului Bojnice, la 167 km nord-est de Bratislava. Se poate lua autobuzul de la Trenčín la Prievidza şi de aici un autobuz local până la castel. De la Bratislava se fac aproximativ 2,5 ore.

    Adresa: Regiunea Trenčín, districtul Bojnice.
    Coordonate: 48° 46′ Nord, 18° 34′ Est

    Ce se poate vizita

    Castelul. Reconstruit de contele Ján Pálfi după modelul castelelor romantice de pe valea Loirei din centrul Franţei, castelul Bojnice este un adevărat muzeu artistic şi istoric. Aici se află mobilierul original şi colecţiile artistice din secolele 19 şi 20, precum şi o sală de arme. Piesa de bază este altarul Bojnice, realizat în stil gotic târziu, în secolul 14.

    Parcul. Castelul Bojnice este înconjurat de un parc cu numeroase specii de arbori, printre care teiul regelui Matei Corvin, vechi de 600 de ani, care are un trunchi cu un perimetru de 12,5 metri. Parcul conţine, de asemenea Zoo Bojnice, cea mai veche şi una dintre cele mai vizitate grădini zoologice din Slovacia. Parcul castelului continuă sub forma unei păduri parc în Munţii Strážov.

    Peştera. A fost descoperită în 1888, la 26 metri sub curtea 4, cu ocazia curăţării fântânii castelului. Este o peşteră naturală, săpată în travertin, cu diametrul de 22 metri, înălţimea de 6 metri, cu două lacuri mici.

    Evenimente organizate la castelul Bojnice

    International Ghosts and Spirits Festival. Este organizat la sfârşitul lunii aprilie, începutul lui mai. Face parte dintre cele mai mari festivaluri de acest fel din lume şi mai mult de 50000 de turişti participă la el în fiecare an.

    Cultural musical summer.

    Fairytale Castle.

    Celebration of Life.

    Programul de vizitare

    Castelul este deschis pentru vizitare zilnic, cu excepţia zilei de luni. În iunie, iulie, august şi septembrie este deschis în fiecare zi.

    1 mai - 30 septembrie între 9:00 şi 17:00
    1 octombrie - 30 aprilie între 10:00 şi 15:00

    Taxa de intrare

    Adulţi 8 euro, copii între 3 şi 6 ani, 1 euro, copii între 6 şi 15 ani, 3,5 euro.

    Castelul Bojnice în imagini



    Castelul Bojnice.



    Castelul Bojnice.



    Cameră de oaspeţi.



    Sala de aur.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Palatul Stockholm sau Palatul Regal este reşedinţa oficială a monarhului suedez. Este construit în stil baroc, cu secţiuni ale faţadelor acoperite cu gresie. Are mai mult de 600 de camere pe şapte etaje, 660 de ferestre şi este unul dintre cele mai mari palate regale din lume.
    Suomenlinna, numită şi Viapori sau Sveaborg, este una dintre cele mai mari cetăţi din lume, construită pe şase insule, Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Korsholm, Pikku-Korsholm, Länsi-Korsholm şi Långören. Astăzi face parte din oraşul Helsinki, capitala Finlandei.
    Fantana arteziana Trevi este unul dintre cele mai aglomerate locuri turistice din Roma. Este considerata cea mai frumoasa fantana a Romei. A fost construita intre anii 1732-1762 pentru Papa Clement al XII-lea, avand la baza proiectul lui Nicola Salvi inspirat dupa Arcul lui Constantin.
    Big Ben, un simbol al Marii Britanii, este turnul de la capătul de nord al Palatului Westminster din Londra, ce găzduieşte Camerele Parlamentului. Numele său vine de la porecla dată clopotului cel mare.
    Cetatea-biserica medievala Prejmer este considerata cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei. Biserica este mentionata documentar inca din anul 1240.
    Parcul Herăstrău are o suprafata de 187 ha si este situat în partea de nord a orașului București. A fost construit în 1936 pe malurile lacului cu acelaşi nume. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală.