Destinaţii / Spania |
Castellón de la Plana, Spania
GH. MĂNOIU
Castellón de la Plana, sau pur și simplu Castellón, este un oraș din Comunitatea Valenciană, o regiune autonomă a Regatului Spaniei.
Castellón de la Plana. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland
Este situat în estul Peninsulei Iberice, pe Costa del Azahar, lângă Marea Mediterană. Lanțul muntos cunoscut sub numele de Desert de les Palmes se ridică în nordul orașului. Castellón este, de asemenea, a doua provincie cea mai muntoasă a Spaniei.
Costa del Azahar (Coasta cu flori de portocal) este o regiune din Valencia, Spania. Numele se datorează florii de portocal și numărului mare de portocali care există în întreaga provincie.
Portul Castellón Grau. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland
Este un oraș calm și prietenos pe litoral, cu un centru istoric și un port (Grau) și livezi de portocali în apropiere.
Primul Meridian, sau Meridianul Greenwich, intersectează paralela a 40-a la Castellón de la Plana și este marcat cu un monolit în Parcul Meridian (Parc del Meridià) situat exact în punctul în care se întâmplă acest lucru.
Castellón de la Plana are o climă semi-aridă cu ierni blânde și veri calde și uscate, vezi Vremea la Castellón
Ce să vezi în Castellón
Cele mai multe dintre clădirile istorice sunt situate în orașul vechi, în jurul Plaça Major (Piața Principală).
• Concatedral de Santa Maria (catedrala Sfânta Maria), construită în stil gotic în secolul al XIII-lea și reconstruită un secol mai târziu, după distrugerea într-un incendiu. Actuala clădire este o altă reconstrucție după demolarea ordonată de consiliu în timpul războiului civil spaniol (1936).
Concatedral de Santa Maria. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland
• Ajuntament (Primăria), ridicată la începutul secolului al XVIII-lea. Are o fațadă în stil toscan care se ridică deasupra unei colonade.
Ajuntament. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland
• El Fadrí (omul singur). Clopotnița de sine stătătoare a co-catedralei, construită în secolul al XV-lea.
• Llotja del Cànem (Piața de schimb de cânepă), construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea pentru a fi folosită de comercianții de pânze și frânghii de cânepă, o activitate foarte importantă în zonă la acea vreme. Astăzi clădirea este folosită de Universitate pentru evenimente culturale și expoziții temporare.
• Bazilica Santa Maria del Lledó (Celtis australis) - La marginea de nord-est a orașului, la capătul unui bulevard larg decorat cu portocali, se află o bazilică dedicată unei imagini a Fecioarei Maria găsită în 1366 de un fermier când își ara pământurile. Capela originală din secolul al XIV-lea a fost extinsă la forma sa actuală baroc în timpul secolului al XVI-lea.
• Espai d'Art Contemporani de Castelló, Muzeul de Artă Modernă, Carrer de Prim, s/n. Ma-Sa. 10:00-14:00 16:00-20:00, Duminica 10:00-14:00. Gratuit.
• Museu de Belles Arts (Museum of Fine Arts), Av dels Germans Bou, 28. Ma-Sa 10:00-14:00 16:00-20:00, Duminica 10:00-14:00. Gratuit.
• Planetario (Planetarium), Paseig Marítim, 1 (Grao de Castellón). Expozițiile pot fi vizitate gratuit în timpul programului de lucru. Planetariul este închis publicului în serile de luni și duminică și de sărbătorile legale pe tot parcursul anului.
Programul de vară (iulie si august): De marți până sâmbătă de la 10:30 la 13:45 și de la 17:00 la 20:45. Duminica de la 10:30 la 13:45.
Proiecții de vară cu planetariu: De marți până sâmbătă la 18:00, 19:00 și 20:00. Sâmbăta și duminica la 11:00, 12:00 și 13:00.
Prețul biletului: general: 4,00 euro. Reducere: 3,00 euro.
Planetario. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland
• Parque Ribalta Construit în ultima treime a secolului al XIX-lea, Parque Ribalta prezintă elemente de romantism în arhitectura sa. Pergola este una dintre caracteristicile care definesc cel mai bine parcul; aici au loc evenimente și familiile locale îl folosesc ca punct de întâlnire. Parque Ribalta are, de asemenea, bănci din ceramică baroc, fântâni și statui ale unor muzicieni celebri, precum Tárrega, Albéniz și Falla.
Piața mare din Castellón. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland
Evenimente în Castellón
Festivitățile anuale din Castellón sunt o săptămână de sărbători cu trei săptămâni înainte de Paște în fiecare an, numită La Magdalena. Oamenii vin din toată provincia și participă multe trupe și grupuri internaționale.
Orașul este renumit pentru festivalurile sale de muzică:
— la începutul lunii februarie festivalul de muzică Tanned Tin pentru muzică alternativă și muzică experimentală
— în iulie Festival Internacional de Benicàssim (cunoscut și sub numele de FIB, care se traduce prin Festivalul Internațional de la Benicàssim)
— la începutul lunii august are loc Arenal Sound
— la mijlocul lunii august are loc Rototom Sunsplash Festival, cunoscut pentru muzica reggae.
Transportul în Castellón
Micul aeroport Castellón oferă servicii charter și de aviație generală, precum și servicii regulate de pasageri către Londra, București și Poznań. Noul aeroport Castellón-Costa Azahar este proiectat pentru a sprijini zboruri internaționale mari și a fost finalizat în 2011.
Aeroportul Castellón (30 km nord de Castellón). Există autobuze către Castellón cu 12 EUR și spre gara Torreblanca cu 1,65 EUR (de la Torreblanca la Valencia costă aproximativ 7 euro cu trenul).
Cele mai apropiate aeroporturi de Castellón sunt Reus, în Tarragona și Valencia, de acolo, cu mașina până la Castellón nu va dura mai mult de o oră în cazul Manises, în Valencia sau două ore în cazul Reus, în Tarragona.
Orașul este deservit de gara Castellón de la Plana situată pe Calle Pintor Oliet. Linia de cale ferată Euromed leagă Alicante de Barcelona.
Estació de Castelló (Estación de Castellón / Gara Castellón), Carrer del Pintor Oliet, 2. Renfe circulă frecvent cu trenuri din Valencia și toate trenurile de lungă distanță Barcelona-Valencia opresc aici. Facilitățile de la stație includ dulapuri, o cafenea, o librărie și un birou de închiriere de mașini.
Trenul Renfe Cercanías, de la Gara de Nord Valencia la Castellón și invers:
De luni până vineri, la fiecare 15 min. de la 6:00 la 22:30.
Sâmbăta, la fiecare oră de la 6:00 la 21:50.
Timp aproximativ de călătorie: 1 oră.
Cu autobuzul - Estación de Autobuses (Autogara), Carrer del Pintor Oliet, s/n (lângă gară).
Există diferite companii de autobuz care oferă servicii către Castellón: Auto-res, Autos Mediterráneo, Bacoma, Hicid sau Hife
Hife circulă mai multe autobuze pe zi între Valencia și Barcelona, cu opriri în Castellón. Autobuzele Alsa circulă de patru ori pe zi către și dinspre Barcelona.
Transport intern: 1,2 eur. Biletul se platește la sofer. Se urca prin față si se coboară pe celelalte usi. Apesi pe stop si in statie faci semn cu mana sa opreasca.
Cu mașina - Autostrada A-7 leagă orașul de Valencia și Tarragona mai la nord.
Castellón se află la aproximativ 60 km nord de Valencia și 280 km la sud de Barcelona
Castellón. Foto: Gh. Mănoiu / Infoland
Unde să cumperi
• Mercat Central (Mercado Central / Central Market), Plaça Major, 1. L-Sa 07:00-15:00. O piață alimentară standard care vinde produse locale, carne și pește și are un bar/cafenea.
• Magazine stradale:
• Rastro (piață de vechituri), Plaça de Santa Clara. Prima dimineață a fiecărei luni, cu excepția lunii ianuarie și iulie-sept. Un loc bun pentru a găsi o gamă largă de produse second-hand.
• Mercadillo. Marti dimineața. O piață stradală săptămânală pentru produse locale și alte bunuri.
• Mercadillo del Grau, Plaça de la Mare de Déu del Carme (El Grao). Vineri dimineața.
• Mall Solera
De reținut
• Orașul are două limbi oficiale, valenciana și spaniola.
• Romania are un consulat pe Avenida de Valencia 144 (esquina con Rambla de la Viuda).
• Provincia Castellón primește mai puțini turiști decât Alicante și Valencia, dar asta este în mare parte un avantaj, deoarece nu suferă de dezvantajele „turismului de masă” pe plajele sale, oferind o destinație perfectă pentru cei care caută vacanțe mai relaxante.
• Fiind relativ necunoscută, provincia oferă câteva oportunități neprețuite pentru turismul rural.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA












