Lumea întreagă la un click distanță
    Destinaţii / Germania

    Bodensee (Lacul Constanta), Germania

    CATALIN KISLINGER


    Liniile de feribot leaga orasele de pe o parte si alta a lacului. Lacul Constanta (Bodensee), Germania.


    Lacul Constanta (ger. Bodensee, eng. Constance) se afla in partera de nord a muntilor Alpi. Este situat pe cursul raului Rin, la granița dintre Germania, Elveția și Austria, si este format din trei parti: Obersee ("lacul superior"), Untersee ("lacul inferior") si Seerhein (o portiune ingusta de legatura a Rinului care curge in lac dinspre sud).

    Denumirea lacului in limbile de origine latina a fost Constance, Costanza, Constanza, Constança, Constantia, Constanta dupa numele imparatul roman Constantius Chlorus (Constantius I) (250–306 e.n.).

    Lacul Constanta are o lungime de 63 km, o latime de 14 km si o suprafata de 536 kmp. Este al treilea lac ca marime in Europa Centrala, dupa lacul Balaton si lacul Geneva. Adancimea maxima a lacului este de 254 m, iar adancimea medie de 90 m. Se afla la o altitudine de 395 m fata de nivelul marii.

    Lacul Constanta a fost mentionat prima data de geograful roman Pomponius Mela in jurul anului 43 e.n. Geograful observa ca Rinul curgea prin doua lacuri, Lacus Venetus (Obersee) si Lacus Acronius (Untersee). Pliniu cel Batran l-a numit Lacus Brigantinus, dupa orasul roman Brigantium (astazi Bregenz).

    Lacul Constanta a fost format de ghetarul Rin in timpul perioadei glaciare. Datorita raurilor Rin, Bregenzer Ache si Dornbirner Ache care se varsa in lac transportand sedimente din muntii Alpi, lacul descreste in adancime in partea de sud. In partea de nord-vest, datorita colinei Boden lacul formeaza doua brate. Are 10 insule, dintre care cele mai mari sunt Mainau, Reichenau și Lindau.

    Lacul Constanta este o importanta sursa de apa potabila pentru sud-vestul Germaniei; in 1435, 1573, 1684, 1695, 1795, 1830 si 1963 a inghetat complet.

    Orasele Konstantz, Romanshorn (Elvetia), Rorschach (Elvetia), Bregenz (Austria), Lindau, Friedrichshafen, Meersburg si Uberlingen sunt cateva dintre localitatile care inconjoara lacul Constanta.

    Lacul Constance oferă o multitudine de oportunităţi atat pentru sporturile nautice cat si pentru navigatia de agrement. In anul 2009 erau inregistrate peste 57000 ambarcatiuni de agrement. Pe langa sporturile nautice, turistii pot face plimbari deasupra lacului cu dirijabile (Zeppelin) sau baloane cu aer cald. Aceste excursii au ca punct de placare aeroportul din Friedrichshafen.

    Clima

    Cu toate ca lacul se afla in apropierea muntilor Alpi, clima in zona lacului este blanda astfel ca, colinele care marginesc lacul Constanta sunt pline de plantatii cu pomi fructiferi, (meri, in special) si vita-de-vie.

    Dacă intenţionaţi să faceţi o călătorie în zonă consultaţi pagina Prognoza meteo pentru Bodensee pentru o informare curentă privind condiţiile meteo.

    Coordonate GPS

    47°39′ Nord
    9°19′ Est

    De retinut

    • Exista peste 1600 ferme pomicole in jurul lacului care produc pe sezon peste 280000 tone de mere. Productia nationala de mere a Germaniei este de 900000 tone si aproape o treime este asigurata din zona lacului.

    • Plantatiile de vita-de-vie din zona lacului sunt situate la 400 - 560 m altitudine, cel mai inalt nivel din Germania pentru astfel de plantatii. Se cultiva struguri din soiurile Pinot Noir, Muller-Thurgau si Pinot Blanc.

    • In lacul Constanta traiesc 45 de specii de peste. Printre acestea se gasesc coregon, pastrav, biban, platica, stiuca (care ajunge pana la 1,4 m lungime), lin, anghila, salau, lipan, somn (care poate ajunge pana la 3m). In anii 1996-2000, productia medie anuala a fost de 1130 tone peşte.

    • Pe lacul Constanta exista doua linii de feribot, Friedrichshafen-Romanshorn (Elvetia) si Konstanz-Meersburg si una de catamaran, Friedrichshafen-Konstanz.

    • Linia de feribot dintre Romanshorn (Elvetia) și Frederichshafen are o lungime de 12 km si a fost deschisa inca din 1870.

    • Pe 2 iulie 1900, generalul si constructorul german Ferdinand Graf von Zeppelin (1838-1917) a efectuat primul zbor cu un dirijabil cu structura metalica (zeppelin) deasupra lacului Constanta.

    Imagini din zona lacului Bodensee


    Plantatie de vita-de-vie pe malul lacului Constanta (Bodensee). Lacul Constanta (Bodensee), Germania.



    Plantatii de pomi fructiferi si vita-de-vie. Zona lacului Constanta (Bodensee). Lacul Constanta (Bodensee), Germania.



    Ferma de pomi fructiferi si vita-de-vie, zona lacului Constanta (Bodensee). Lacul Constanta (Bodensee), Germania.



    Pe 2 iulie 1900, generalul si constructorul german Ferdinand Graf von Zeppelin (1838-1917) a efectuat primul zbor cu un dirijabil cu structura metalica (Zeppelin) deasupra lacului Constanta. Foto: Biblioteca Congresului SUA.



    Harta lacului Constance (Bodensee). Harta Wikipedia




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ruhpolding este o statiune pentru toate anotimpurile. Vara se pot face drumetii prin padurile si muntii din apropiere. Dar, cea mai raspandita activitate este mersul cu bicicleta prin localitate si imprejurimi, sau pe traseele abrupte din munti.
    Müllheim este un oras din districtului Breisgau-Hochschwarzwald, asezat intre valea Rinului si muntii Padurea Neagra intr-o zona deluroasa, inconjurat de podgorii si paduri. In fiecare an, in Müllheim are loc una dintre cele mai mari piete de vin din sudul Germaniei. Aceasta traditie dateaza de mai bine de o suta de ani.
    Friedrichshafen este un oras infloritor, exotic si plin de varietate. Reconstruit aproape total, orasul industrial de la inceputul secolului 20 s-a transformat intr-o importanta destinatie turistica, culturala si universitara. Este apropiat de Konstanz, St. Gallen, Ravensburg, Ulm, Munich, Zurich si Bregenz.
    Berlinul este una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. Este cunoscut pentru arta si cultura sa, pentru muzeele, teatrele si artele contemporane, pentru festivalurile sale, arhitectura diversa, viata de noapte, si mai ales, pentru inalta calitate a vietii. O treime din suprafata orasului este compusa din paduri, parcuri, gradini, lacuri si rauri.